Dodik: Izetbegović se ne može porediti sa Vučićem i Nikolićem

Srna
Dodik: Izetbegović se ne može porediti sa Vučićem i Nikolićem

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da odlasci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci premijera Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluku ni po čemu nisu uporedivi.

Povodom Izetbegovićevog poređenja svoje posjete Novom Pazaru sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci, Dodik je istakao da Izetbegovića nije moguće porediti sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju.


Dodik je ocijenio da iza ovakve izjave Izetbegovića može da stoji namjera koja je opasna u regionalnom smislu i koja je neprihvatljiva i da on pokušava na skrovit način da uporedi region Novog Pazara sa Republikom Srpskom i njenim statusom.

"Ni po čemu se ne mogu porediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje provode, ni po motivima posjete, ni po načinu na koji žive svoj ljudski i politički život. Dok Bakir Izetbegović potpiruje vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi", rekao je Dodik.

On je istakao da Vučić i Nikolić vode politiku pomirenja i pružanja ruke svima da bi se izgradio stabilan region, dok Izetbegović pokušava na ovaj način da bukvalno izaziva tenzije i doprinosi novom raspirivanju svađa u regionu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su Srbija i Republika Srpska povezane Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama koji svoje uporište ima u Dejtonskom sporazumu i svi dolasci premijera Vučića i u Republici Srpskoj i u BiH u funkciji su mira i saradnje.

Za razliku od toga, ističe predsjednik Srpske, između BiH i Sandžaka nema nikakvih sporazuma niti bi on mogao da bude potpisan s obzirom na to da Sandžak ne raspolaže ni funkcijama ni nadležnostima koji bi ga učinili potpisnikom takvog sporazuma.

"Dok Bakir Izetbegović tokom posjete Srbiji mirno šeta beogradskim ulicama, Vučić na srebreničkoj komemoraciji na koju dolazi s poštovanjem prema žrtvama, biva kamenovan i gotovo ubijen. Da je Bakiru Izetbegoviću do pomirenja i regionalne saradnje i bezbjednosti, nadležni organi BiH bi do sada kaznili počinioce, umjesto što su taj predmet gurnuli u ladicu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da Izetbegovićeva izjava dolazi u vrijeme kada islamski ekstremisti pale zastave Srbije i pjevaju pjesme natopljene ideologijom njegovog oca Alije.

"Izetbegović je čovjek opasnih namjera, zagovornik i kreator zemlje koja je postala zemlja opasnog življenja, promoter invazivne politike usmjerene protiv svakog ko je drugačiji. On i njegova politika koju promoviše zadnjih 25 godina su opasnost i za BiH i za cijelu regiju", rekao je Dodik.

On kaže da postoji mnogo upozorenja da iza napada na Vučića prošle godine u Srebrenici stoji zvanična bošnjačka politika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

"Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", rekao je Izetbegović, koji je lider SDA BiH.

Dodik: skandalozna odluka Suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da u sveopštoj hajci iz Sarajeva na Srpsku, dolazi sramna i skandalozna odluka Suda BiH da ukine sve mjere zabrane ratnom zločincu Naseru Oriću. "To je još jedan dokaz da se Sud i Tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da BiH nema budućnost dok njen Sud dozvoljava ratnim zločincima da se slobodno kreću i tako prkose rodbini srpskih žrtava Nasera Orića i njegove falange.

"U takvoj zemlji gdje Sud BiH spinuje priču o borbi protiv kriminala i korupcije da bi ispod nje oslobađao ratne zločince da se slobodno kreću i prkose, Srbi ne žele da žive", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik zaključio je da je BiH nemoguća zemlja, naglasivši da se to iz dana u dan pokazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana