Додик: NATO да изгради фабрике намјенске индустрије

Срна
Додик: NATO да изгради фабрике намјенске индустрије

београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се не противи уласку Српске у NATO, већ да се само залаже да народ изађе на референдум, као у другим земљама, и да се о томе изјасни.

"NATO има прилике да нас убиједи да је то добар савез за Србе. Нека NATO отвори неколико фабрика намјенске индустрије, запосли Србе, и Срби ће можда промијенити своје мишљење", рекао је Додик за сутрашње издање недјељника "НИН".

Предсједник Српске пита како се може објаснити да је у Републици Српској укинута све и једна фабрика намјенске индустрије под притиском међународног фактора, док их у другом дијелу БиХ - у Федерацији има шест.

"NATO није овдје без шансе, само ја нисам спреман да бланко дам своју подршку. Ако народ каже да треба потписати приступање том савезу, ја ћу потписати", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је БиХ неодржива по принципу да њом "управљају странци трећеразредног квалитета".

"Ако нећете да водите дијалог с нама, нећете да ускладите БиХ са 'Дејтоном', 2017. наш приједлог ће бити референдум о статусу Републике Српске", навео је Додик.

Коментаришући оцјену Форин аферса да су два елемента кључна за могући распад БиХ - исламски радикализам и превелик утицај Русије, Додик је рекао да је то "параноја коју Запад шири о Русији".

"Русија овдје нема никаквих политичких амбиција. У разговорима у четири ока, најважнији људи Русије рећи ће вам да поштују територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум", навео је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је у БиХ већ било неколико терористичких напада, а мете су биле тржни центри, полицијске станице, чак и Амбасада САД у Сарајеву.

"Нико иоле озбиљан не може да лицитира са мјестом евентуалног терористичког напада, али нема сумње да су сви услови за тако нешто у БиХ створени", истакао је Додик.

Упитан да ли се плаши да би БиХ и Српска могле, попут Украјине, бити територија на којој ће Русија и Америка одмјеравати снаге и сукобити интересе, Додик је оцијенио да "овдје може једино доћи до оружаног сукоба, ако то хоће NATO, али да не види никога ко би се на тај начин сукобљавао у БиХ".

"Зашто би неко због фрустрације од Русије, натјерао мене, или тражио од БиХ да уведе санкције Русији када је то уводила Европа? Рекао сам не, и зато сам 'руски човјек'?! Нисам послушник Запада, нећу бити ни Путину! А Путин од мене ништа и не тражи", рекао је Додик.

Он је навео да се са неким америчким представницима виђа и даље, али да не инсистира на томе откако је њихов некадашњи амбасадор тражио да се сруши црква у Сребреници.

"Рекао сам да се то неће десити и да ми не рушимо цркве. Ту смо се разишли веома грубо. Од тада тврде како са Додиком не може никако да се сарађује. Очигледно за њих нисам добар момак", рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да га то не узнемирава, иако је Америка велика и важна земља, коју поштује.

"Захвалан сам за сву помоћ коју је Америка раније пружила, али не могу да схватим да доводе арогантне дипломате у БиХ, који мисле да смо идиоти и поступају попут отправника послова амбасаде САД у Сарајеву Николаса Хила", додао је Додик.

Према његовим ријечима, Хил се не понаша као дипломата стране државе, већ активно учествује у унутрашњим дешавањима у БиХ и одавно је изашао из оквира добре диполоматске праксе.

"Служи се лажима и подвалама и вјерујем да за то нема подршку Вашингтона", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске каже да је рекао Хилу да не говори истину и да шаље лажне извјештаје.

"Схватили су да не могу да спроводе што хоће и онда иде та прича. Какав криминал?! Да ли је нормално да дипломата било које државе износи такве клевете на рачун политичара државе која му је пожељела добродошлицу", запитао је Додик.

Он је напоменуо да се то дешавало у току предизборне кампање, у којој се Хил наметнуо као лидер опозиције у Републици Српској, са само једним циљем, да сруши Милорада Додика.

"Ето о каквом се дипломати ради! Желим да кажем да никада у животу нисам осуђен за било какво кривично дјело и добио сам све парничне поступке у којима сам тужио оне који су ме оклеветали, као Хил", истакао је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана