Додик: Мађарска заинтересована за сарадњу са свим дијеловима БиХ

Срна
Додик: Мађарска заинтересована за сарадњу са свим дијеловима БиХ

Будимпешта - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да политика Мађарске подразумијева подршку суверенитету и миру у БиХ, али да је заинтересована и за развијање односа са свим дијеловима у БиХ.

Додик је истакао да БиХ и Мађарска немају отворених питања и проблема у односима и да је то добра основа за будућу сарадњу.

"Будимпешта и Бањалука су веома близу и могу да развију много обимније односе и трагали смо за методом како да те односе учинимо што је могуће бољим", рекао је Додик на заједничкој конФеренцији за новинаре са предсједником Владе Мађарске Виктором Орбаном у Будимпешти.

Додик је нагласио да Република Српска може да разговара са Мађарском о привреди и сарадњи у свим другим областима који треба да буду подигнути на виши ниво.

Он је истакао да је Орбана упознао о ситуацији у БиХ и чињеници да још није формирана власт, иако су избори одржани у октобру прошле године.

"То спријечава пуни капацитет односа између Мађарске и БиХ. Упознао сам Орбана да је Српска одмах након избора формирала своје институције власти", рекао је Додик.

Он је додао да је Орбану пренио став да пут БиХ ка чланству у Европској унији не долази у питање и да му је захвалио на подршци коју Мађарска пружа европском путу БиХ.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумију у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посјете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренијели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

"Предузете су квалитетне мјере којима је постигнуто да њихово задовољство буде велико и преносим њихову захвалност предсједнику Орбану на томе што је учинио на том плану", нагласио је Додик.

Он је захвалио Орбану и на напорима које је уложио да односи Србије и Мађарске буду на историјском максимуму, оцијенивши да то ствара нове могућности и за једну и за другу заједницу.

"Срби у БиХ су веома задовољни чињеницом да ти односи имају добро кретање и доживљавају максимум, те да постоји простор за њихово побољшање", каже Додик.

Он је истакао да Орбана жели да види у посјети БиХ и Српској како би наставили одржавати највиши ново личних контаката и односа.

Додик и Орбан раније данас одржали су састанак у четири ока који је трајао више од сат времена, након којег су размијенили и поклоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана