Додик: Имамо стабилну већину са 44 посланика

В. Кулага, С. Шурлан
Додик: Имамо стабилну већину са 44 посланика

Бањалука - СНСД, ДНС и СП имају скупштинску већину, односно 44 гласа за избор новог руководства Народне скупштине и Владе РС, изјавио је у петак лидер СНСД-а Милорад Додик.

Он је рекао да има имена посланика који ће чинити већину, која ће се показати на конститутивној сједници Народне скупштине заказаној за понедјељак.

- Ту су и два посланика које предводи лидер Напредне Српске Адам Шукало и још два који нису били у овој политичкој групацији. Са најмање 44 гласа завршићемо избор новог скупштинског руководства и нове Владе - рекао је Додик.

Представници СДС-а, ПДП-а и НДП-а договорили су у четвртак у Сарајеву са коалицијом "Домовина" заједнички наступ на конститутивној сједници Народне скупштине и изразили увјерење да ће успјети да обезбиједе већину, тврдећи да имају више од 42 посланика. Коментаришући тај договор, Додик је рекао да је СДС у очају и да не бирајући средства покушава да очува структуру.

- Политичке игре опозиције са коалицијом "Домовина" и договор који су постигли са њима о заједничком наступу у Српској су доказ у каквом су очају. Немам информацију да је споразум потписан са Савезом за промјене, него са СДС-ом. Политичка лијеност и спремност да се све што уради СДС третира као потез Савеза за промјене видљива је и у чињеници да су са СДА и ДФ-ом споразум потписали као партије, а не као Савез за промјене - рекао је Додик у Бањалуци.

Додик наглашава да је "Домовина" насљедник политичких циљева коалиције "Први март" и да је она за Српску политички опасна групација. Поручио је да "Домовина" неће остварити циљ да у РС буде језичак на ваги, јер СДА није потребна за већину коју имају СНСД, ДНС и СП.

- Коалиција "Домовина" је примарно против РС и ту је да уђе у систем да би га изнутра покушала разорити или наметнути неке своје ставове. Очигледно је да многи људи из СДС-а то не разумију - рекао је Додик.

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да ће РС прва у БиХ имати власт и да ће је чинити досадашња владајућа коалиција.

- У понедјељак ћемо имати скупштинску већину, а након тога се иде у формирање Владе - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да опозиционе партије из РС воде обезглављену политику и да су руководства тих партија одметнута од свог чланства.

- Та руководства добро полемишу са онима са којима њихово чланство никада не би полемисало и пузе пред оним пред којим њихово чланство не би пузало. Руководство опозиције полемише са патријархом, са Асоцијацијом оснивача РС, али не полемишу са Бакиром Изетбеговићем, него су њему и Емиру Суљагићу дали микрофон да објашњавају политике опозиције - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је у петак да Савез за промјене очекује да ће у понедјељак на првој сједници Народне скупштине имати и више од 42 посланика у свом блоку.

- Тада ћемо имати тренутак истине. Све ће бити јасно - увјерен је Босић и додаје да неке од странака још нису донијеле одлуку којем политичком блоку у РС ће се приклонити.

Потпредсједник СДА Садик Ахметовић потврдио је да су са представницима СДС-а, ПДП-а и НДП-а постигли сагласност о подршци њиховим кандидатима за ново руководство Народне скупштине РС.

- Сенад Братић је кандидат "Домовине" за потпредсједника Народне скупштине РС из реда бошњачког народа, а Савез за промјене ће име кандидата вјероватно објавити у понедјељак - рекао је Ахметовић.

О формирању власти у РС биће много разговора и током викенда. У Бањалуци ће данас (субота) засједати Главни одбор и Предсједништво ДНС-а, а биће одржане и сједнице страначких органа СНСД-а и СДС-а. У СНСД-у су раније потврдили да ће за предсједника Народне скупштине РС бити предложен кадар ДНС-а. Коначну одлуку о томе коме ће се приклонити требало би да донесу и напредњаци које води Шукало, а који су као дио коалиције ДНС-НС-СРС освојили два мандата у парламенту Српске.

Прислушкивање

Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је да нема намјеру да коментарише истрагу у вези са аудио-снимком на којем она наводно говори о куповини посланика.

- Предмет не могу да коментаришем, али могу тему о куповини гласова. Све што вријеме више одмиче, све ми је јасније да овдје никад није било потребе да се купују гласови од опозиције, јер нам они долазе сами - рекла је Цвијановићева.

МУП РС поднио је Специјалном тужилаштву РС извјештај против непознатих особа због неовлашћеног прислушкивања и тонског снимања више приватних разговора премијера РС, чији су дијелови монтирани у један на којем Цвијановићева наводно говори о куповини посланика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана