Dodik: Na referendum spremno da izađe 80 odsto građana

Agencije
Dodik: Na referendum spremno da izađe 80 odsto građana

Na referendum u Srpskoj spremno je da izađe 80 odsto građana od čega bi čak 75 odsto glasalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kaže da je za potrebe ocjenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje. Prema njegovim riječima, dramatično velika većina građana glasala bi protiv tih odluka.

"Kada jednom to zapišete u političku svijest jednog naroda i političke elite, onda je to poslije teško negirati", kaže Dodik.

Na pitanje opozicije - šta poslije referenduma, Dodik kaže da ako narod kaže "Ne", onda ćemo reći da odluke Suda i Tužilaštva BiH od tog momenta ne mogu da se primjenjuju.

Dodik tvrdi da nije problem da na nivou BiH postoji Sud i Tužilaštvo koji bi odlučivali u skladu sa tim šta jesu ovlaštenja BiH, a ne da odlučuju po zakonima koje donosi Republika Srpska jer time devastiraju pravosuđe Srpske.

"Ako na to pristanemo, onda se postavlja logično pitanje, šta će Republika Srpska. Sve to moramo imati na umu kada o tome pričamo", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ne želi više spekulacije na temu održavanja referenduma.

"Referendum se radi s određenim ciljem, a cilj je da se pravno nasilje viskog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužilaštvu. Biće referenduma na mnogim drugim pitanjima, kao šro je to dozvoljeno u čitavaom svijetu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana