Dodik: Ipak referendum

Tanjug
Dodik: Ipak referendum

ŠAMAC – Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da će referendum o sudu i tužilaštvu BiH biti održan.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara poslije otvaranje škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, rekao da je referendum o sudu i tužilaštvu BiH prošao sve procedure i da je sada na vlastima RS da odredi vrijeme održavanja.

Međutim, kako je dodao, prioritet će biti dat referendumu o odluci Ustavnog suda u vezi sa održavanjem Dana Republike Srpske, jer oko toga postoji konsenzus.

Dodik je rekao da je o referendumu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je novinarima rekao da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja, ne želeći da ponavlja stav Srbije o referendumu.

"Mi se nikada ne mešamo. Možemo da iznesemo naš stav u četiri oka, a nećemo, niti želimo da vršimo pritisak, kao što očekujemo od Dodika i RS da uvek kaže šta misli, a da ne vrši pritisak na nas", objasnio je on.

Vučić je istakao da između Srbije i Srpske postoje odnosi uvažavanja, kao i da budućnost Srpske i Srbije uvijek moraju biti u centru pažnje.

Dodik: Niko ne treba da se ljuti što je RS okrenuta Srbiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je danas Srbiji na pomoći koja je stigla posle poplava u 2014. godini i naglasio da je Srpska prirodno "okrenuta" ka Srbiji i da niko zbog toga ne bi trebalo da se ljuti.

Dodik je na otvaranju zgrade osnovne škole "Srbija" u Crkvini kod Šamca podsjetio da je Srbija ove i prošle godine uložila odo dva miliona konvertibilnih maraka za izgradnju škola u RS, kao i da je počela izgradnja mosta kod Bratunca koju finansira Srbija, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, iako je i Srbija 2014. bila suočena sa poplavama, odlučila je da dio novca, koliko je mogla, uloži u obnovu u RS.

"Zato značaj ovog objekta prevazilazi i trenutak i politiku", rekao je Dodik, i primjetio da su obećanja iz Srbije uvijek dolazila, ali da su za premijerom Vučićem ostajale škole i mostovi.

On je istakao da RS hoće Srbiju kakvu vodi vlada Aleksandra Vučića, koja je pokazala da je faktor regionalne stabilnosti.

Dodao je i da se niko u RS ne ljuti kad u Srbiji kažu da poštuju teritorijalni integritet BiH, budući da se i u RS poštuje ustavni poredak BiH, ali ne i ostale, kako je ocijenio, zloupotrebe visokog predstavnika.

"Tu Bosnu ne možemo da prihvatimo ili da podržimo. Ili će se vratiti u okvire Ustava ili će biti stalno problematična", rekao je Dodik, dodajući da ljudi koji vode RS "nisu avanturisti" i žele stabilne odnose u BiH, ali isto tako, dodao je, BiH mora da uvaži RS ni manje ni više od onoga što je napisano u ustavu i Dejtonskom sporazumu.

Dodik: Ne interesuju me istrage tužilaštva

Predsednik Dodik rekao je danas da ga ne interesuju priče o istrazi koju protiv njega vodi tužilaštvo.

"Ništa nisam provjeravao, niti ispitivao. Ne bavim se inspektorskim poslom. Čuo sam određene vijesti u medijima", kazao je on novinarima.

Dodik je istakao da je sav njegov posao u prošlosti bio veoma transparentan.

"Protiv mene je u prošlosti to isto tužilaštvo vodilo stalno neke istarge i okretalo spekulacije. Prije dvije godine isto tužilastsvo je odustalo od istrage u vezi zgrade Vlade i autoputa, konstatujući da nema nikakvih dokaza", objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana