Додик: Иванић није смио дозволити да га преваре

Срна
Додик: Иванић није смио дозволити да га преваре

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, ако га је народ већ изабрао, није смио дозволити да буде преварен у процесу доношења одлуке о објављивању резултата пописа становништва и да је важно да сада реагује.

Додик је, поводом Иванићеве изјаве да су га бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић преварили, рекао да није ни знао за Иванићев договор са њима.


"Слушао сам га претходних дана како је говорио да је прећутао неке ствари.
Наравно да је и то неприхватљиво, али у овом тренутку важно је да он реагује", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је оцијенио да је вишеструко опасно да се 196.000 људи упише као етнички недефинисано становништво БиХ.

"То је вишеструко опасно јер се појављује могућност да се уведе категорија жБосанацаж, као што се раније фризирала прича о Југословенима. Ти људи не могу да уђу у попис ни у ком случају и Република Српска ће одбити ту врсту договора", рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је упозорио да су у претходном периоду "оркестрирано кренули на Републику Српску вјерски и политички кругови Бошњака и Хрвата" и да је очигледно да међу њима постоји договор да се уђе у нову фазу односа према Републици Српској.

Он је указао да су готово идентичне поруке и међусобна подршка бањалучког бискупа Фрање Комарице и поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, и да је све то пребачено на политички терен гдје је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и на идеологију "Исламске декларације" његовог оца.

"Нама је све јасно: у позицији када се оркестрирано од Бошњака и Хрвата покушава на нови начин притиснути Република Српска, ми имамо различите погледе. Немогуће је да у Сарајеву пролазе одлуке како пролазе, немогуће је да не реагују српски представници и немогуће је дозволити да се то настави", нагласио је Додик.

Он је упозорио и да прича о попису, у коме се у број становника БиХ покушава убројити 196.000 људи који имају држављанства других држава свијета, иако по европским и свјетским стандардима пописа немају стално пребивалиште и не могу да буду евидентирани као такви, "може да буде само прича о притиску".

"То значи да ће се на бази тога покушати формирати једна позиција у којој је прича о већини Бошњака 51 одсто. Та прича може да буде само прича о притиску. Поставља се и прича из прошлости - како је могуће да сте градили причу о геноциду, а да вас сада има више?", упитао је Додик.

Он је рекао да је позиција Републике Српске сада усложњена, не због ње саме, него "због оних који су традиционално усмјерени ка том лошем призивању статуса Републике Српске".

"Јасно сам изразио забринутост /премијеру Србије Александру/ Вучићу на ту тему, говорио о свим опасностима и рекао да од Србије очекујем да подржи без оклијевања Републику Српску у свему. Имамо повјерења и у Вучића и у /предсједника Србије Томислава/ Николића", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска нема ни политичку ни институционалну кризу, да она функционише и обавља све уставом предвиђене задатке, а да проблем постоји само у томе што на нивоу БиХ опозиција из Републике Српске представља себе у заједничким институцијама, а не Републику Српску.

На питање да ли је могућ договор између опозиције и власти у Републици Српској, Додик је подсјетио на то да по природи ствари између опозиције и власти нема договора, јер би се у супротном изгубила суштина постојања опозиције.

"Данас је нама који смо 10 година у власти у Репубилци Српској лако, али је веома фрустрирајуће бити опозиција 10 година. Те фрустрације које имају не могу ријешити само са ова два - три питања која измишљају", рекао је Додик.

Упитан да прокоментарише изјаву Младена Иванића да очекује равноправнију заступљност на јавном сервису у Српској, Додик је истакао да он као предсједник не управља јавним сервисом.

"Они би могли да обезбиједе равноправан третман на БН телевизији, гдје они управљају. Ја не управљам Радио-телевизијом Републике Српске. Знам да их са РТРС-а позивају да учествују у програму. То је фарса, они су у медијима веома заступљени и нема ниједног дана да нема извјештаја о томе шта ради Младен Иванић, /Младен/ Босић или неко други", рекао је Додик.

На питање како се одупријети "обојеним револуцијама", Додик је одговорио да за разлику од других земаља, које су на неки начин самосталније, у БиХ има много странаца којима је у интересу да проводе своје концепције.

Он је указао да је "обојена револуција" већ покушана са Републиком Српском прије неколико година "кад су запалили Федерацију БиХ, рачунајући да ће тако учинити и са Републиком Српском, па је то отпало".

"Тада су под притиском одређених планова које су раније договарали формирали неку причу о опозицији која покушава да прави протесте. Мислим да би сада /у Бањалуци/ све било другачије да није било митинга који је организовао СНСД и догодило би се нешто слично као у Македонији", каже Додик.

Он је поручио да не треба бити неопрезан и да Република Српска не треба да прихвати чињеницу да се ствари рјешавају на начин како се рјешавају у Сарајеву.

"Сарајево није легитимни представник српског политичког интереса. Сарајево није муслимански и бошњачки политички центар, а може да буде и српски и бошњачки и хрватски центар, ако се одражавају сви ти интереси", рекао је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме видљиво да се у Сарајеву промовишу само бошњачки интереси и да се у сарадњи са земљама као што је Турска може видјети покушај да се искористи ситуација у којој се ЕУ договара са Турском и да се направи експанзија муслиманских захтјева на простору БиХ.

Додик је, поводом најава Бакира Изетбеговића о покретању нове тужбе против Србије за геноцид, истакао да би у Србији коначно требало да се научи да Бакир Изетбеговић није БиХ, те поручио да БиХ никада неће моћи да обнови ту тужбу.

"Ако БиХ хоће да нешто уради на том плану, ту мора да постоји сагласност и српског члана и српске стране и хрватске стране, а тих сагласности нема. Бакир Изетбеговић је пјевао пјесму коју воле да чују муслимани и тиме покушава да ојача неку своју позицију, али БиХ неће никада моћи обновити тужбу против Србије", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је претходна тужба била "грешка и пропуст српских представника тог времена", али да сада нема апсолутно ни формалних ни политичких услова да се то уради.

"Бакир Изетбеговић није представник БиХ, он је само представник муслимана у БиХ", поручио је Додик.

Странци изборног губитника у Српској произвели у власт на нивоу БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је власт на нивоу БиХ посљедњих осам година држала Српска, без које се ни о о чему није могло одлучивати, али су након посљедњих избора странци изборног губитника у Српској произвели у власт на нивоу БиХ.
"Натјерали су нас у један клинч, у којем се у Републици Српској сада стално споримо о томе шта треба чинити. Република Српска се може и мора чувати, не у Бањалуци, него и у Сарајеву. Ако тамо немате људе, који су на то спремни, онда, наравно, губите. Ми смо покушали да учинимо да та штета буде што мања", рекао је Додик на округлом столу "Паљење Балкана - од Македоније до Републике Српске", одржаном у Београду.

Он је нагласио да је Република Српска 2006. године одлучила да не прихвати подаништво и урушавање, те оцијенио да све зависи од тога да ли ћете своје природне ресурсе дати неком пензионисаном NATO генералу.

Додик је подсјетио да се 2006. године институционално супротставио преношењу надлежности на ниво БиХ, на примјер полиције, јер да се то десило, сада не би ни било Републике Српске. Он је подсјетио и да је под тешким околностима у бази Сфора на Бутмиру одбио промјену Устава БиХ, која би подразумијевала да нема Републике Српске.

Он је рекао да је Предсједништво БиХ, мимо Устава, прихватило, наводну њемачко-британску изјаву о кретању БиХ, а није за то задужено, а српски људи су у томе учествовали.

"Довели су нас у позицију да сада као наводно имамо неку реформску агенду, као нешто извршавамо. У тој реформској агенди је Велика Британија, која сада организује брексит, нама намећи европски пут, а сами бјеже од тог пута", рекао је Додик.

Он је рекао да БиХ сада функционише јер странци притискају и укључени су не само у глобалне политичке процесе, већ и у микроуправљање у БиХ, гдје влада "амбасадорократија".

Према његовим ријечима, амбасадори западних земаља и Турска сваког петка сједну и договарају шта треба учинити у БиХ и покушавају да то наметну Српској.

"И то дуго траје. А када их прозовете, љуте се и кажу - нисте за дијалог. Значи за дијалог сте само ако сте послушници и ако ћутите, само климате главом, дозволите да будете преварени, прећутите, немојте да видите. А то што ће вас народ испљувати, због издаје, то њих баш брига", рекао је Додик.

Он је нагласио да је високи представник створио од БиХ немогућу земљу, те напоменуо да је Република Српска, која је по свим критеријумима већ 1994. године, односно прије Дејтонског споразума, била држава, унијела свој суверенитет у БиХ, али да је недостајала воља других да то прихвате да је држава.

Према његовим ријечима, високи представник најочитији је међународни криминалац који се икада појавио на овим просторима, и то се односи на све високе представнике, и они су свјесни да крше међународно право, али су спремни да то бране свим снагама.

Додик је рекао да ни данас нису критеријуми исти, ако је за државу потребна столица у УН, те додао да на Западу за Републику Српску кажу да није држава, а за Косово, иако нема столицу у УН, кажу да јесте.

"Ти дупли критеријуми на Балкану могу само да произведу додатну конфузију, која никуда неће одвести ни ове народе, ни државе", рекао је Додик, наводећи да су Српској забрањене многе ствари које су другима дозвољене, као што је термин "држава" или "референдум".

"Посматра се сваки корак који Република Српска учини, сваки састанак са Србијом или Русијом сатанизује се до те мјере, па се говори о прорусима, о неким скривеним намјерама, о тројанским коњима", додао је он.

Према његовим ријечима, када се Бошњаци несумњиво договарају са Турцима и Давутоглу каже то што каже у Бањалуци, онда нико странаца не каже ниједну ријеч о тој теми.

"Нама је јасно о чему је ријеч. Јасно је и онима који су против нас. Зато мислим да је чињеница да је Српска унијела свој државни суверенитет у БиХ и да је била преговарачка страна у Дејтону несумњиво важна и њој ће се морати враћати поново", рекао је Додик.

Додик сматра да би додатна опасност за Српску била ако би на изборима у САД побиједила Хилари Клинтон јер би се тада вратили сви људи који су каријере градили на БиХ.

"Ми ћемо имати додатно озбиљан проблем у тим наредним годинама. Али, о томе ми не можемо да одлучујемо", рекао је Додик

Он је истакао да све говори о томе да се, без обзира на промијењене чињенице из рата или доказе о ратним злочинима, стратегија према Србима неће промијенити.

Додик је рекао да је покушао странце да упути да читају Иву Андрића, прије него шта било закључе о БиХ, али да нико од њих не чита Андрића, већ имају личне и државне интересе и то проводе, то су трећеразредне дипломате.

Он је навео да се Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, коју је успоставио високи представник да се бави корумпираним политичарима, претворила у све и свашта, "ко је украо кокош комшији", ко је шта рекао, а страх од високог представника замијенио је страх од Тужилаштва БиХ, које хапси, приводи, сатанизује, прави процесе.

"Мирка Шаровића, који је сада велики послушник у Сарајеву, власти БиХ су држале годину дана у затвору, одакле је изашао, тужио БиХ и добио сто хиљада марака обештећења и сада је министар са искуством које је болно. Али, и то су начини на који се влада", рекао је Додик.

Додик је рекао да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ сада под директним утицајем Турске обајвештајне службе, која ради само у интересу Турака, да направе структуру која њима одговара.

Он је подсјетио да је на неким сусретима са међународним представницима говорио да је то што се ради са Косовом понижавање Србије и да би било добро да прихвате да се сјевер Косова интегрише са Србијом, да би послали поруку да има правде, али да су рекли да то није добро за Србију.

Додик је рекао да је, након четири и по године, обустављена истрага Сипе против њега да је злоупотријебио 162 милиона за изградњу зграде Владе у Бањалуци, али да то београдски медији једва да су поменули, а раније су брујали о истрази.

"Научио сам многе ствари. Пошто нисте учинили што су жељели, онда сте, наравно, криминалац. Без иједног доказа. Ако сте поданик, трајете колико њима треба, никада неће стати у заштиту када вама треба, а ако водите своју аутентичну политику имаћете у њима противника. Али, научио сам да то гради понос и далеко сам сада поноснији него прије 15 година и то у немогућим условима", навео је Додик.

Додик је рекао да је КМ везана за евро, односно да БиХ мора да има пет одсто више покриће за штампање, те да сада има 500 милиона вишка, што значи да може да се уштампа милијарду КМ и елеминишу сви дефицити на рачунима, не само Српске, али да то, наравно не може.

Он је рекао да Европа тражи проширење Споразума о стабилизацији и придруживању, да пристане да роба из Еворпе улази без царина, што је 200 милона штете на јавним рачунима у БиХ, а до сада су јавни рачиуни изгубили више од милијарду КМ, што царина, што дургог.

"Уколико не будете опрезни и сваког тренутка водили рачуна о глобалном и сваком интересу свог народа, сигурно сте губитник, и никада не смијете пристати, чак и када личи да је добра намјера странаца", рекао је Додик.

Говорећи о Суду Бих, он је подсјетио да је Србима изречено 1.400 затвора за ратне злочине, а мислиманима само 40 те навео да је око Сребренице направљена фарса и да сада и Хашки суд редукује бројеве, па је сада дошао до 5.00о.

Он је подсјетио како је дошло до цифре од осам хиљада Сребреничана, те напоменуо да је тадашњем предсједнику Рпеублике Српске Драгану Чавићу запријећено смјеном и да је он изашао са бројем од 8.700.

"Комисија која је основана излази са фризираним подацима да је утврдила за два мјесеца да је убијено 8.700, што је натачно, а Чавић каже то морамо да прихватимо", навео је Додик, наводећи да се на бази тога касније изводи прича о геноциду.

Додик је навео да Алија Изетбеговић ниједном није посјетио Сребреницу, нити се обратио, јер је била ту његова прљава улога, као и америчка и холандска.

"Сада знамо причу да је /тадашњи амерички предсјендик Бил/ Клинтон рекао - не могу да интервнеиншем ако нема 5.000 убијених, још се ништа није десило а већ се причало о пет хиљада убијених. Два дана прије операције српске војске, Насер Орић и сва војска се повукла, што говори о томе да се припремало такво нешто", навео је Додик.

Додик је истакао да ни данас нема утврђен број убијених у Сребреници, али се и даље понавља да то "геноцид", иако је то био огроман ратни злочин."Гледано војно то је било нешто што Србима није требало, Срби ништа тиме нису добили, него су само сатанизовани лажима, а примјер су и Маркале", каже Додик.

Он је навео да је једини излаз за БиХ да се врати изворним дејтонским оквирима, јер друга БиХ не може успјети.

Додик је истакао да се без регионалног договора људи у региону и нормализације односа ништа неће моћи добро урадити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана