Додик: Не негирајте РС као што ми не негирамо БиХ

Агенције
Додик: Не негирајте РС као што ми не негирамо БиХ

Сремска Рача - Централна државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на страдање и прогон Срба почела је на мосту код Сремске Раче симболичним сусретом премијера Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, који су ријеку спустили вијенце у знак сјећања на све страдале Србе.

Вучић је на мост изашао из стране Србије, а Додик са стране РС. Ишли су један ка другом. Вучић је ишао у пратњи двоје дјеце у народним ношњама, Додик сам. Маса народа све то је гледала на видео-биму и поздрављала аплаузима.

Њих двојица срели су се на средини, загрлили, изљубили и спустили у ријеку Саву два вијенца.

Окупљенима су се обратили Милорад Додик, предсједник Републике Српске и Александар Вучић, премијер Србије.

Док је Додик говорио, у маси људи вијориле су се заставе, а оно што је причао, присутни су поздрављали аплаузима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да не треба да се обесмишљава и негира Република Српска, јер у РС нико не обесмишљава и не негира Босну и Херцеговину.

"Говорили су да је БиХ Југославија у малом, а сад постављам питање зашто живи мала, а није могла велика. Нико да не негира БиХ. Ево, ми нећемо, али престаните негирати РС, не можемо живјети у тој негацији. Ово је сомбол нашег заједништва, као наш вапај за мир ", рекао је Додик приликом обраћања на свечаности поводом Дана сјећања на страдање и прогон Срба на мосту у Сремској Рачи.

"Само су Срби", поручио је, "вјеровали у Југославију, нистакавши да су је зато посљедњи и напустили".

"Срби су увијек жељели мир", рекао је Додик и поручио да сви знају шта је БиХ, те да то не треба нико да објашњава Републици Српској.

Каже и да је Сбија увијек била уточиште за све Србе "коју су плаћали високу цијену заблуде" која се звала Југославија, од Словеније преко Хрватске, БиХ, Косова, Македоније па до Црне Горе.

"РС је уз помоћ Србије пролазила кроз тешке тренутке када је морала да даје одговоре, тако је било и са Дејтонским споразумом, којим се дошло до мира", казао је Додик.

Истакао је и да напори свих у региону треба да буду усмјерени ка миру, и окренутости ка европским цивилизацијским вриједностима.

И Вучић је поздрављен громогласним аплаузом.

"Страшан злочин је била 'Олуја' и Србија то више неће да крије", рекао је Вучић, додајући да "Олује" треба да се стиде они који су је починили.

"Надам се, додао је, да ће Србија моћи од сада слободно да каже да је то био злочин и поручио да се злочин мора опростити, али никако не сме и не може да се заборави!"

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да страдање Срба у хрватској војној и полицијској акцији "Олуја" на данашњи дан прије 20 година представља трагедију библијских размјера коју су некада доживјели Јевреји и Јермени.

Српски патријарх је, након парастоса који је служио у Сремској Рачи за страдале Србе у хрватској акцији "Олуја", поручио онима који данас прослављају побједу над невиним народом да зло и злоба никоме добра није донијела.

Патријарх Иринеј је пред више од 10.000 окупљених грађана рекао да се данас присјећају и моле за невино страдале Србе, да многи причају о њиховом броју, али да тај број само Господ зна.

"Данас се, такође, сећамо многобројног нашег српског народа који је на данашњи дан прије 20 година протеран из својих места, из својих домова у којима су вековима живели, а све су то под претњом смрти морали напустити и потражити спас у мајци Србији", истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је навео да је велики број протјераних оставио спаљене домове, разрушене цркве и разграбљену имовину.

"Страдање и прогон Срба на данашњи дан је један велики злочин који су чинила наша браћа по вери, браћа са којом нас везује историја и култура", рекао је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да је једина кривица тог невиног народа - дјеце, жена и стараца, била то што су били Срби православне вјере.

"Та киривица им је приписана не само овим гоњењем већ и 1941. године када је, због свог имена и вере православне, пострадало најмање милион Срба, ако не и више. Оно што је најтрагичније јесте што то страдање није дошло од страног народа, непознатог, од неке вере несличне, већ од наше браће са којима смо живели у вери више од десет векова", навео је патријарх Иринеј.

Патријарх је истакао да за велику трагедију Срба велику одговорност сносе они који представљају Римокатоличку цркву.

Патријарх истиче да се данас сјећамо страдалог српског народа, чија страдања ни данас нису престала, да многи таворе својим животом у оскудици, сиромаштву лишени људског достојанства, да би се многи вратили на своја вјековна огњишта, али да их тамо чека мржња и непожељност.

"Нисмо ми геноцидан народ, никада у историји, ни данас! Народ смо који је много пострадао о којем је створена слика да мрзи, гони, прогони и убија, а та је слика далеко од нас и надамо се да ће бити промењена", рекао је патријарх српски.

Патријарх је поручио да нас Господ није послао да мрзимо, него да волимо и помажемо једни друге, пријатеље и непријатеље своје, што и сам Исус Христос заповиједа.

"Нека би дао Господ да се на овим просторима поврати мир и слога међу овим народима", поручио је патријарх српски Иринеј.

 На видео-биму се приказује филм са потресним кадровима из "Олује", а људи гледају са тугом у очима, а многи су и заплакали.

"Ово је значајан дан, јер је током прогона Срба из Хрватске било страшно. Било је страшно гледати наш народ како бежи. Хвала премијеру Вучићу што је омогућио да се на то укаже", каже Вера Фектар из Сремске Раче.

Мирослав Смрзић, који је некада живио у Слуњу на Кордуну, а избјегао је у Инђију, рекао је да је овај дан битан како би се показало и онима који то не признају "да смо и ми људи, избјегли, протерани".

"Одузели су нам све. Протјерали су нас и немамо никаква права у Хрватској. У Слуњу, одакле сам протеран, је пусто, и немам гдје и коме да одем тамо. Поднио сам неколико пута захтјев за помоћ за обнову, али од тога није било ништа", рекао је он.

Више хиљада људи кренуло је ка мосту код Сремске Раче, јављају новинари са лица мјеста, пјешаче до моста, а још њих пристиже из различитих праваца. Многи су дошли и аутомобилима, као и организовано аутобусима и носе заставе Србије.

Државни пут према граничном прелазу Сремска Рача данас је затворен од седам до 23 сати за саобраћај због манифестације.

Биће приређен и умјетнички програм "Наша је туга... велика", а окупљенима ће се обратити Вучић, Додик и "дјевојка из колоне избјеглица" Ђурђица Поповић.

Присуствоваће чланови влада Србије и РС, посланици скупштина Србије и РС, представници Војске Србије, СПЦ, дипломатског кора и бројни грађани.

Према незваничним процјенама, на скупу је присутно више од 10.000 људи.

Савановић: Убијање и прогон Срба - нецивилизацијски чин

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је прогон Срба из Хрватске нецивилизацијски чин државе примјерен усташким методама из 1941. године.

Савановић је убијање и протјеривање Срба у акцији "Олуја", које је било повод за данашње прво државно обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба, назвао "идиотским чином и идеологијом која нема мјеста у цивилизованом и развијеном свијету".

Као одговорне за овај погром Срба, Савановић је означио Хрватску војску, подржану снагама ХВО-а и НАТО-а, у односу седам према један.

"Нека им то служи на част, а нека буде и опомена свим цивилизованим народима како не треба радити", поручио је Савановић, који присуствује обиљежавању Дана сјећања које се одржава у Сремској Рачи.

За параду у Загребу он је рекао да је нехуман чин који не признају развијене и цивилизоване земље.

"Они славе прогон, протјеривање, убијање и уништавање, то је размишљање несхватљиво за здрав разум", оцијенио је Савановић.

У хрватској војној и полицијској акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, убијено је и нестало 2.000 Срба, а више од 250.000 је протјерано из Хрватске.

Вулин: Не можемо да заборавимо, због наше деце и наше будућности

Државно обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба двије деценије након погрома у "Олуји", које данас први пут заједнички организују Република Српска и Србија, дио је важних датума из заједничке историје која не пријети никоме, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

"Од сада, па док год има српске државе, 4. и 5. август биће Дан сећања на свако страдање Срба од како их је било, на свако протеривање, на сваку јаму и на сваку несрећу", рекао је Вулин, који присуствује обиљежавању Дана сјећања које се одржава у Сремској Рачи.

Он је нагласио да Срби не смију дозволити да се њихова историја заборави, да је се одрекну, истичући да та историја не пријети никоме и да свједочење истине не може бити погрешно, нити може да поквари односе Србије и Републике Српске са Хрватском и ЕУ.

"'Олуја' се десила, ми нећемо окренути главу од тога и никада нећемо престати да тражимо одговорност за 250.000 протераних, за 2.000 убијених. Никада нећемо престати да се сећамо и да говоримо истину", рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, 250.000 Срба је протјерано у само четири дана, што је незапамћено на планети, протјерано трајно да се већина никада не врати.

"Не можемо да заборавимо, због наше деце и наше будућности, не смемо дозволити да се икада понови зло које је учињено српском народу", поручио је Вулин.

Он је осудио забрану званичног Сарајева да се ода пошта српским жртвама и то је назвао "тешким теретом на лицу Сарајева".

Према његовим ријечима, Сарајево је било и јесте град који је од цијелог свијета тражио да се његове ране запамте, да се његове жртве ожале, да свако спусти главу пред сарајевском жртвом.

"Зашто Сарајево није дозволило да и Срби добију своје парче калдрме и да тог једног јединог дана, у једном делићу времена, кажу да им је тешко, да имају своје жртве, да знају имена тих жртва, да траже од њих, ако не да плачу са њима, бар да разумеју кад Срби плачу", упитао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана