Додик: Изетбеговић се одавно креће у погрешном смјеру

Срна
Додик: Изетбеговић се одавно креће у погрешном смјеру

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да се бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић одавно креће у погрешном смјеру и да он није позван ни да предлаже ни да одређује када ће бити Дан Републике Српске.

На питање Срне да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву да је “реаговање Народне скупштине Републике Српске на могућност да Уставни суд БиХ евентуално донесе одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним - кренуло у погрешном смјеру”, Додик је рекао да у потпуности подржава и поздравља данашњу одлуку посланика у Народној скупштини Републике Српске о усвајању Декларације и позвао их да покрену иницијативу за оцјену уставности наводних празника БиХ. 

“Недопустива је пракса према којој Уставни суд БиХ, гласовима странаца и Бошњака, у чему Изетбеговић има своје прсте, прегласавају судије из реда Срба и Хрвата. То онда није суд, то је још једно мјесто у БиХ са кога се доносе политичке, а не правне одлуке и томе морамо коначно да се супротставимо”, истакао је Додик . 

Коментаришући тврдњу Изетбеговића да је распакивање Дејтонског споразума врло опасна ствар и то по Републику Српску и да Српске нема ако нема Дејтона, Додик је рекао да је Изетбеговић замијенио тезе. 

“Није Република Српска настала у Дејтону. Република Српска је проглашена 9. јануара 1992. године, дакле прије потписивања Дејтонског мировног споразума, али је БиХ настала у Дејтону”, истакао је Додик. 

Он је подсјетио да је Република Српска у Дејтонски мировни споразум уградила своју територију над којом је била успостављена ефиксана власт уз плебисцитарну подршку народа. 

“Република Српска се у Дејтону одрекла дијела свог суверенитета зарад мира, и на уступцима које смо учинили у Дејтону стврена је БиХ. Зато, ако нема Дејтонског мировног споразума - нема БиХ. 

Дејтонски споразум су годинама девастирали разни вискои представници, од којих су неки корумпирани новцем бошњачке политиче елите. Али то тада Изетбеговића није понукало да стане у заштиту Дејтонског мировног споразума”, нагласио је Додик.

Говорећи о Изетбеговићевим коментарима на његову јучерашњу посјету Поточарима и Сребреници, предсједник Републике рекао је Срни да та посјета није догађај на којем би било ко, па ни Изетбеговић требало да скупља јефтине политичке поене. 

“Нажалост, Бакир Изетбеговић је своју политичку промоцију градио, између осталог, користећи страдање свог народа. Жртве су увијек и свугдје жртве, било да су српске, бошњачке или јерменске”, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана