Додик: Јединствено и аргументовано смо бранили српске позиције

Срна
Додик: Јединствено и аргументовано смо бранили српске позиције

Тирана - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су он и предсједник Србије Александар Вучић данас у Тирани аргументовано и јединствено бранили српске позиције.

Додик је нагласио да су Вучић и он релаксирани јер су у Тирани могли да јединствено бране српске позиције и да, како је рекао, указују на стереотипизацију према Србима у Републици Српској и према Србији да аргументовано ставе ствари у други ток. Он је навео да је био изузетно задовољан што је предсједник Србије био веома директан и отворено одговорио и бранио ставове Србије и рекао /предсједнику самопроглашеног Косова/ Хашиму Тачију да је његово мјесто разговор, да му не може помоћи ни Америка, нити било ко други ако нема договора са Србијом.

“Ми пратимо и подржавамо оно што је став Србије. У том погледу ми не признајемо Косово, нити ћемо га признати без обзира на апеле који се покушавају овдје дати. Оно што буде урађено у дијалогу као резултат, ми ћемо подржати оног тренутка када то каже Србија и наравно када то каже Београд”, рекао је Додик.

Он је навео да је важно да у Тирани није било неке идиличне приче него да је речено оно што је реалност, те да је чињеница да је ескалирао приступ да се не отварају неки проблеми јер је Тачи тражио и износио своје раније познате ставове.

“Знате да је јуче говорио о теми уједињавања Косова и Албаније. Речено му је да када бисмо ми то урадили и када би саопштили свијету да смо разговарали о тој теми и да смо договорили, да би одмах била реакција. Овдје је то било сасвим непримијећено од оних који су требало да примијете такав политички приступ”, рекао је Додик.

Говорећи о расправи са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем на самиту у Тирани, Додик је рекао да оно што је видљиво у БиХ јесте неспособност БиХ да формира власт након избора.

“То је најлошија могућа порука. Имате демократске изборе, имате људе који гласају на тим изборима и ви игноришете њихову вољу зато што сматрате да имате неке друге приоритете”, истакао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да је током разговора у Тирани било много отворених питања и на релацији БиХ-Хрватска, гдје је јасно речено да Хрватска подржава реформу изборног система у БиХ која подразумијева да конститутивни народи бирају своје представнике, са чиме се Република Српска слаже.

“Немамо ниједан проблем у вези с тим и у том погледу треба да се убрза тај процес, као и питање жПељешког мостаж зато што Хрватска сматра да је њено право да тим суверено управља, а са друге стране у БиХ постоји стални напор да се то проблематизује. Могли смо да чујемо и став предсједнице Хрватске /Колинде Грабар Китаровић/ о том питању”, рекао је Додик.

Додик разговарао са Китаровићевом о Изборном закону, Пељешком мосту...

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, разговарао је данас у Тирани са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и региону.

Додик и Китаровићева су размијенили мишњљења и о измјенама Изборног закона у БиХ, те изградњи Пељешког моста.

Додик је нагласио да изградња Пељешког моста није супротна интересима БиХ, те да ће тај пројекат бити од значаја и за БиХ, и за Хрватску, као и за цијели регион.

Он је обновио позив Китаровићевој да посјети БиХ, што је она и прихватила.

Китаровићева је на Самиту Брдо-Бриони у Тирани поновила да је изградња Пељешког моста важан развојни пројекат који је битан за Хрватску, те да ни на који начин не угрожава интересе БиХ.

“Питање Пељешког моста апсолутно није усмјерено против интереса БиХ”, нагласила је Китаровићева, обративши се посебно бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу, с обзиром да се бошњачки политичари у БиХ већ дуже времена противе изградњи моста повезујући његову градњу са одређивањем границе на мору између Хрватске и БиХ и питањем изласка БиХ на отворено море. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана