Додик, Иванић: РС неће дозволити да буде разбијена

Свјетлана Шурлан
Додик, Иванић: РС неће дозволити да буде разбијена

Бањалука - Институције РС и њени представници на нивоу БиХ неће дозволити да Српска буде разграђена и укинута, за шта се отворено залажу представници бошњачких политичких партија.

Тај став усагласили су јуче предсједник РС Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић на састанку у Бањалуци. Отворене пријетње стигле су из СДА, која је усвојила резолуцију о уставним промјенама која подразумијева укидање ентитета, док су посланици СДП-а и БПС-а у Парламенту БиХ Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић предложили резолуцију о геноциду у Сребреници чија је срж да се настанак РС доведе у везу са злочинима у тој општини. Подношење резолуције о идентичном питању Народној скупштини РС најавио је и потпредсједник РС и функционер СДА Рамиз Салкић.

Додик је истакао да је са Иванићем усагласио став да сви важни политички фактори из РС, а поготово они у Парламенту БиХ не подрже упућивање резолуције у парламентарну процедуру.

- Још при усвајању дневног реда представници РС у Парламенту БиХ неће дати сагласност за даље кретање ове резолуције - истакао је Додик.

Он је нагласио да није добро да се користи годишњица злочина у Сребреници и тако покушавају усложнити политички односи у БиХ.

- Тај догађај треба да прође у миру и достојанству и да се ода почаст жртвама. Ако се политичким активностима настоји стално усложњавати политичка ситуација, тиме се може усложнити и безбједносна ситуација, а то никоме не треба - казао је Додик.

Додао је да Салкић може бити предлагач резолуције, али да он у име Кабинета предсједника РС неће тај документ упутити у парламент.

- Превелика је политизација 11. јула и инсистирање на квалификацији коју смо толико пута до сада одбили. Термин геноцид се покушава наметнути РС и бошњачка политичка структура жели основу за разградњу РС. То затвара могућност мог присуствовања обиљежавању годишњице у Сребреници и да се тамо уради оно што је сврха - ода почаст жртвама, осуди злочин и да подршка да сви они који су чинили злочин одговарају - нагласио је Додик.

Иванић је казао да треба одвојити поштовање према жртвама од њихове политичке злоупотребе.

- Такмичење ко ће предложити више резолуција знајући да од њих нема ништа ствара негативну климу и политизацију догађаја који не треба политизовати - казао је Иванић.

Додао је да је најгоре што политизација долази и од људи који се једном годишње сјете Сребренице и који готово никада тамо не буду.

- Жртве таквима служе за личну афирмацију. Као члан Предсједништва спреман сам да том догађају дам дигнитет и поштовање, па и да будем присутан ако то буде догађај којим се посвећује пажња жртвама и који је окренут будућности - истакао је Иванић.

Нагласио је да, ако се настави садашња политизација, он сигурно неће бити 11. јула у Сребреници.

- Како је почело, мој одговор ће морати да буде "не", а волио бих да не буде тако. Ако се настави такмичење резолуцијама и покушаји да се тим догађајем оспори постојање РС, ја заиста не могу, уз сву добру вољу, у томе учествовати. Видјећемо у којем правцу ће све ићи током јуна - казао је Иванић.

Додик и Иванић су разговарали и о европским интеграцијама и реформама. Додик је казао да су институције РС опредијељене за европске интеграције и спровођење реформи, али да Српска у складу са својим надлежностима мора да буде видљива у тим процесима.

- Европски пут БиХ није и неће бити заустављен од РС. Ми желимо да у томе будемо видљиви у складу с нашим потенцијалом и надлежностима - истакао је Додик и додао да је с Иванићем постигао висок степен сагласности.

Иванић је изразио задовољство што постоји сагласност с Додиком у вези са европским путем и убрзавањем тог процеса.

- Постоји заједнички захтјев према премијерима ентитета и предсједавајућем Савјета министара БиХ да убрзају договор у вези са реформама - казао је Иванић и додао да су му пренесене тврдње да су институције РС већ ушле у промјене и да иду прогресивније.

- Обавеза свих нас је да искористимо повољан амбијент који нам ЕУ даје и било би изузетно значајно да до посјете високих званичника ЕУ, која се очекује, дођемо до договора о економским реформама - истакао је Иванић и додао да заједнички треба притиснути међународне финансијске институције да би се видјело шта се може добити као мотивација за реформе.

Тужба

Одговарајући на питање како ће реаговати на могућу иницијативу за ревизију процеса покренутог на основу тужбе БиХ према Србији за геноцид, Младен Иванић је рекао да неће дати сагласност за то.

- То је празна прича на коју је суд већ ставио тачку - истакао је Иванић.

Усаглашени ставови

- Неће бити дозвољена разградња РС

- РС неће подржати резолуције о Сребреници

- Европски пут БиХ треба убрзати, а РС мора имати улогу у складу са својим надлежностима

- Нема подршке за ревизију поступка на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана