Додик: Комбинације бошњачке елите не доприносе формирању власти

Срна
Додик: Комбинације бошњачке елите не доприносе формирању власти

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да најновије комбинације у оквиру бошњачке политичке елите не иду за тим да се брзо формирају заједничке институције и Савјет министара.

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да то највише штети БиХ и њеном потенцијалу на међународном плану, иако је формирање власти основа за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што доноси бројне бенефите и ствара нову динамику за БиХ. Он је рекао да томе, с друге стране, не доприноси инаћење "ако не буде ово, неће ни то".

"То нека одлуче други. Чиним шта могу и то искључиво у име Српске. Поновићу, јесам члан Предсједништва, али сам искључиво српски члан који води политику Републике и води се интересом Срба. То је за мене прва мјера. Наравно, не желим ништа учинити на штету других народа, али не бих да прихватим ниједну одлуку на штету Срба", рекао је Додик.

Он је нагласио да одуговлачење формирања власти на нивоу БиХ смара и овдашњи народ и његове изабране представнике.

Додик је рекао да политичке репрезентације Срба и Хрвата ни раније нису имале проблем када је ријеч о формирању Савјета министара, али да су се са аспекта бошњачких представника виђене разне спекулације и малверзације, међу којима је и она да лидер СББ-а Фахрудин Радончић "опере" своју савјест.

"Он је говорио да никада неће са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, а сада одједном хоће, па да измисли неку причу о патриотизму. Сви ми би требало да будемо издајници, а они тамо нека патриотска лига. Ми са том лигом имамо доста проблема из прошлости и сматрамо да је оно што они организују искључиво бошњачка репрезентација и то ће се само тако посматрати и никако другачије", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су изабрани представници конститутивних народа потписали заједничку изјаву и направили одређену подјелу ресора у Савјету министара што је добар основ за формирање власти, иако су бошњачки представници потписали неке супротне изјаве.

"Само се дешавају усложњавања тих проблема", рекао је Додик. 

Додик: Игнорисање српског идентитета

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да питање заступљености Срба у власти у Федерацији БиХ треба рјешавати и на нивоу заједничких институција БиХ да би се заштитила њихова права, те оцијенио да људи из ФБиХ не могу да о том питању држе лекцију Републици Српској. Додик је истакао да је озбиљан проблем то што Срби нису заступљени у власти у ФБиХ према попису из 1991. године.

"Тешко можемо утицати тамо гдје немамо наше политичке представнике. Иако уставна начела налажу да у Влади ФБиХ буду три Србина, они нађу себи подобне људе и то изаберу. То је игнорисање националног српског идентитета, иако други конститутивни народи имају далеко бољу позицију у Српској", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Клуба Срба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да Срби морају бити упорни у рјешавању питања недовољне заступљености Срба у власти ФБиХ.

Он је рекао да на том плану рјешења могу бити нови изборни закон и законодавство.

Сваки евентуални договор са НАТО иде на верификацију у Народну скупштину

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, те да ће све што евентуално буде договорено са НАТО-ом бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење.

"Без јединственог става Народне скупштине тешко ћемо било шта прихватити", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да Српска може прихватити одређен план који би подразумијевао сарадњу са НАТО-ом, као што је на примјер присуство Оружаних снага БиХ у мисијама у Авганистану и слично, што је и чињено.

"Мјерило је оно што НАТО има у Србији и ми преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО", рекао је Додик.

Он је поновио да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента Српске и њених представника који треба да то поштују.

"Ако неко очекује да ћемо то промијенити, неће се десити", рекао је Додик.

Додик: Почетком јуна разговори о градњи гасовода

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да почетком јуна очекује разговоре са руским партнерима о градњи гасовода у Републици Српској, који ће бити дио "Турског тока".

"Разговарамо да се гасовод овог љета почне градити у Српској и то ћемо морати да урадимо са руским партнерима. Очекујем те разговоре почетком јуна", навео је Додик.

Додик је истакао да је за Српску у будућности важно јачање њене позиције о свим питањима и наставак великих инфраструктурних радова, као што је градња ауто-путева и гасовоа који ће бити дио "Турског тока".

Један крак гасовода "Турски ток", који се гради кроз Србију, водиће према Републици Српској гдје ће бити транспортовано око милијарду кубика гаса, објавила је јуче београдска "Политика".

Према наводима овог листа, у Србији је почела градња прве дионице гасовода, који у Србију улази код Зајечара. /крај/бој/мсб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана