Додик: Изетбеговић сада намјерно опструише формирање власти

Срна
Додик: Изетбеговић сада намјерно опструише формирање власти

Бијељина - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић сада намјерно опструишу формирање власти на нивоу БиХ, те да оваквим понашањем бошњачки политичари доводе себе у позицију да готово ниједна од институција неће функционисати.

“Њима одговара структура која је неефикасна и подложна њиховим захтјевима и они упорно траже неке разлоге, као што су нашли причу о МАП-у /Акционом плану за чланство у НАТО-у/ који нема везе са формирањем Савјета министара, да проблематизују његово формирање”, рекао је Додик Срни.

Према његовим ријечима, СДА и Изетбеговић то раде у нади да ће код својих међународних пријатеља прибавити сагласност о томе да неко нешто кочи у БиХ.

“Ми ништа не кочимо. Уставом и Дејтонским споразумом предвиђено је да се власт на нивоу БиХ саставља од претходно изабраних на легитимним изборима представника у Републици Српској и Федерацији БиХ”, истакао је Додик.

Он је као примјер навео да је лично биран и долази у Предсједништво БиХ из Републике Српске, додајући да је његов примарни политички оквир Република Српска.

“Мени Устав даје то право, не Изетбеговић ни неко други, мени је мандат дао народ у Републици Српској. Тако је и код Савјета министара, гдје Републици Српској у овом тренутку припада предсједавајући Савјета министара и три министарска мјеста”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, стално се налазе неки нови разлози да се одгоди договор о формирању власти на нивоу БиХ.

“Они нас онемогућавају да ми остварујемо своју основну функцију и мислим да ризикују да ће сви нивои власти доћи у потпуну кризу - Предсједништво, Парламентарна скупштина, односно Представнички дом и Дом народа, који су дјелимично или потпуно формирани”, оцијенио је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је поручио да оваквим понашањем бошњачки политичари доводе себе у позицију да готово ниједна од институција неће функционисати. 

Задовољство због изградње моста на Сави код градишке

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да му је драго што је Хрватска напокон дала дозволу за градњу моста на ријеци Сави код Градишке, наводећи да је то проблем мање који оптерећује односе са овом земљом.

“Дуго година се то чека, низ проблема је било везаних за односе са Хрватском и драго ми је да је то помјерено”, рекао је Додик Срни.

Он је изразио увјерење да ће градња моста сада ићи динамиком која је грађевински и организационо могућа.

У разговору са новинарима током посјете Пословном форуму менаџера у Бијељини Додик је критиковао однос Хрватске према проблему намјере да се одлагалиште нуклеарног отпада смјести на граници са Републиком Српском и БиХ.

“Мислим да Хрватска игнорише реакције становништва са десне стране ријеке Уне”, оцијенио је он.

Додик је најавио да ће овај проблем бити стављен и на дневни ред Предсједништва БиХ.

“Ми ћемо са нивоа Предсједништва БиХ затражити да се ово питање асполутно стави под потпуни надзор и да се учини све да се то /најављено одлагалиште нуклерног отпада/дислоцира одатле”, рекао је Додик.

Хрватски медији објавили су раније да је Влада Хрватске почела припреме за почетак одлагања радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко у напуштеној касарни Черкезовац на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ, односно Републиком Српском. 

Додик: Без успјешног вођства нема сређеног јавног система

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је на Пословном форуму менаџера у Бијељини да без успјешног вођства на различитим нивоима нема сређеног пословног, политичког ни било ког јавног система.

“У глобалном свијету ствари се мијењају готово дневно и човјек, ако жели да буде успјешан руководилац, мора да буде упућен, информисан и едукован о новим трендовима”, рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, највећу одговорност имају људи на руководећим и водећим позицијама, али је едукација и образовање кроз читав живот потреба свих.

Додик је похвалио организацију форума и захвалио Бијељини као домаћину, као и Влади Републике Српске и бројним фирмама које су спонзорисале његово одржавање.

Додик је на завршетку првог дана форума учествовао на панелу о улози жена менаџера и лидера и оцијенио да жене на руководећим мјестима показују инвенцију, посвећеност и истрајност на питањима које желе да ураде и да им треба пружити сваку врсту подршке.

“Кроз свој рад подржавао сам активности и права жена, што говори чињеница да је жена у претходном периоду била предсједник Владе, а сада је предсједник Републике Српске”, истакао је Додик.

Он каже да то, у овом традиционално конзервативном друштву, говори о опредјељењу у Републици Српској за исти третман свих.

“Све зависи од тога имате ли идеју, хоћете ли да радите, јесте ли посвећени, колико сте спремни да се жртвујете и да у том погледу истрајете”, поручио је Додик.

Пети пут пословни форум организовао је Центар за едукацију “Про едука” из Бањалуке, а на скупу у Бијељини окупљено је више од 300 учесника из земаља региона који ће током два дана представити нове трендове и добру праксу у бизнису. /крај/љб/мир/фото/фоно

Додик: Континуитет успјеха и најбоља могућа употреба ресурса

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Влада Републике Српске за протеклих 100 дана учинила озбиљан напор и да готово нема пројеката у Српској о којима се раније говорило а да нису урађени, раде се или је извјесно да ће бити урађени.

“То је улога и ове Владе да у континуитету настави са свим важним пројектима у Републици Српској, која је успјела да направи 120 километара ауто-пута, изгради болнице у Бијељини и Источном Сарајеву, сада прави болницу у Добоју и Невесињу и реконструише болнице у Зворнику и Градишци, као и низ других пројеката”, рекао је Додик Срни.

Он је оцијенио да су економска кретања стандардно добра у Републици Српској, с обзиром на обим бизниса у Српској која има 1,1 милион становника и не може се, како је навео, поредити са економијом Њемачке која има 85 милиона људи.

“Са становишта овога чиме ми располажемо, мислим да је расподјела и употреба ресурса у Републици Српској била најбоља могућа”, истакао је Додик, који је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске формирана је веома ефикасно, одмах након избора, уз највећу већину икада и са двотрећинском подршком, а након усвајања буџета кренула је у уређивање свих важних односа и пројеката.

На маргини Пословног форума менаџера у Бијељини, гдје је дошао након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је као будући важан пројекат о којем је било ријечи на састанку у Београду навео изградњу ауто-пута од Добоја према Модричи, Вукосављу, Брчком и Бијељини, до спајања у Рачи са ауто-путем који ће бити изграђен у Србији.

“Прије годину или двије, када смо почели о томе да причамо, многи су рекли да је то предизборни штос, а сада видимо да је реалност”, рекао је Додик.

Он је као још један важан инфраструктурни пројекат навео изградњу гасовода који треба да омогући трајно снабдијевање Републике Српске квалитетним енергентом.

“Око тога се и на глобалном нивоу води тешка битка, ко ће дистрибуисати гас. Било би потпуно лузерски не размишљати у смислу да и Република Српска направи квалитетну конекцију на систем гаса”, истакао је Додик.

Према Додиковим ријечима, потребно је да се Република Српска сада организационо мобилише, усмјери и посвети изградњи гасовода чија би изградња до Бањалуке, према прелиминарној процјени, коштала 400 милиона евра.

“То је озбиљан новац, али и озбиљна развојна шанса”, закључио је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана