Додик: Консултације о мандатару за Савјет министара - писаним путем

Срна
Додик: Консултације о мандатару за Савјет министара - писаним путем

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву да ће консултације чланова Предсједништва са политичким странкама заступљеним у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ о именовању мандатара за нови сазив Савјета министара бити обављене писаним путем.

“Отказао сам консултације и од политичких партија затражио да то ураде писаним путем”, навео је Додик.

Додик је поручио да је спреман да, уколико то други хоће, Савјет министара буде формиран до краја године.

Он је поновио да је Зоран Тегелтија и даље његов приједлог за предсједавајућег Савјета министара.

“Уобичајено је да предложите предсједавајућег и да он води консултације. То је свугдје тако, али бошњачки представници сада траже, колико сам чуо, писани договор о томе. То никада није урађено и то само говори да они неће да формирамо брзо Савјет министара и кренемо да радимо”, додао је Додик.

Он је изјавио новинарима да намјера да се консултације обаве заједно, усмено, није успјела, јер у просторијама гдје је требало да буду одржане, није било заставе Републике Српске, односно бошњачки члан Предсједништва БиХ тражио је да та просторија “буде декорисана онако како њему одговара”.

“И даље остаје проблем заставе јер су истакнуте двије заставе БиХ од којих једна представља БиХ, а друга Федерацију БиХ /ФБиХ/ и ја као српски члан Предсједништва БиХ не желим да радим под заставама које мене не представљају”, нагласио је Додик.

Он је поновио да и даље инсистира да у просторији у којој се он налази буде истакнута застава Републике Српске и да она не мора да стоји поред заставе БиХ.

Према његовим ријечима, нигдје не стоји да консултације морају да буду директне и усмене.

“Сачекаћемо дан-два и када дођу све те консултације предложићу Предсједништву да буде изабран предсједавајући Савјета министара”, саопштио је Додик.

Он је рекао да је прије два дана разговарао телефоном са хрватским чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, који се сагласио да за данас буду заказане консултације, а да је бошњачки члан Шефик Џаферовић рекао да у принципу нема ништа против тога, али да сматра да је потребно још мјесец или мјесец и по дана да се дође до “рашчишћавања ситуације у ФБиХ”, да би они изашли са компактним приједлогом.

“Мислим да се са тих мјесец-два дана купује вријеме због неких проблема и односа у ФБиХ”, оцијенио је Додик.

Он је рекао да, за сутра најављена сједница Предсједништва БиХ, може бити одржана само ако из просторије у којој се одржава буде изнесена једна од двије заставе БиХ, и то она која представља ФБиХ.

Додик је појаснио да су органи ФБиХ, пошто је Уставни суд укинуо заставу ФБиХ, рекли да ће привремено њихова бити застава БиХ.

“На тој сједници предложићу измјене Пословника о раду, а ићи ће и приједлог измјене Закона о застави, гдје ће касније бити регулисано питање. Ја под те двије заставе не желим да учествујем и да радим и они морају да то разумију”, поручио је Додик.

Он је поновио да неће одустати од приче да Република Српска буде видљива у свему јер члан један став три Устава БиХ каже да је БиХ састављена од два равноправна ентитета, нагласивши да тај члан мора да се види свугдје у заједничким институцијама.

“Са тим стварима везано за Републику Српску ја не желим да се играм. Мени је стало до Републике Српске, а није ми стало до БиХ и они морају да науче ту лекцију. Ми не идемо у Сарајево да партиципирамо. Ми хоћемо да будемо репрезентативно уважавани”, истакао је Додик.

Он је рекао да није изабран да би се у Предсједништву понашао у складу са праксама које је неко други наметнуо.

Додик: Ко гарантује за депозите Централне банке у Дојче банци

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Централна банка БиХ држала депозите у Дојче банци, у којој 150 инспектора провјерава могуће незаконитости, те запитао да ли су ти депозити заштићени и да ли неко за њих гарантује.

“Нико на то не реагује. Може ли неко да гарантује да та банка може да настави своје пословање. Имамо ли депозите у тој банци и гарантује ли нам Њемачка влада те депозите или не гарантује нико? Може се десити да веома брзо банка падне. Нико неће на ту тему да разговара”, изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је нагласио да би нормално било да новац који се депонује у страним банкама Централна банка емитује различитим ниовима, да ентитети узму за изградњу ауто-путева и дају Централној банци камату од један одсто.

“То је за нас веома повољно, а Централна банка има сигурност да ће то сигурно наплатити. Нема сигурнијег клијента од органа власти. Никад неће пропасти државни органи”, појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, Централна банка пласира средства у банке које су сумњиве, а те банке, на бази депозита који је орочен, пласирају и купују обвезнице покрајина у Њемачкој које праве ауто-путеве.

“А ми треба да идемо код комерцијалних банака и задужујемо се од три до пет одсто за камате. То је сулудо. Има ли неко ко хоће да разговара у БиХ о тој теми? Ја то говорим пети пут”, додао је Додик.

Он је подсјетио да је предлагао да роба која се увози, прије свега из ЕУ, ако има веће подстицаје, треба то да буде наплаћено на граници да би била заштићена производња у БиХ.

“Нико на то не реагује него се чека шта ће да каже неки од амбасадора, а Савјет министара уопште се не бави тим питањима”, нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана