Додик: Јаке везе Петербурга и Српске

Срна
Додик: Јаке везе Петербурга и Српске

Санкт Петербург - Предсједник петербуршког парламента Вјачеслав Макаров истакао је на састанку са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у Санкт Петербургу да овај руски град и Републику Српску везују јаке културне, историјске, политичке и економске везе.

"Русија много цијени пријатељство и отвореност наших земаља, јер су наши народи тијесно повезани генетски - ми смо словенски народи", рекао је Макаров на састанку.


Он је изразио велику захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику за подршку руским иницијативама на међународној арени, саопштено је на сајту петербуршког парламента.

Макаров је изразио задовољство чињеницом да сваке године расте сарадња Српске са Петербургом - успостављени су јаки контакти у области фармацеутске индустрије и медицине, развија се сарадња привредних комора, јављају се нови заједнички пројекти руских и српских универзитета.

Додик је захвалио Макарову за топао пријем и истакао да високо цијени пријатељске везе са Русијом.

"Русија је велика, јака држава и нама је јако важно да међу нашим земљама увијек влада узајамно разумијевање и пријатељство", истакао је Додик.

Током састанка размијењена су мишљења о питањима економске сарадње и међународној ситуацији.

У саопштењу се наводи да делегација Републике Српске борави у Петербургу поводом Четвртог међународног конгреса "Санкт Петербург и словенски свијет", чији је циљ развој сарадње и учвршћивање веза међу градовима и регионима земаља Источне Европе и Балканског полуострва. /крај/мђ

Развијање односа са Петербургом по свим питањима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који присуствује Четвртом међународном конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет", рекао је данас да Санкт Петербург и Српска имају амбиције да развију односе по свим питањима - политичким, привредним и културним, као и о свему што постаје дио заједничке свакодневице.
Додик је напоменуо да је раније велика делегација Санкт Петербурга, коју је предводио губернатор Георгиј Полтавченко, била у Бањалуци и да је тада разговарано о детаљима како ће се та сарадња кретати у будућности.

"Ово је доказ наших добрих односа у континуитету. Ми имамо овдје потписан споразум о сарадњи и увијек се радујем када дођем у овај град", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је оцијенио да у Санкт Петербургу види напредак у тешким условима неправедних санкција Запада према Русији.

"Видим враћање Русије властитим потенцијалима и освајање индустрија и производње. Данас је Русија окренута томе и радујем се освајању тих производњи за властите потребе, као и елиминисању зависности од било кога", рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српска, а тиме и БиХ, нису подржали неправедне санкције према Русији, на шта је поносан иако је на том плану постојао огроман притисак са Запада.

"Ми смо то одбили и данас можемо да кажемо да смо апсолутно били у праву. То је било наше истинско опредјељење. Захвалан сам Русији за све што је учинила за нас", поручио је Додик.

Он је нагласио да је Српска загледана у Русију и воли напредак ове земље.

"Сматрамо да је веома важно да та земља обнови своју снагу на међународном плану јер тада је сигурно да ће свијет бити поштенији, мирнији и посвећенији слободама људи. Присуство Русије на глобалном нивоу је свакако уперено ка томе да се очува стабилност и прекине са низом који на међународној сцени доводи до честих регионалних ратова који дуго трају и односе много жртава", истакао је Додик.

Предсједник Српске данас је разговарао са предсједником Скупштине Санкт Петербурга Вјечеславом Макаровим и члановима руководства о политичким и привредним темама, као и сарадњи Српске и Санкт Петербурга.

Додик у Санкт Петербургу присуствује Четвртом међународном конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет" чије су главне теме инфраструктура и културни туризам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана