Додик: Имамо право на референдум, покушај забране је неприхватљив

Срна
Додик: Имамо право на референдум, покушај забране је неприхватљив

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска има право на референдум о Дану Републике и да би било какав покушај његове суспензије или забране био неприхватљив.

"Уставни суд је створен 1996, а Република Српска 1992. године - пуно је правних апсурда. Како неки орган који је створен четири године послије може да одлучује шта је било четири године прије", питао је Додик.


Он истиче да су прекршени многи принципи међународног права, а да се високи представник и међународна заједница понашају као "кабадахије" већ дуже вријеме.

"Ми се томе супротстављамо", рекао је предсједник Републике Српске за Радио-телевизију Србије.

Он додаје да је огроман притисак међународних фактора који кажу "више немате права, то су питања о којима се одлучује на нивоу БиХ".

"Ја питам те Европљане и Брисел како је могуће да Мађарска има референдум на питање 'Да ли прихватате одлуку Брисела да се распореде избјеглице?'. Какви су то аршини да њима то важи, а нама не важи. Успут, ми смо саставни дио БиХ, имамо право на свако питање које се доноси не само у Републици Српској, већ и у БиХ", рекао је Додик.

Он је констатовао да је право Српске да одржи референдум о Дану Републике Српске и да је чињеница да Уставни суд није укинуо 9. јануар, већ наложио да Српска прилагоди тај датум.

"Ми управо то прилагођавамо, идемо на референдум да питамо народ на који начин жели да то прилагодимо. То је суштина", рекао је Додик.

Он је додао је да су "одједном сви скочили" против референдума и против права Српске.

Он је навео да се није десило да народ изађе на референдум, а да се његова воља не поштује, објаснивши да је законски рок од шест мјесеци да Народна скупштина Српске донесе одређени акт на бази одржаног референдума.

"Ја верујем да ће 9. јануар остати Дан Српске", каже Додик.

Коментаришући критике опозиције што се референдум одржава седам дана прије локалних избора, Додик истиче да њима не смета само референдум.

"Нисам ја сам изабрао, сви су се сложили да то буде 25. септембар. Има нечег што њима више смета од датума референдума - смета им постојање власти", каже Додик и објашњава да је потребно најмање два до три мјесеца да се, према редовној процедури, спроведу све активности око и након референдума.

Одговарајући на питање да ли се плаши нестабилности на нивоу БиХ послије референдума, Додик одговара да је тај простор трајно нестабилан.

"БиХ је у политичком смислу промашена земља и она никада није била предмет стабилности", рекао је Додик и додао да је у прошлости тамо био највећи степен интервенције међународне заједнице.

"У том погледу, све ове реторичке пријетње према Републици Српској или угрожавању мира у БиХ немају реалну основу. Република Српска неће ратовати, али будите сигурни да ће се Република Српска бранити", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана