Додик: Иванић није дао ниједан одговор у писму, осим хвалоспјева самом себи

Srna
Додик: Иванић није дао ниједан одговор у писму, осим хвалоспјева самом себи

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да му је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић упутио "једно обимно писмо у којем по обичају није дао ниједан одговор на више постављених питања у вези са Стратегијом спољне политике, коју је усвојило Предсједништво БиХ, осим хвалоспјева самом себи којима је, иначе, склон".

"Додуше, исти дан, када смо му упутили писмо, из његовог кабинета је потврђено да прије усвајања стратегије није консултовао институције Републике Српске, али да јесте институције и појединце релевантне за спољну политику", рекао је Додик.

Он је нагласио да јавност у Републици Српској има право да зна ко су Иванићеви савјетодавци у изради једног овако важног документа по БиХ, али и Српску, а да то нису институције Републике Српске.

"Иванић је био заговорник институционалног рјешавања питања и проблема, али изгледа само док се то не дотиче његовог посла. Иванићева подметања и конструкције у вези са кретањем БиХ ка НАТО савезу и ЕУ не бих да коментаришем, јер он одлично зна да је то што говори чиста манипулација", рекао је Додик.

Он је навео да му је драго да Иванић признаје да је усвајању документа који се тицао праваца спољне политике БиХ 2003. године претходила јавна расправа и да је тада, како смо га подсјетили, био минстар иностраних послова у Савјету министара.

"Сада смо га питали зашто и Стратегија спољне политике БиХ 2018-2023. није усвојена тек након проведене јасне расправе у Републици Српској, Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко. Гласајући за један овакав документ, без икаквих консултација са институцијама Републике Српске, Младен Иванић је погазио и понизио Републику Српску и све њене институције, одузимајући јој право да учествује у нечему што се директно тиче Републике Српске и на шта има право, а то је спољна политика", констатовао је Додик.

Он је истакао да Република Српска не може сматрати да је у Стратегију уграђен и њен став по овом важном питању само зато што су два неодговорна и неозбиљна представника српског народа, а то су Младен Иванић и Игор Црнадак, гласали за један овакав документ.

"И на крају, срамно је да се хвали како је он стопирао извоз оружја у Украјину, када сви добро знају да је у знак протеста због сагласности на извоз оружја у Украјину неких других минстарстава, СНСД-ов министар Борис Тучић поднио оставку, не желећи да учествује у том послу. Иванић је тек након снажног притиска из Републике Српске гласао против извоза наоружања у Украјину", подсјетио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана