Додик: Имају непожељне Русе, не чуди ме црна листа Срба

Срна
Додик: Имају непожељне Русе, не чуди ме црна листа Срба

Београд - Противим се било каквом стварању листа људи из Србије, па и из Хрватске и Црне Горе, којима би било забрањено да улазе у БиХ. То је политика дестабилизације, неуважавања партнерства и регионалне сарадње.

Овако је предсједник Републике Српске и изабрани члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прокоментарисао сазнање “Новости” да одлазећи министар безбједности БиХ Драган Мектић припрема списак непожељних особа из Србије. Додик каже да није обавијештен о постојању листе, али да је раније било најава да ће се тако нешто догодити:

“Оно што се догодило када су у питању Руси, даје ми за право не да се питам да ли је то могуће већ да кажем да вјероватно јесте. Најаве које смо имали и понашање Обавјештајне агенције говоре да ту има нешто.”

Он је додао да му, ни након инаугурације 20. новембра, неће падати на памет да сарађује са било ким из старе структуре.

Према сазнањима “Новости”, на листи су засад министар одбране Србије Александар Вулин, главни уредник телевизије Хепи Миломир Марић, лидер СРС Војислав Шешељ, предсједник “Заветника” Стефан Стаменковски...

Мектић је у петак одбацио те наводе и рекао да је све “измишљотина, смишљена у кухињи актуелне власти у РС”:

“То је због тога што чврсто стојим на становишту да не треба улазити у било какву коалицију са СНСД.”

У Додиковој СНСД одговарају тврдњом да се Мектић, за вријеме свог мандата, “ставио у функцију појединих страних амбасада на дестабилизацији РС, али и односа РС са Србијом и Русијом.

“Покушавао је да, по налогу странаца и људи око Изетбеговића, спроводи пробосанску политику на штету РС”, каже за “Новости” Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД.

На наводе да би могао да се нађе на списку нежељених у БиХ, лидер СРС Војислав Шешељ каже да је издао “проглас” којим забрањује Мектићу прелазак преко Дрине и улазак у Србију:

“Ако се усуди то да учини, има да га јурим по целој земљи. Видећемо ко ће кога први да се дочепа. Мектић је током целог мандата водио издајничку политику супротну интересима Срба и РС.”

Шешељ каже да протеклих година није ишао у БиХ, јер му је још високи представник Карлос Вестендорф увео забрану уласка, а Валентин Инцко је то обновио.

Недавно, избио је велики скандал када је, на основу сличне “црне листе”, улазак у БиХ забрањен познатом руском писцу Захару Прилепину.

Коментаришући сазнања о листи, Марић каже да је - у чуду:

“Од свих телевизија у Србији, Мектић је једино гостовао у мојој емисији, па откуд мене да стави на списак. Вероватно зато што ми је Додик чест гост, а то је за Мектића смртни грех. Рекао сам у програму да Мектић све то ради јер је уцењен, јер је учествовао у ратним злочинима у Приједору и Сребреници. После тога, он ми је поручио да није правио листу, већ да му је све подметнуто и да ће на гласању за пријем Косова у Интерпол доказати да није издајник. Он је човек у одласку, који покушава да уради још нешто против Срба”, рекао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана