Додик: Кривична одговорност за рушење интереса РС

Ведрана Кулага
Додик: Кривична одговорност за рушење интереса РС

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је у петак да ће та странка због издајничке политике странака из РС које су у власти на нивоу БиХ тражити да свако питање прво разматрају институције Српске и да ће бити размотрено и увођење кривичне одговорности ако буду нарушени интереси или пренесене надлежности РС на ниво БиХ.

Додик је након прве сједнице новоизабраног Предсједништва СНСД-а у Бањалуци истакао да је закључено да представници РС на нивоу БиХ не брину о Српској и да су донијели низ одлука које нису у њеном интересу.

- СНСД ће на идућим сједницама разматрати и идеју да у кривично законодавство РС буде уведена одредба кривичне одговорности за рушење надлежности РС и неовлаштено преношење њених надлежности на било који други ниво. То је за сада идеја која ће се даље разрађивати, али сматрам да је то неопходан механизам. Наравно да треба процесуирати и казнити оне који воде издајничке процесе јер напросто нема другог начина да људи постану одговорни за своје мандате - рекао је Додик.

Он је казао да је СДС једну политику водио прије избора, а другу послије када је ушао у власт у Сарајеву.

- Понашање СДС-а у власти на нивоу БиХ је такво да сахрањује шансе за постојање РС у догледно вријеме. Видљиво је да политика Младена Босића и СДС-а није само издајничка, већ велеиздајничка и да је сваким даном све видљивија - рекао је Додик.

Таква политика се, каже, могла видјети и на одлукама у вези са урушавањем интереса аеродрома у Бањалуци у корист аеродрома у ФБиХ који немају такву техничку опремљеност.

- Предсједништво СНСД-а одлучило је да сачини и достави јавности информацију о кршењу интереса РС у органима на нивоу БиХ од стране СДС-а и његових партнера који су показали да се баве само питањем полтронства Бакиру Изетбеговићу и СДА - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, странке из РС које учествују у власти на нивоу БиХ - СДС, ПДП и НДП - немају никакву сарадњу са институцијама Српске.

- Они воде политику подаништва према Изетбеговићу и СДА, а не политику борбе против криминала и корупције о којој су много причали - казао је Додик.

Он је поновио да СНСД не прихвата било какво учешће у институцијама БиХ у оваквој констелацији односа.

- Ако одемо, а отићи ћемо, као несумњив ауторитет и представник РС тамо нећемо бити допуна било коме и не размишљамо да се укључимо у рад Савјета министара БиХ, који показује перманентну неспособност за било шта - рекао је Додик.

СНСД, као је истакао, нема намјеру да сарађује са СДА као политичком партијом која у континуитету показује лоше намјере према РС.

- СНСД и СДА немају сарадњу, нити ће је имати. Могу се наћи на истим нивоима власти и тамо заступати своје ставове, али никакво политичко партнерство не долази у обзир - поручио је Додик у вријеме док је у Народној скупштини РС трајала сједница Предсједништва СДА.

Додик је истакао да му је драго што је Изетбеговић у Народној скупштини РС, што значи да је коначно прихватио Српску. Изетбеговић је касније изјавио да се није састао са Додиком, али да је увијек спреман за разговор.

Предсједништво СНСД-а донијело је више од 25 закључака од којих се већина односи на економску и социјалну ситуацију у РС и БиХ. Размотрени су и односи у владајућој коалицији у РС.

- СНСД стоји иза споразума са коалиционим партнерима и тражи хитно спровођење свих раније постигнутих договора и потписаних споразума - навео је Додик и додао да СНСД тражи нови замах у политичком раду и дјеловању и поред тога што су, како је рекао, дали одговоре на све изазове које смо имали у посљедње вријеме.

Додик је поновио да је Српска у мандату владајуће коалиције стабилизовала свој институционални капацитет, а да су СДС и ПДП у претходним мјесецима само говорили лажи како ће сакупити нову скупштинску већину.

Шаровић

Високи функционер СДС-а и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да са министрима из Владе РС чије се надлежности преклапају са његовим има одличну сарадњу.

- Мој приједлог је да мање причамо и међусобно се оптужујемо и да заједнички радимо и координишемо активности - рекао је Шаровић одбацивши критике да је министарство на чијем је челу преузело улогу креатора политика и стратешких докумената, наводећи да није креирало никакав такав документ у скорије вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана