Dodik: Iduće sedmice odgovor SDS-a

Srna
Dodik: Iduće sedmice odgovor SDS-a

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SDS početkom iduće sedmice dati jasan odgovor o učešću u Savjetu ministara BiH. "SDS u Republici Srpskoj preferira opoziciono djelovanje, ali je iskazana spremnost da se radi na zajedničkim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku na nivou BiH", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDS-a o učešću SDS-a u Savjetu ministara BiH.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi o Izbornom zakonu BiH, o PDV-u i o Ustavu BiH.

"Potvrđen je ranije donesen stav SNSD-a, SDS-a, PDP-a i svih drugih političkih stranaka da su ustavne promjene moguće samo kao odgovor kojim bi bila sprovedena sudska odluka u predmetu žSejdić-Finciž. Rehabilitovali smo naš stav da se Republika Srpska ne odriče neposrednog izbora člana Predsjedništva BiH i da se bira jedan iz Republike Srpske", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da će se u Republici Srpskoj pokušati kreirati neka rješenja u vezi Izbornog zakona BiH.

On je dodao da je naveo da je na sastanku bilo riječi i o javnom servisu Republike Srpske i da se ostalo u okviru ranijeg dogovora da se kasnije formira parlamentarna komisija koja bi vršila nadzor javnih servisa, ali i drugih digitalnih emitera, jer proces digitalizacije traži jasno pozicioniranje državnih organa u tom pogledu.

Dodik je rekao da je dogovoreno da u narednom periodu rukovodstva SNSD-a i SDS-a razgovaraju o različitom temama.

"SNSD i SDS su jedne od ključnih stranaka u političkom životu Republike Srpske i BiH. Vjerujem da možemo svojom saradnjom doprinijeti dodatnoj stabilizaciji i jačanju Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je naveo da se SDS-a zalaže za usvajanje zakona o ispitivanju porijeklu imovine, dok je stav SNSD-a da tako nešto nije potrebno jer postoje državni organi koji treba tim da se bave.

"SNSD je spreman da vodi debatu o tome. Nismo za nikakvu hajku, već da treba napraviti društveno odgovorna i korisna rješenja koja će razriješiti i politički različita mišljenja na tu temu", kaže lider SNSD-a.

Dodik je zaključio da srpska nacionalna reprezentacija na nivou BiH mora da bude jaka, podsjetivši da SDS ima dva poslanika u Predstavničkom domu i jednog u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je novinarima da će organi SDS-a iduće sedmice dati konačan odgovor o učešću ove stranke u Savjetu ministara BiH.

Govedarica je potvrdio da mu je Dodik ponudio jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH, ali da on ne želi da se bavi personalnim rješenjima, već će o tome odluku donijeti organi SDS-a.

"SDS želi da bude partner sa SNSD-om, ali na ravnopravnoj osnovi, ne ulazeći u to da li ćemo biti sastavni dio vlasti ili ne. O svemu tome će se organi SDS-a vrlo brzo izjasniti i donijeti konačan stav", istakao je Govedarica.

On je rekao da je važno da nisu u pitanju politički trikovi, već da je riječ o srpskom jedinstvu, jer ako ga nema onda se ulazi u domen jednoumlja koje nije potrebno nijednoj političkoj organizaciji u Republici Srpskoj.

Govedarica je naglasio da SDS, bez obzira na to da li će biti dio vlasti na nivou BiH, braniti ustavni poredak, teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Srpske na bazi Ustava Republike i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao da SDS nije prihvatio povećanje akciza na gorivo jer tako nešto nisu ni obećali biračima 2014. godine, ističući da je SDS za pristup poreskih rasterećenja i nije za povećanje PDV-a.

"Razgovarali smo o RTRS-u. Ovdje postoji javni servis i komercijalne TV kuće koje su definisane svojim razlikama. Nama je cilj da RTRS bude institucija koja će pokazati da je televizija svih građana Republike Srpske", istakao je Govedarica.

On je rekao da će SDS ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine da bi se pokušalo doći do zajedničkog rješenja tog pitanja.

Govedarica je rekao da SDS i SNSD nemaju različite stavove po pitanju NATO-a, ističući da nema tog puta i da je Dodik zahvalio SDS-u za taj pristup.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana