Додик: Једини начин да БиХ преживи - повратак уставном поретку и Дејтонском споразуму

Срна, Спутњик
Додик: Једини начин да БиХ преживи - повратак уставном поретку и Дејтонском споразуму

Једини начин да БиХ преживи је да се врати свом уставном поретку и поштовању Дејтонског споразума, рекао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик, у интервјуу за СРНУ.

Истиче да је највећу ерозију својих права Република Српска доживјела за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, а тврдње српског члана Предсједништва БиХ, Младена Иванића, да се Србија мијеша у изборе у БиХ, назвао је лажним.

Иванићева тврдња да се Србија мијеша у изборе у БиХ представља дио специјланог рата против Српске и Срба, истакао је Додик. То је и наставак његове политике централизације БиХ и пружање алибија онима који то годинама раде, попут Британаца, још неких западних земаља или одлазећој америчкој администрацији, каже Додик.

“Дотле иде та врста националне и државне издаје, да ви оптужите Србију, која је политички и државно заинтересована за статус Срба овдје, да се она наводно мијеша у унутрашње стваре. То је нешто што апсолутно не стоји и само говори о паници у којој се налази опозиција па већ сад покушавају да нађу кривце и већ сада им је као Вучић крив”, рекао је Додик.

Ако буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, прва земља коју ће посјетити са те функције, биће управо Србија, најавио је Додик. Најавио је и да ће, одмах по уласку у Предсједништво БиХ, тражити да се донесе одлука о подношењу тужби пред међународним и домаћим судовима против високих представника који су кршили међународно право и рушили Дејтонски мировни споразум.

“Не треба вјеровати онима који на међународном плану кажу да поштују Дејтонски споразум, јер да поштују не би га урушили до те мјере да је данас на сцени правно политичка ситуација која се потпуно разликује од онога што је написано у Уставу, а што ће бити проблем БиХ у будућности”, истакао је он.

Додик је рекао да удари на Републику Српску и њене институције трају већ доста дуго, али да је однос републичких власти спријечио стварање унитарне БиХ, иако је, каже, било много покушаја се изазаове неки вид револуције, којом би се рушила легитимно изабрана власт у Српској.

“Све што је познато у свијету као 'жуте', 'обојене' или како већ зову те револуција, испробано је у Републици Српској.
У том погледу посебно желим да истакнем догађај од прије двије године када је опозиција хтјела да направи митинг који је требало да послужи за увођење тих такозваних 'жутих' и 'обојених' револуција у Бањалуку. То је било организовано од странаца, а опозиција је то прихватила. Ми смо ишли са својим митингом у исто вријеме, показали начин како треба да се бори против тога”, нагласио је предсједник Српске.

И поред великих притисака, Српска је преживјела и постала самоодржива, рекао је Додик и додао да то највише и забрињава креаторе обојених револуција. Република Српска је, каже, у немогућим условима успјела да ојача, иако западне земље и даље улажу велики новац, прије свега у невладине организације и поједине медије, под изговором спречавања малигног руског утицаја. Додик је истакао да Српска нема анимозитет према западним земљама, али има према неким њиховим политикама којима се мијашају у унутрашње ствари у БиХ.

Додик: Приштина може да окачи војничке чизме мачку о реп

У свијету је настао накарадни систем у ком су „лоши момци” они који поштују УН и њихове резолуције, за разлику од оних који све крше и понашају се као слонови у продавници порцелана, полупаше све живо и они су као добри, каже у интервјуу за Спутњик Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Након посјете Бањалуци шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и разговара с руководством Српске, руски министар пренио је инсистирање на Дејтонском споразуму и цјеловитости БиХ.

“Нек се врате на Устав Дејтона. Ми немамо ниједан проблем с БиХ. Разумијем да је порука која долази од Лаврова: немојте рушити Дејтон и остаће БиХ, ако рушите Дејтон, онда морате да договорите с три народа. Досад су рушили Дејтон, а нису консултовали три народа. Ако хоћете да рушите, има разних перспектива: да направите унитарну Босну и истјерате све Србе из БиХ, укинете РС, направите земљу којом бисте били задовољни и касније населите Арапе. Ми Срби подржавамо Дејтонски споразум. Међутим, они су то развалили, направили монструма од БиХ. Оно што смо видјели од Запада то је манипулација са компромисом, вршили су притисак да до тог компромиса дође. Нема компромиса на силу, не можете нам рећи — ми смо завршили с тим. Ако се БиХ не врати на изворни Дејтон, то је јасна порука — није завршено”, реко је Додик.

Како је поновио, Русија помаже да се вратимо на изворни Дејтон самом чињеницом што каже: ми подржавамо Дејтон и договор три народа и два ентитета, залажемо се да се укине високи представник, стране судије и да странци овдје престану да се мијешају у унутрашње ствари.

“Ми не правимо никакву авантуру, али ово како Запад ради, то је независна Српска. Не зато што то Милорад Додик хоће. Како раде, доћи ћемо у позицију да ћемо овдје нестати као народ. Зато се морамо томе супротставити. Република Српска је неприкосновена прича, а ако је цијена да нестане БиХ и остане РС, ја ту цијену плаћам, нагласио је предсједник РС.

Како је раније најављено Додик за недјељу дана иде у Русију на састанак са предсједником Владимиром Путином, а  како каже сам сусрет са Путином је феноменалан повод и треба га увијек искористити, кад год човјек има прилику.

“Раније смо причали о томе да се нађемо негдје крајем септембра, почетком октобра. Финализација свих напора које чинимо заједно јесте да успоставимо што ближу сарадњу, да анализирамо оно што смо досад учинили и што треба да урадимо. Поштујемо улогу Русије на међународном плану, на простору БиХ. То значи поштовање Дејтонског споразума, територијалног интегритета, али наравно без урушавања достојанства РС, што је масовно чињено свих ових 20 година у лику високог представника, истакао је Додик.

“Има неколико идеја које бих желио да предложим у том разговору како би се ојачала трговинска сарадња Русије и Републике и Српске, и да позовем руске инвеститоре. Жао ми је што нисмо успјели да ријешимо проблем „Јужног тока”, али то није зависило од нас него од неких из Европе, поновио је предсједник Српске.

На питање да ли би можда сада могао да дође “Турски ток”, Додик је рекао да верује да ћемо у оквиру неког од тих токова свакако бити заступљени.

“То је потврдио и Лавров, а то ће тражити и сагласност самог предсједника Путина. Дакле, почаствован сам приликом да разговарам са Путином и поносан што могу да разговарам из перспективе Републике Српске са једним од најважнијих лидера свијета, са земљом која шири мирољубиву политику широм свијета али и која одлучно брани достојанство своје земље, народа и својих пријатеља. Веома нам је драго да је предсједник Путин рекао након вјежбе која је одржана на Далеком истоку да је све то „у функцији одбране руског народа, руске државе и одбране наших пријатеља”. Ја вјерујем да смо ми њима пријатељи, истакао је Додик.

На питање да ли би прича око разграничења на КиМ могла да послужи као окидач да РС легитимизује своје захтјеве, Додик је рекао да ће РС покушати да врати ствари на поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

“Ја ћу се понашати уставно. Друга ствар, у БиХ је примарно да одржимо мир и стабилност. Ми Срби немамо разлога да правимо дестабилизацију. Муслимани не могу да ријеше ниједан свој политички пројекат којим желе унитарну Босну без насиља. Ми ћемо насиље употријебити само да се бранимо. Ако све те ствари не буду ишле, ваљда ће свијет видети једног дана да ово не може. Што се тиче Косова, предсједник Србије Вучић осјећа тежину тог питања. Странци су на начин „десило се и готово” хтјели да легализују одвајање Косова од Србије. Међутим, у међународном праву задржао се принцип да ако Србија не да сагласност за улазак Косова у УН, нема независног Косова. Зато је свијету стало да приволи Србију. Оно што би Србија, српски народ требало да уради, то је да се објединимо око концепта који можемо да изнесемо, а тај концепт треба да води власт путем предсједника Вучића, да се има повјерења у оно што он ради. Нашу подршку има, нагласио је Додик.

На питање да ли да постоји могућност да се питање Косова врати у УН, Додик је рекао да сад они који поштују УН, који поштују њихове резолуције су лоши момци, за разлику од оних који све крше овдје и понашају се као слонови у продавници порцелана, полупаше све живо, а они су као добри. “То је један накарадан систем који ће закомпликовати свијет. А свијет је већ ушао у хаос, “, наводи Додик.

На констатацију да из Приштине долазе чак и пријетње војничким чизмама, Додик је рекао да то могу да објесе мачку о реп. “Нек се не играју са снагом и одлучношћу Срба. Доста је било тих понижења. Српски народ јесте толерантан и издржљив, али никада није био спреман да изгуби своје достојанство”, нагласио је Додик.

(спутник)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана