Додик: Могуће иступање Српске из споразума о формирању војске

Срна
Додик: Могуће иступање Српске из споразума о формирању војске

Брчко - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је са прославе Дана Републике у Брчком да је Српска за мир и да је спремна за сарадњу са другима, али да нема спремности на компримисе којима се на било који начин умањује значај Републике Српске.

Он је одбацио ароганцију, силу и присилу и назвао смијешним позивање међународног фактора на правну државу у погледу оспоравања 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцјену да је то позив да се поштују измишљене политичке одлуке сковане у Сарајеву.


Додик је рекао да је о овом питању било веома изненађујуће дјеловање команданта НАТО штаба у БиХ и закључио да је њиме укинуто ионако крхко и готово минимално повјерење у Српској у ту организацију.

"На овај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обиљежавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за Српску", подсјетио је Додик.

Он је најавио да ће Српска сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни дејтонски договор који подразумијева да Република Срска има своју војску.

"Знам да постоји много проблема на ту тему и да то неће бити лако, али морамо направити први корак и окупићу ових дана политичаре у Српској и представнике институција да би се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтјев за прекидање споразума о успостављању војске и да се Република Српска искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ", рекао је Додик новинарима.

Он је поручио да Српској нису потребне овакве Оружане снаге које су непријатељске према Републици Српскпој. "Ово је идеја, али то улази у политички простор", закључио је Додик.

Додик: Међународни кловн Инцко прави циркус

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је увјерење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања Независне Државе Хрватске /НДХ/, високи представник у БиХ Валентин Инцко "познати кловн међународне заједнице", није увриједио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.
Додик је изјавио Срни да је "период глуматања дипломате завршен - маске су пале", а Инцко је овом изјавом подсјетио да припада онима који су у вријеме поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину у којој је нестало више стотина хиљада Срба и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

"Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом свјетском рату, када тако олако, без имало одговорности изговара шта изговара, не мислећи да га прати цијели један народ док се он обраћа мени. Али, то је Инцко. Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра мјесечно", истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је ова Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, нити било каквог сусрета у будућности.

"Колики је Инцко кловн говори и чињеница да не зна ни да би као високи представник требало да чува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску, као потписницу тог споразума. Ако међународна заједница у БиХ жели да очува мрву свог достојанства, морала би му што хитније купити карту за Аустрију, јер изигравајући кловна, он је од међународне заједнице у БиХ направио циркус", закључио је Додик.

Додик: Српска за мир и сарадњу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је са прославе Дана Републике у Брчком да је Српска спремна за мир и сарадњу, али не и за компромис који би значио било какво умањивање значаја Републике Српске.
"Овдје смо да обиљежимо Дан Републике и да се окупимо око наше крсне славе", рекао је Додик пред стотинама окупљених на свечаном пријему у хотелу "Јелена", којем су присуствовали Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом, бројни министри у Влади Српске, посланици из регије, челници Брчког и бројни гости из друштвеног и културног живота дистрикта.

Он је додао да је слава очувала српски народ и да карактерише његово традиционално гостопримство, те одбацио све притиске и покушаје оспоравања прославе 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцјену да је у вези са тим непотребно направљено тешко политичко питање.

"Нећете нас уплашити, нећете нас тјерати, нећете нам забранити 9. јануар и нећете нам забранити нашу крсну славу. Можете да радите шта год хоћете ви у Сарајеву и ви који подржавате оно што Сарајево хоће, на том питању нема компромиса", поручио је Додик и додао да је на јучерашњој прослави Дана Републике показано јединство снажније од свих пријетњи.

Предсједник Српске навео је да се БиХ покушава одржати на бошњачком, муслиманском идеализму, који је подржала међународна заједница и моделирала БиХ до те мјере да је она потпуно несигурна и немогућа земља.

Он је захвалио грађанима Брчког који су изашли на референдум о Дану Републике Српске прошле године и оцијенио да је то био важан доказ припадништва и односа Брчког као дијела и Републике Српске.

"Српска је окупљена око идеје слободе јер је нестабилност тог времена натјерала Србе на овим просторима да се заштите, као што су то учинили и други народи", каже Додик.

Предсједник Српске је истакао да је прошло вријеме пријетњи и да нема договора у БиХ на бази илузија и имагинација, него да се мора поштовати реалност.

"Република Српска ни једним својим потезом није ништа учинила против БиХ, а БиХ масовно чини потезе против Српске и низ одлука је базирано на томе. Док год Бошњаци мисле да могу да буду заштићени од странаца, наравно да неће бити дијалога и неће бити ни ове земље", нагласио је Додик.

Додик је указао на важност даљег интегрисања Брчког као дијела Републике Српске и српског народа, уз оцјену да је данас у БиХ самоодржива једино Република Српска.

Током славља у Брчком, предсједник Српске Милорад Додик уручио је данас златник мајци прворођене бебе ове године у Српској, Миланки Панић која је родила сина Лазара.

Поводом Дана Републике вијенце на споменик српским браниоцима Брчког у центру града положили су Додик, делагације Владе Српске, градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, делегација локалне Скупштине и представници Борачке организације у Брчком.

Кабинет Предсједника Републике организовао је данашњи пријем и обиљежавање крсне славе у част Дана Републике Српске - 9. јануара у Брчко дистрикту, а који је одржан у хотелу "Јелена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана