Додик: Манастир Осовица доказ постојања српског народа кроз вијекове

Срна
Додик: Манастир Осовица доказ постојања српског народа кроз вијекове

Србац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Српска православна црква најважнији елемент српског идентитета, а манастирски комплекс Осовица код Српца доказ постојања српског народа на овим просторима кроз вијекове.

"Веома је важно да се управо на овај начин покаже да је наш народ вијековима уназад био присутан на овим просторима и управо овај манастир треба да, осим тога што ће бити и вјерски објекат, докаже тај континуитет", нагласио је Додик.


Поводом освештања Саборног храма Благовијести Пресвете Богородице у манастирском комплексу Осовица код Српца, Додик је рекао новинарима да је на мјесту данашњег манастира неколико вијекова уназад била пуста земља коју су Турци оставили повлачивши се након изгубљене битке и срушивши и сравнивши са земљом манастир који се ту налазио.

"Ова генерација људи предвођена бањалучким владиком Јефремом и Српском православном црквом, локалном заједницом и републичким властима, те вјерницима обезбиједила је средства за изградњу новог манастира и да он на величанствен начин буде освештан у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја, што најбоље говори о величини овог догађаја", нагласио је Додик.

Свечаности освештања присуствовала је и премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске, као и велики број вјерника.

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година, након што су археолози утврдили да је на том мјесту био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина, о чему постоје и документа из те године са печатом на старословенском језику, на којима пише "Благовијести пресвете Богородице - Осовица".

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.

Према православном календару, данас се прославља Икона Пресвете Богородице Тројеручице, што је био и повод да се на овај датум закаже чин освештања, јер се у манастиру Осовица од прошле године налази ова чудотворна икона која је стигла из манастира Хиландар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана