Dodik, Lukašenko: Cilj - uspostavljanje sveobuhvatne saradnje

Srna
Dodik, Lukašenko: Cilj - uspostavljanje sveobuhvatne saradnje

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom razgovarao o načinima uspostavljanja sveobuhvatne saradnje Bjelorusije sa BiH i Republikom Srpskom i najavio da će sutra prisustvovati i otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, naveo je i da će sutra posjetiti i Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi.

"Posjetiću i neke fabrike, koje se bave različitim proizvodima, a kasnije zajedno sa svim gostima ću se ponovo sresti sa Lukašenkom i prisustvovati otvaranju Evropskih sportskih igara", rekao je za RTRS Dodik i zahvalio organizatorima za poziv.

On je naveo da je na današnjem sastanku sa Lukašenkom razgovarao o mogućoj saradnji Bjlorusije sa BiH i Republikom Srpskom, te istakao da je bilo riječi i o prošlosti, jer je njegov domaćin dobro upoznat o detaljima u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije.

Dodik je naveo i da Lukašenko smatra da je neophodno održati stabilnost, mir, dobru saradnju i privredni razvoj među različitim zemljama.

"Bjelorusija je održala određenu privrednu aktivnost za koju smo mi zainteresovani, prije svega, u oblasti rudarske opreme i poljoprivrednih mašina, za šta u Srpskoj postoji potreba", rekao je Dodik.

On je istakao da je na sastanku razmatrano i kako razvijati saradnju u oblasti novih tehnologija, koja danas predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih aktivnosti.

"Dogovorili smo se da formiramo zajedničku delegaciju ili mješovitu komisiju na različitim nivoima kako bi utvrdile mogućnosti razvoja u različitim sektorima informacionih tehnologija i poljoprivredne kooperacije u proizvodnji poljoprivrednih mašina, za šta mi imamo određena iskustva i kooperante", precizirao je Dodik.

Dodik je naveo da je razgovarno o načinima uspostavljanja sveobuhvatne saradnje dva bratska naroda, naročito u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Prema njegovim riječima, najveći dio privredne saradnje se odnosi upravo na odnos Bjelorusije i Republike Srpske.

2Republika Srpska pokušava da u tom nađe neku konekciju koja bi bila interesantna i za BiH i da pokušamo da gradimo dobre međusobne odnose", rekao je Dodik.

Dodik je danas razgovarao i sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana