Dodik: NATO svjesno ubijao civile, srpsku djecu

Srna
Dodik: NATO svjesno ubijao civile, srpsku djecu

Aleksinac - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao večeras u Aleksincu na obilježavanju 19 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije da su svjesno ubijani civili, srpska djeca, uništavani spomenici kulture i infrastruktura.

"Evo nas da ponovo obilježimo stradanje našeg naroda od onih koji to nikada nisu htjeli da prestanu i nikada nisu htjeli da priznaju da su to činili", rekao je Dodik.


On je poručio da NATO nikada nije priznao da su to činili samo zato "da bi se vježbali" i da su izabrali Srbiju i srpski narod kao metu za svoja tek osvojena oružja, nesnosno uništavajući infrastrukturu, naciju i državu.

"Kako oprostiti? Nikako. Ne treba nikako dozvoliti da ode u zaborav. Nema ih danas, ni ovdje, niti se pojavljuju kod porodica koje su na tako mučan način izgubile svoje najdraže", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da oni koji su bombardovali SR Jugoslaviju nisu večeras na ovom skupu da kažu da im je žao.

"Ispijali su viski kada su vidjeli da su im se avioni vraćali prazni nakon izručenog tereta na Srbiju, na srpski narod. Veselili su se tim svojim pohodima i uživali u tome što su tako moćni i jaki nad jednim nedužnim izmučenim narodom, nad jednom državom koju su htjeli da unište i da je podvedu pod svoje", rekao je Dodik.

On je istakao da je teško večeras svima, a najteže je onima koji su izgubili svoje najmilije.

"NATO savez je smatrao vrhuncem svog dostignuća da u dva navrata bombarduje Srbe, jednom u Republici Srpskoj, a drugi put u Srbiji, da nam nanese tako velike gubitke. Oni su to radili izdaleka. Igrali su se sa nama i gledali kako to izgleda iz svojih udobnih soba", rekao je Dodik.

On kaže da se NATO umiješao u rat u BiH na strani muslimana/Bošnjaka i na taj način odredio i sam karakter rata.

"Ozbiljne gubitke smo pretrpjeli od njihove arogancije. Srbi su naučili da oplakuju svoje žrtve, ali nam najteže pada arogancija sa kojom su nas ubijali, koja nije prestala ni danas i koja je i dalje prisutna u nekom drugom obliku", rekao je Dodik.

On je istakao da se i pored toga srpski narod u Republici Srpskoj i u Srbiji digao i obnavlja svoj nacionalni i državni kapacitet.

"Svi ljudi koji žive danas u Srbiji i Republici Srpskoj mogu da se ponose slobodom koju imamo, dostojanstvom koje je Srbija uspjela da vrati u ovim teškim godinama i time što je državno rukovodstvo Srbiju smjestilo na mjesto na kojem je sada u regionu, a to je najmoćnija, najsnažnija i odlučujuća zemlja bivše Jugoslavije", kaže Dodik.

On je poručio da je Jugoslavija bila istorijska zabluda u kojoj su Srbi dali svoju državu na početku 20. vijeka, a na kraju tog istog vijeka ih je NATO bombardovao.

"Danas Srbi žele da se uključe u sve civilizacijske tokove. Danas želimo da razvijamo našu slobodu i da je branimo", rekao je Dodik i dodao da je za Srbe sloboda uvijek značila državu.

On kaže da Srbija danas sigurno može biti ponosna činjenicom da oporavlja svoju ekonomiju.

"Ima problema, ali ne možemo očekivati da se svi problemi riješe odjednom i da nestanu. Nositi sa sobom teret stradanja, rušenja i gubitaka najmilijih, dignuti se, raditi i graditi svoju domovinu samo može narod koji ima u sebi dostojanstvo i poriv za slobodom", istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod, koji je uvijek cijenio druge, ne može i ne treba nikada da oprosti što ih je NATO, kako kaže, cinično bombardovao iz daljine i nanio velike gubitke.

"Moramo se okupiti oko onoga što danas Srbija jeste. Republika Srpska je zagledana u snagu Srbije i zahvalna rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što gradi od Srbije stabilnu i najjaču regionalnu zemlju. Samo na taj način i mi u Republici Srpskoj vidimo našu slobodu i našu snagu", rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska uvjerena u svoje slobodarske dane, svoj opstanak i sve veću političku, kulturnu, obrazovnu i svaku drugu nacionalnu integraciju sa Srbijom.

U Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom NATO agresije 1999. godine, održana je državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bomardovanja.

Aleksinac je u toku agresije bombardovan u dva navrata. Najteže bombardovanje desilo se 5. aprila 1999. godine kada su u 21.35 časova sa sedam projektila pogođene dvije centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 je povrijeđeno. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posljedica ovog bombardovanja poginulo je troje ljudi.

Napadi NATO avijacije počeli su na današnji dan prije 19 godina. Trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procjenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Odluka o bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije donesena je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana