Додик: На Србију гледамо на посебан начин

Срна
Додик: На Србију гледамо на посебан начин

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас у Бањалуци полицијама Српске и Србије за остварене резултате на провођењу закона и сарадњи коју остварују на регионалном нивоу, сукобљавајући се са организованом, високотехнолошком и другим облицима криминала.

Он је нагласио да су остварени веома значајни резултати, те да је у погледу сарадње Српске и Србије највише учињено у погледу сарадње полицијских структура.

"Наша сарадња са Србијом се одвија у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама. На Србију гледамо на посебан начин, придржавајући се права и обавеза дефинисаних споразумом, а у наредном мјесецу очекујемо заједничку сједницу влада и сједницу Савјета за спровођење специјалних и парарлелних веза", рекао је Додик новинарима након састанка са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем.

Он је нагласио да ће сједнице бити прилика да се сагледају и похвале остварени резултати, али и осмисле нови пројекти.

Додик је рекао да је током данашњег разговора у Бањалуци, министра унутрашњих послова Србије упознао са стањем у Српској која се налази у предизборном периоду, али обавља све своје важне функције, а институције функционишу без иједног изазова и могућег елемента угрожавања функционалности саме Републике.

"Наш циљ је да избори прођу фер, поштено, мирно и да Република Српска придобије нови легитимитет кроз демократске, фер, изборе. Зато сматрамо да улога полиције у свему овоме мора бити неутрална и мора обезбиједити потпуну стабилност у погледу јавног реда и мира, а искуства Србије у том смислу су нам јако важна", нагласио је Додик.

Додик се захвалио за посјету министру Стефановићу и представницима МУП-а

Сједница у септембру

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да би у септембру могла да буде одржана заједничка седница влада Србије и РС.

За најбољу могућу сарадњу  

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да ће Србија и даље настојати да учини све што је у њеној моћи да обезбиједи најбољу могућу сарадњу са Републиком Српском.

Стефановић је након разговора са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком рекао новинарима да се у оквиру тога подрзумијева и сарадња између двије полиције.

Он је навео да је са министром унутрашњих послова Републике Српске Радиславом Јовичићем разговарао о конкретним облицима сарадње, као што су сузбијање промета наркотика, борба против кријумчарења људи, кријумчарења аутомобила.

"Осим ових, ту су и изазови који се односе на финансијске облике криминала и трговину акцизном робом, попут цигарета, што наноси штету Србији и Републици Српској и омогућава велику противзакониту добит људима који то раде", навео је Стефановић.

Према његовим ријечима, организовано је више заједничких група које раде на конкретним задацима борбе против организованог криминала и корупције, која ће бити приоритет и у наредном периоду.

Стефановић је најавио могућност да у области едукације кадра Србија понуди одређени број мјеста на криминалистичкој академији за полазнике из полиције Републике Српске.

Он је навео да сарадњу остварују криминалистичке полиције и специјалне јединице.

Подсјетивши да је заједнички циљ Србије и Републике Српске приступање ЕУ, Стефановић је рекао да Србија жели да подијели сва искуства из домена европских интеграција.

"Како будемо напредовали на европском путу, сва искуства и изазове које смо имали на том путу, ако то буде од помоћи, спремни смо да поделимо", нагласио је Стефановић.

Он је оцијенио веома добром оперативну сарадњу полиција, нагласивши да се жели гарантовати безбједност грађана Србије и Републике Српске и у борби против екстремизма и тероризма.

"Са министром /унутрашњих послова Српске Радиславом/ Јовичићем сам сваке седмице у комуникацији и о томе смо обавестили председника /Републике Српске Милорада/ Додика. Знам да су наше позиције у сарадњи веома добре, а веома добро сарађују и два директора полиција", нагласио је Стефановић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да МУП-ови Српске и Србије сарађују веома ефикасно и најбоље у региону од свих осталих полиција.

Он каже да његови и сарадници министра Стефановића разговарају о конкретним темама, те да ће из тих разговора проистећи одређени конкретни закључци и договори.

Јовичић је рекао да су конкретни разговори вођени синоћ и јутрос, додајући да се разговори воде свакодневно и да се избјегавају сви могући протоколи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана