Додик: Национална идеја овог вијека државно јединство РС и Србије

Агенције
Додик: Национална идеја овог вијека државно јединство РС и Србије

БАЊА ЛУКА - Предсједник РС-а Милорад Додик тврди да је пуно непознаница у причама о градњи аутопута Сарајево-Београд те да РС има приоритете на другим правцима.

Истиче да је за РС приоритет изградња аутопута Бања Лука-Бијељина или граница са Србијом, а да је други важан приоритет изградња аутопута од Вишеграда до Источног Сарајева.

Тврди да су сви вјеровали да ће Турска дати донацију, а не кредит за изградњу аутопута Сарајево-Београд.

“Ако буде прихватљив, аплицираћемо. Уколико не, зашто би то радили, наћи ћемо неке друге изворе за изградњу, повољније - устврдио је Додик у изјави новинарима у Бањалуци.

Спорно је, каже, то што сви говоре да је аутопут “готова ствар”.

“Не зна се из којих средстава ће се тај аутопут градити. Ако смо слушали предсједника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердоана прије пар дана, говорио је о кредиту, али не и износу, каматама, прихватљивости, граце периоду...Ништа од тога не знамо. Прича се само као да је аутопут готова ствар - додао је.

Додик је данас на отварању седме међународне конференције о Јасеновцу устврдио да се он не боји да каже да је “српска национална идеја овог вијека државно јединство РС и Србије.

“Не смијемо да оклијавамо да кажемо да је једна од ствари које треба да остваримо државно јединство РС и Србије. Колико год се то некоме не свиђало или некога вријеђало, то је српска национална идеја овог вијека, не ове или сљедеће године. Многима се на ово диже коса на глави, али ми на то имамо историјско право, рекао је он.

Навео је да би волио да се то оствари и да то успије, можда неће у његовом животу, али вјерује да хоће у неком каснијем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана