Додик: Мандатар ће бити познат у недјељу

Срна
Додик: Мандатар ће бити познат у недјељу

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће име мандатара за састав нове Владе Српске бити познато у недјељу, 30. новембра.

Предсједник Српске је напоменуо да ће нову скупштинску већину, окупљену око коалиције СНСД-ДНС-СП, чинити више од 44 посланика.

"Охрабрујемо и друге да с нама разговарају, да формирамо стабилну скупштинску већину, за коју сам потпуно увјерен да ће бити више од 47-48 посланика за избор Владе Републике Српске", рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је одбацио тврдње о политичкој корупцији, односно "куповини" посланика. "Пошто нису успјели да нас побиједе, сада желе да нам 'накаче' неку аферу", рекао је Додик, истакавши да је то апсолутно некоректно.

Говорећи о економији, Додик је најавио да ће се наредне године ићи у смањење јавне потрошње, реорганизацију јавних предузећа с циљем остваривања профита, привлачење страних инвеститора и оспособљавање домаћих инвеститора.

"Такође, плате у јавном сектору биће задржане на овом нивоу, као и редовне пензије", поручио је Додик и додао да ће нове власти, с обзиром на укупан однос Међународног монетарног фонда и умањења транше, тражити алтернативне изворе финансирања.

Говорећи о односу Републике Српске и Русије, Додик је напоменуо да је ријеч о присним, пријатељским везама у којима се жели помоћи Српској, при чему Русија поштује Дејтонски споразум, не врши никакав политички притисак и нема никакву негативну улогу.

"Они имају активан однос овдје са многим пројектима. Припремили смо спразум влада Руске Федерације и Републике Српске у вези с изградњом гасовода жЈужни токж, који ће бити достављен Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на одлучивање и сагласност и сматраћемо то врхунским приоритетом нашег посла у заједничким институцијама", поручио је Додик.

Ситуација на нивоу БиХ слична досадашњој у ФБиХ

 

Предсједник СНСД-а Милорад Додик упозорио је да настојање бошњачких политичких представника да формирају власт на нивоу БиХ са странкама из Савеза за промјене личи на ситуацију из Федерације БиХ /ФБиХ/ од прије четири године када је уз помоћ међународне заједнице покушано девастирање изборног побједника - ХДЗ-а БиХ, што је резултирало застојем у ФБиХ.
"Власт на нивоу БиХ се саставља и представља, прије свега, одраз оног од чега је састављена БиХ - два ентитета и три конститутивна народа. Што се тиче Српске, њу дефинитивно представља коалиција која је формирала скупштинску већину у Републици, која ће формирати владу Српске. Она је уз предсједника Републике једина релевантна да представља Републику Српску", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је, што се тиче националног представљања конститутивног народа, СНСД добио највећи број гласова у Републици Срспкој код Срба и да је у политичком смислу представник српског народа као конститутивног у БиХ.

"Постоји могућност да се на нивоу БиХ то игнорише и користе неки други модели. Мислим да је данас јасно да ХДЗ БиХ и СНСД остају у чврстом савезништву и да, напросто, што је разговарано од почетка и са политичким представницима бошњачког народа, политички представници и побједници код народа треба да се окупе јер су једини релевантни", истакао је лидер СНСД-а.

Гостујући на Федералној телевизији, Додик је упозорио да се, уколико буде игнорисана изборна воља у Републици Српској и елиминисани представници ентитета и народа, у народном периоду могу очекивати одређени проблеми.

"Ми немамо намјеру да опструишемо, али ни да дајемо подршку некој другој конструкцији осим оној која је легитимна и чији је легитимитет дат избором руководства у Народној скупштини Српске. Сматрам да у наредне четири године треба урадити све да БиХ добије статус кандидата за ЕУ", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ће СНСД дати подршку иницијативи ЕУ која је потекла од Њемачке и Велике Британије, чија суштина је да се "препакују приоритети за БиХ".

"Сада више није важно да се усвоје измјене неопходне за провођење одлуке жСејдић и Финциж, довољно је да се каже да желите то урадити за статус кандидата. Изражавам спремност да се ријеши то питање", рекао је Додик, подсјећајући да су ставови Репубике Српске већ од раније познати када је ријеч о питању "Сејдић и Финци", те механизму координације.

Додик је напоменуо да није спорна подршка Републике Српске европском путу БиХ, али да све остало што није у интересу Српске неће добити подршку.

"Ако, евентуално, СДС уђе у власт на заједничком нивоу БиХ то ће бити велики промашај оних који су их изабрали за кандидате. Република Српска има довољно инструмената да сачува све своје интересе", поручио је Додик.

Предсједник СНСД-а је најавио је могућност да Народна скупштина Републике Српске донесе резолуцију којом се онемогућава гласање на нивоу БиХ без сагласности надлежних органа Српске.

"То значи да посланици неће моћи гласати у парламенту БиХ без сагланости Народне скупштине Српске и да министри у Савјету министара БиХ неће моћи гласати без сагласности Владе Српске", појаснио је Додик. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана