Додик: Јавно ћу се одрећи пасоша БиХ

Срна
Додик: Јавно ћу се одрећи пасоша БиХ

Лакташи - Предсjедник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су званичници одлазеће америчке администрације настојали да спрече његов одлазак у САД, јер он није желио да тргује интересима РС.

Такође је најавио да ће се јавно одрећи пасоша БиХ, јер има путну исправу Србије коју ће користити.


"Од мене је тражено да одустанем од иницијативе у вези са Уставним судом БиХ, да престану активности у вези са доношењем закона о Уставном суду БиХ и да се оградим од политике СНСД-а око нашег документа политичке процјене, а што сам ја одбио", рекао је Додик новинарима у Трну код Лакташа.

Додик неће присуствовати инаугурацији будућег предсједника САД Доналда Трампа пошто није добио америчку визу.

Он је рекао да вјерује да ће садашњи амбасадор САД у БиХ врло брзо отићи из БиХ, након чега ће се створити услови за добијање визе за САД.

На питање да ли је размишљао да са пасошем Србије затражи визу за САД, Додик је рекао да је сигурно да пасош БиХ неће користити у наредном времену и да ће га се јавно одрећи, поручивши да ће користити пасош Србије који има.

Трајно неприхватљива Изетбеговићева оцјена

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за Републику Српску трајно неприхватљива оцјена Бакира Изетбеговића и његових сарадника да је Република Српска "настала на геноциду". "То показује амбицију Бакира Изетбеговића да је он Босна - наравно да он није БиХ. Нека му је сретно у тој Босни у којој он јесте Босна", рекао је Додик данас новинарима у Трну код Лакташа.

Додик је истакао да Бакир Изетбеговић овдје није БиХ, већ само бошњачки члан Предсједништва БиХ, како је то и речено и ништа више.

Говорећи о веб страници Предсједништва БиХ на којој се налази говор Бакира Изетбеговића са презентације пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995", у оквиру кога се, између осталог, наводи да је у Приједору почињен геноцид, што ниједна правосудна институција није потврдила, Додик је рекао да је овакав Изетбеговићев иступ велика злоупотреба, којом треба да се баве други.

Он је оцијенио да је очигледно да је било злочина и нико не може то да порекне, али све ово вријеме бавећи се тим питањем говори колико су неки разочарани или острашћени у том погледу.

Додик је рекао да би за сваки ратни сукоб, па и овај који се десио у БиХ, било довољно да они који су одговорни за страдање да одговарају. Он сматра да се и тај процес приводи крају.

Додик је истакао да се сада чује и види нови политички процес који иде за тим да неке људе, односно читав један народ, доводе у позицију да га оптуже или призивају неке карактеристике које не стоје.

"Наравно да се није десио геноцид, без обзира на амбицију Бакира Изетбеговића којег сам видио тамо са Насером Орићем, јер он сматра да то има право и да то за Бошњаке не би требало да буде никакав проблем. Ја морам да кажем да су то чисте измишљотине што се тога тиче и не може се говорити о геноциду, али се може говорити о страдању којег је било на свим странама", нагласио је Додик.

Он је рекао да је чињеница да у Сарајеву никада нису испитани Казани и много чега другога шта се тамо Србима дешавало, што говори о томе да постоји скривена намјера са њихове стране и игнорисање страдања других, а само фаворизовање својих страдања.  

Дан Републике Српске остаје 9. јануар

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да 9. јануар остаје Дан Републике Српске који ће се славити и убудуће, наводећи да он никада није ни покушао да промијени неки бошњачки празник.
"Догађаји који су се дешавали у вези са Даном Републике Српске на најбољи могући начин говоре о томе да је народ то прихватио", рекао је Додик данас новинарима у Трну код Лакташа.

Коментаришући најаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће наставити са оспоравањем 9. јануара - Дана Републике Српске, Додик је истакао да Изетбеговић може да ради шта хоће, али да 9. јануар остаје Дан Републике Српске.

Он је рекао да никада није ни покушао да промијени неки бошњачки празник.

"Наравно 1. март није празник БиХ, а они могу да га славе колико хоће. То није дан који ћемо ми икада прихватити", тврди предсједник Српске и додаје да је овдје проблематично то што су странци тако безочно прихватили да се петљају у унутрашње ствари.

Додик је нагласио да је поносан када је видио, путујући Српском и у Брчком, на многим кућама истакнуте заставе Републике Српске и Србије, истичући да га је то испуњавало радошћу.

"То је сасвим логично и примјерено и никога не бих требало да дира. Ми имамо право на славље", напоменуо је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да му је драго што је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић био конструктиван за вријеме церемоније обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

Он је навео да исто тако постоји много проблема са Иванићем у вези са његовим нечињењем или пропуштањем многих ствари да учини, а што се могло видјети у прошлости на нивоу БиХ.

"У том погледу ја сам увијек спреман да сарађујем када је ријеч о видљивом интересу Републике Српске и у том погледу ми је драго што се опозиција окупила око 9. јануара, Дана Републике Српске", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана