Додик: Изетбеговић да се руководи званичном политиком БиХ о Косову

Срна
Додик: Изетбеговић да се руководи званичном политиком БиХ о Косову

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је данас лидера СДА Бакира Изетбеговића да је Космет саставни дио Србије и да БиХ није признала /самопроглашено/ Косово, поручивши му да би требало да се руководи том званичном политиком БиХ.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву за "Глас Америке" да су Србија и званични Београд проблем за дешавања на Косову и у БиХ, Додик је истакао да, уколико се неко бави политиком и жели да неко поштује територијални интегритет БиХ, онда политика БиХ треба да буде поштивање територијалног интегритета Србије.

"Умјесто да захвали Србији као земљи која држи до стабилности у региону и која се не мијеша у унутрашња питања БиХ, Изетбеговић се дрзнуо да прекраја границе Србије и да говори о томе шта ће Србија да учини", изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајеву, додајући да је Изетбеговић још једном исказао мржњу према Србији и Србима у цјелини.

Додик је навео да нема назнака да ће Србија признати Косово, како то многи код Бошњака, а поготово Изетбеговић, прижељкују.

Према његовом мишљењу, Изетбеговићева изјава не доприноси никаквом разумијевању и помирењу, него вријеђа сваког Србина у Републици Српској и БиХ, те Србију као државу и Републику Српску.

"Третирати Србију као главног кривца, што Изетбеговић чијни дуже вријеме, није ни коректно, ни тачно, а ни историјски одрживо. Неодржива је и тврдња да су Срби агресори у БиХ јер то није тако", истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ наглашава да није политички коректно да се Србија на овакав начин изазива и лажно квалификује као агресор на својој територији и као нападач на БиХ, јер то није тачно.

"Њему /Изетбеговићу/ смета када неко каже да је у БиХ било 4.000 муџахедина који су ратовали на страни Бошњака, а агресијом се сматра што је било добровољаца из Србије који су помагали Србима у БиХ. То не може да истрпи објективност", сматра Додик.

Он је одлучно негирао да Србија моделира шта ће да ради Бањалука.

"Шта ће Република Српска да учини у будућности ствар је наших политика. Он има право да о томе промишља, али нема право да на ту тему вријеђа. Бањалука у политичком смислу није експонент Београда, него његов партнер", појаснио је Додик.

Он је поручио да нико не може да повуче никакву - ни гвоздену, ни визуелну, ни вербалну границу на Дрини, јер она не постоји.

Према његовом мишљењу, немогуће је да Срби у БиХ не доживљавају питања у Србија као своја, па и Косово.

"Косово као емотивно, национално, народно и историјско питање код Срба није само питање уређења државе, него и питање колијевке српске националне културе и националног бића. Ми Срби који живимо ван Србије сасвим релевантно имамо право да учествујемо у свакој оцјени о томе на који начин може и треба да буде рјешавано то питање у будућности", указао је Додик.

Он упозорава да Изетбеговић оваквим изјавама доводи у питање сваки аранжман који се покушава урадити да би функционисао систем, као што је формирање власти.

"Било би боље да се окренемо формирању власти у БиХ, али је очигледно да то Изетбеговић не жели", констатовао је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана