Додик: Љетос нисам слао писма Трампу

ATV
Додик: Љетос нисам слао писма Трампу

Бањалука - "Није тачно да сам послао три писма америчкој администрацији, у којима, наводно, нудим сарадњу", поручује данас за АТВ писаним одговором Милорад Додик и тако одбацује наводе београдског НиН-а.

Не пориче да је сарадња неопходна, али тврди да од Доналда Трампа укидање санкција није тражио, а поготово не поштом. О наводима београдског недјељника нама данас пише децидно, иако је синоћ, пред нашом камером, изгледао као да не зна о чему се ради.

"Па било је сигурно неких писама. Не знам о чему причамо, шта? Да је било писама у задњих двадесет година, било је, да", рекао је предсједник Српске за АТВ.

Иако је сваку прилику Милорад Додик искористио да јавности да до знања да га америчке санкције не интересују, аналитичари причају другу причу. Сви његови поступци, кажу, контритају његовим тврдњама. Најављени, и у Народној Скупштини подржани Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, један је од разлога Додикове свађе са Америком, а од њега је експресно одустао. По свему судећи, дигао је руке и од референдума о независности РС, а све, кажу аналитичари, како би задобио симпатије Вашингтона.

"Све то говори да он, на неки начин, иако то можда не жели да призна, практично шаље неку поруку западу или прецизиније Американцима, да, ево, санкционисали сте ме због једног референдума, ја сад у овом моменту повлачим два, па ви видите шта ћете даље", рекао је новинар Жарко Марковић.

Прије само пар мјесеци нови амерички предсједник Додику је санкције продужио за још годину дана. Поред његовог, на црној листи остала су и имена Радована Караџића, Биљане Плавшић и Момчила Крајишника. Шеф Представништва РС у Вашингтону, Обрад Кесић, тада је за АТВ појаснио, како се ради о аутоматском продужавању санкција. И данас смо с њим покушали да ступимо у контакт, али је био недоступан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана