Dodik: Nacionalna ideja ovog vijeka državno jedinstvo RS i Srbije

Agencije
Dodik: Nacionalna ideja ovog vijeka državno jedinstvo RS i Srbije

BANjA LUKA - Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je puno nepoznanica u pričama o gradnji autoputa Sarajevo-Beograd te da RS ima prioritete na drugim pravcima.

Ističe da je za RS prioritet izgradnja autoputa Banja Luka-Bijeljina ili granica sa Srbijom, a da je drugi važan prioritet izgradnja autoputa od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Tvrdi da su svi vjerovali da će Turska dati donaciju, a ne kredit za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd.

“Ako bude prihvatljiv, apliciraćemo. Ukoliko ne, zašto bi to radili, naći ćemo neke druge izvore za izgradnju, povoljnije - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Sporno je, kaže, to što svi govore da je autoput “gotova stvar”.

“Ne zna se iz kojih sredstava će se taj autoput graditi. Ako smo slušali predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana prije par dana, govorio je o kreditu, ali ne i iznosu, kamatama, prihvatljivosti, grace periodu...Ništa od toga ne znamo. Priča se samo kao da je autoput gotova stvar - dodao je.

Dodik je danas na otvaranju sedme međunarodne konferencije o Jasenovcu ustvrdio da se on ne boji da kaže da je “srpska nacionalna ideja ovog vijeka državno jedinstvo RS i Srbije.

“Ne smijemo da oklijavamo da kažemo da je jedna od stvari koje treba da ostvarimo državno jedinstvo RS i Srbije. Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog vijeka, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo istorijsko pravo, rekao je on.

Naveo je da bi volio da se to ostvari i da to uspije, možda neće u njegovom životu, ali vjeruje da hoće u nekom kasnijem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana