Dodik: Krivična odgovornost za rušenje interesa RS

Vedrana Kulaga
Dodik: Krivična odgovornost za rušenje interesa RS

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je u petak da će ta stranka zbog izdajničke politike stranaka iz RS koje su u vlasti na nivou BiH tražiti da svako pitanje prvo razmatraju institucije Srpske i da će biti razmotreno i uvođenje krivične odgovornosti ako budu narušeni interesi ili prenesene nadležnosti RS na nivo BiH.

Dodik je nakon prve sjednice novoizabranog Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci istakao da je zaključeno da predstavnici RS na nivou BiH ne brinu o Srpskoj i da su donijeli niz odluka koje nisu u njenom interesu.

- SNSD će na idućim sjednicama razmatrati i ideju da u krivično zakonodavstvo RS bude uvedena odredba krivične odgovornosti za rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo. To je za sada ideja koja će se dalje razrađivati, ali smatram da je to neophodan mehanizam. Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate - rekao je Dodik.

On je kazao da je SDS jednu politiku vodio prije izbora, a drugu poslije kada je ušao u vlast u Sarajevu.

- Ponašanje SDS-a u vlasti na nivou BiH je takvo da sahranjuje šanse za postojanje RS u dogledno vrijeme. Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, već veleizdajnička i da je svakim danom sve vidljivija - rekao je Dodik.

Takva politika se, kaže, mogla vidjeti i na odlukama u vezi sa urušavanjem interesa aerodroma u Banjaluci u korist aerodroma u FBiH koji nemaju takvu tehničku opremljenost.

- Predsjedništvo SNSD-a odlučilo je da sačini i dostavi javnosti informaciju o kršenju interesa RS u organima na nivou BiH od strane SDS-a i njegovih partnera koji su pokazali da se bave samo pitanjem poltronstva Bakiru Izetbegoviću i SDA - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stranke iz RS koje učestvuju u vlasti na nivou BiH - SDS, PDP i NDP - nemaju nikakvu saradnju sa institucijama Srpske.

- Oni vode politiku podaništva prema Izetbegoviću i SDA, a ne politiku borbe protiv kriminala i korupcije o kojoj su mnogo pričali - kazao je Dodik.

On je ponovio da SNSD ne prihvata bilo kakvo učešće u institucijama BiH u ovakvoj konstelaciji odnosa.

- Ako odemo, a otići ćemo, kao nesumnjiv autoritet i predstavnik RS tamo nećemo biti dopuna bilo kome i ne razmišljamo da se uključimo u rad Savjeta ministara BiH, koji pokazuje permanentnu nesposobnost za bilo šta - rekao je Dodik.

SNSD, kao je istakao, nema namjeru da sarađuje sa SDA kao političkom partijom koja u kontinuitetu pokazuje loše namjere prema RS.

- SNSD i SDA nemaju saradnju, niti će je imati. Mogu se naći na istim nivoima vlasti i tamo zastupati svoje stavove, ali nikakvo političko partnerstvo ne dolazi u obzir - poručio je Dodik u vrijeme dok je u Narodnoj skupštini RS trajala sjednica Predsjedništva SDA.

Dodik je istakao da mu je drago što je Izetbegović u Narodnoj skupštini RS, što znači da je konačno prihvatio Srpsku. Izetbegović je kasnije izjavio da se nije sastao sa Dodikom, ali da je uvijek spreman za razgovor.

Predsjedništvo SNSD-a donijelo je više od 25 zaključaka od kojih se većina odnosi na ekonomsku i socijalnu situaciju u RS i BiH. Razmotreni su i odnosi u vladajućoj koaliciji u RS.

- SNSD stoji iza sporazuma sa koalicionim partnerima i traži hitno sprovođenje svih ranije postignutih dogovora i potpisanih sporazuma - naveo je Dodik i dodao da SNSD traži novi zamah u političkom radu i djelovanju i pored toga što su, kako je rekao, dali odgovore na sve izazove koje smo imali u posljednje vrijeme.

Dodik je ponovio da je Srpska u mandatu vladajuće koalicije stabilizovala svoj institucionalni kapacitet, a da su SDS i PDP u prethodnim mjesecima samo govorili laži kako će sakupiti novu skupštinsku većinu.

Šarović

Visoki funkcioner SDS-a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da sa ministrima iz Vlade RS čije se nadležnosti preklapaju sa njegovim ima odličnu saradnju.

- Moj prijedlog je da manje pričamo i međusobno se optužujemo i da zajednički radimo i koordinišemo aktivnosti - rekao je Šarović odbacivši kritike da je ministarstvo na čijem je čelu preuzelo ulogu kreatora politika i strateških dokumenata, navodeći da nije kreiralo nikakav takav dokument u skorije vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana