Додик: Иванић омаловажио институције и обмануо грађане Српске

Срна
Додик: Иванић омаловажио институције и обмануо грађане Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу у којем је изразио оштро противљење начину на који је усвојена Стратегија спољне политике БиХ за период 2018.-2023. и позвао га да повуче своју сагласност са овог документа, који је већ чином објављивања нанио немјерљиву штету Републици Српској.

"Изражавам своје оштро противљење начину на који сте, мимо консултација са институцијама Републике Српске, практично самостално, усвојили један од најважнијих аката које доноси Предсједништво БиХ, а ријеч је о Стратегији спољне политике БиХ за период 2018.-2023.

Сматрам да документ ове важности нисте смјели усвојити без претходне јавне расправе у одговарајућим институцијама у Републици Српској, чиме сте на најгрубљи начин омаловажили међународни капацитет Републике Српске, гарантован и Дејтонским мировним споразумом. Институције Републике Српске сте игнорисали и заобишли и након што сте гласали за један овако штетан документ, јер нисте нашли за сходно да икога у Републици Српској обавијестите о његовом усвајању", истакао је предсједник Српске у писму упућеном Иванићу.

Додик је у писму подсјетио да је закључком са сједнице Предсједништва БиХ, од 23. августа 2017. године задужена радна група за израду Стратегије спољне политике БиХ.

"Због чега институције Републике Српске, за практично годину и по, нису биле у прилици да учествују у изради овог документа, питање је на које Ви и Ваш министар иностраних послова дугујете одговор јавности Републике Српске. Без жеље да улазимо у правописни и граматички дебакл овог документа, те потпуне бесмислице којима обилује текст Стратегије, желим да Вас упозорим да сте учинили још један опасан преседан, и то на крају свог мандата, начином на који сте усвојили поменути документ", истакао је Додик у писму.

Он је навео да "посљедњи документ који се тицао праваца спољне политике БиХ усвојен је 2003. године, с тим да је његовом усвајању претходила једногодишња јавна расправа унутар БиХ, односно Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта".

У писму се подсјећа да је тек након обављених јавних расправа, Предсједништво БиХ усвојило тај акт, који је претходно усаглашен на свим нивоима власти у БиХ.

"Садржај Стратегије, усвојене 13. марта 2018. године, није само обмана домаће јавности, која је заинтересована за један такав акт, него и међународне заједнице, за коју сте очито и написали један овакав неозбиљан документ, симулирајући јединство бар по питању спољне политике. Тиме сте само унијели додатни раздор на унутрашњем плану, и то само пола године прије општих избора у БиХ", оцијенио је Додик.

Он је додао да "у усвојеној Стратегији спољне политике БиХ, између осталог, стоји да би БиХ требало да активно прати заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ и да би у том смислу требало унаприједити систем придруживања спољнополитичким изјавама и рестриктивним мјерама ЕУ према трећим земљама и субјектима".

Додик је упитао Иванића да ли је прије него што је гласао за овај документ размислио да наведени став из Стратегије сугерише и усвајање санкција Руској Федерацији, са којом Република Српска остварује значајну привредну сарадњу.

"Видљиво је да сте гласањем за поменуту Стратегију покушали да ван снаге ставите Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, прихватајући одредбе о НАТО интеграцијама БиХ. Сматрам крајње неодговорним да сте на истеку свог мандата усвојили један тако важан документ, чиме практично своју неодговорност и неозбиљност остављате у насљеђе члану Предсједништва из Републике Српске који ће вас замијенити", нагласио је Додик.

Да би један орган приступио изради стратегије, навео је Додик у писму, неопходно је најприје установити циљеве спољне политике БиХ. "Нећу Вас изненадити ако кажем да наши спољнополитички циљеви, мислим на Републику Српску и ФБиХ, нису усаглашени, те је израда стратегије без јасног циља потпуна бесмислица", истакао је Додик.

"С обзиром да сте гласали за овај документ, обманули грађане Републике Српске, мислим да би и за Вас било корисно да повучете своју сагласност са овог документа, који је већ чином објављивања нанио немјерљиву штету Републици Српској", поручио је Додик у писму упућеном Иванићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана