Додик: Инсистираћу да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске

ATV
Додик: Инсистираћу да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске

Инсистираћу да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Републике Српске - поручио је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Ако буде проблема са тим захтјевом, биће проблема и са одржавањем сједница - упозорио је Додик.

"Ја долазим из Републике Српске, и сасвим је логично да са собом носим и политике које доносим из РС. Сасвим је логично да са мном иду и обиљежја, и не видим зашто би то требало неког да узнемири. Када ја дођем тамо, минималан услов за функционисање биће то. Свидјело се то некоме или не", каже Милорад Додик, кандидат за српског члана Предсједништва БиХ.

Додик подсјећа да је идентитет Републике Српске био оспораван на сваком кораку - од грба, преко химне, све до Дана Републике. Шефик Џаферовић, новоизабрани бошњачки члан Предсједништва, већ је "ударио контру" - тамо могу бити само застава и грб БиХ. 

Српски представници у парламенту,  поручују да је ово право изабраног званичника Српске.

"Непотребно је на такав начин оспоравати обиљежја Републике Српске, као што ми немамо намјеру оспоравати у било ком смислу обиљежја Федерације БиХ. Дакле, ништа нам не смета да то други учине, као чланови Предсједништва БиХ. Ту наравно мислим на бошњачког и хрватског члана", каже Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Професор уставног права на Универзитету у Бањалуци, Миле Дмичић, оцјењује да је захтјев Милорада Додика сасвим легитиман. Дмичић сматра да Додик својим потезом шаље поруку домаћој и међународној јавности, да БиХ треба схватити као сложену државу два ентитета и три конститутивна народа.

"Члан Предсједништва из Републике Српске је овом приликом желио само да потврди своју опредијељеност за очување идентитета и субјективитета ентитета којег представља у том органу", истиче Миле Дмичић, професор уставног права.

Дмичић додаје да је ово могуће провести у пракси, измјеном закона БиХ који се тиче симбола, или посебним актом Предсједништва. И грађани највецег града Српске не виде  ништа спорно у томе да иза члана Предсједништва којег је изабрао српски народ, стоји застава Републике Српске.

Застава Републике Српске је тробојка са пансловенским бојама - црвеном, плавом и бијелом. Њена примјена је почела 9. јануара 1992. године, а 2006. је Уставни суд БиХ потврдио њену уставност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана