Dodik: Srpska stabilna i bez BiH

Srna
Dodik: Srpska stabilna i bez BiH

Sarajevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska može da bude stabilna i bez stabilne BiH, ali da nije protivnik da bude izgrađena dodatna stabilnost u BiH.


Dodik je rekao da bi bilo dobro da prioriteti buduće vlasti u BiH budu rješenje pitanja "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije, što bi omogućilo da BiH uputi aplikaciju za kandidata za članstvo u EU.

"Vidjećemo da li će Evropa da podrži tu vrstu priče o evropskom putu BiH i ispuni obećanja koja je dala kada ta dva pitanja budu završena", naglasio je Dodik za TV1.

On smatra da u rješavanju pitanja "Sejdić i Finci" Bošnjaci treba da uvaže interese Hrvata da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, Dodik naglašava da je to pitanje "zapelo" na samo jednoj stvari - dogovoru nadležnosti između kantona i Federacije BiH /FBiH/.

"Smatram da to nije veliki problem. Animoziteti moraju da ustupe mjesto racionalnom dogovoru. Kaka riješimo i to pitanje možemo da kažemo Evropi da BiH može da bude kandidat za EU. Vjerujem da možemo da postignemo dogovor o žSejdić i Finciž i mehanizmu koordinacije i ponudimo Evropi priču o statusu kandidata", naveo je Dodik i poručio da je on, zajedno sa liderima HDZ BiH Draganom Čovićem SDA Bakirom Izetbegovićem, adresa za rješavanje problema u BiH.

On smatra da bi rješavanjem pitanja "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije eliminisali zlurade primjedbe da BiH kasni na evropskom u odnosu na zemlje u okruženju.

Dodik ne misli da je Evropa "neka sreća", a najbolji primjer za to je Hrvatska koja se suočila sa najvećom ekonomskom krizom od postojanja.

"Mogli smo da vidimo gotovo komičnu priču od prije dva dana britanskog ministra koji piše kolumnu o tome šta mi u BiH treba da uradimo i upućuje nas na to da budu ubrzane evropske integracije, a njegova zemlja i vlada čine sve da izađu iz te EU. To miješanje i nametanje svoje pameti nama ovdje trebalo bi konačno da prestane", smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, jedina šansa BiH je u unutrašnjem dogovoru, bez mešetarenja stranaca.

On je rekao da je BiH užasno izložena pritiscima EU da prihvati da Hrvatska u BiH izvozi robu po CEFTA uslovima, bez carina, a da BiH izvozi u Hrvatsku po EU uslovima, znači sa carinom, što u BiH moraju zajednički odbiti, jer to pogađa svakog proizvođača u BiH i u Srpskoj i u FBiH.

"To je poraz međunarodne politike u BiH koja tvrdi da nam želi dobro", smatra predsjednik Srpske.

Prema njegovom mišljenju, veoma je važno da se BiH odbrani od novog naleta koji bi mogao da uništi njenu realnu privredu, a to je ogroman priliv robe iz EU koja ne može da se izvoze u Rusiju zbog ruskih sankcija.

"Sada EU proizvođačima te robe plaća velike subvencije i bukvalno pokriva troškove njihove proizvodnje i tako pojeftinjuje te proizvode. Uočavamo ogroman priliv te robe u BiH koja je daleko jeftnija od onih iz Srpske i BiH, i to može da ugrozi našu realnu proizvodnju i dovodi nas u poziciju da gubimo radna mjesta", upozorio je Dodik.

Američka ambasada direktno se uplitala u izborni proces

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da se Ambasada SAD u BiH direktno uplitala u izborni proces u BiH.
"Prema nama je koncentrisana ogromna mržnja određenih struktura u nastojanju da po svaku cijenu dođe do pada, prije svega mene, a potom i SNSD-a. Vidljivo je direktno miješanje /otpravnika poslova američke Ambasade u BiH Nikolasa/ Hila u izborni proces", rekao je Dodik za federalnu televiziju TV1.

On je istakao da neprimjereno ponašanje američkog diplomate da se direktno miješa u izborni proces govori o tome da je Hil izgubio kompas.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, smatra da bi BiH trebalo da otkaže gostoprimstvo ljudima koji se bezočno miješaju u unutrašnja pitanja, a pogotovo u izborni proces jedne zemlje.

On tvrdi da je međunarodni faktor u BiH imao svoje favorite i da je nesumnjivo bio na strani opozicije. "Od tih favorita jedino je prošao /predsjednik PDP-a Mladen/ Ivanić, a svi drugi, poput /potpredsjednika SDS-a Ognjena/ Tadića, /predsjednika SBB-a Fahrudina/ Radončića i /lidera HDZ-a 1990 Martina/ Raguža su propali", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se taj međunarodni intervencionizam pokazao veoma neuspješnim i da niko ne može očekivati da će oni biti blagonaklono prihvaćeni od novih struktura vlasti.

On je ocijenio da su SNSD i njegovi koalicioni partneri - DNS i SP nesumnjivi pobjednici na opštim izborima, što pokazuje i činjenica da su jedini u regionu treći put uspjeli dobiti povjernje građana.

"Činjenica da SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, može da formira vlast na nivou Republike Srspke govori o povjerenju naroda u dosadašnju vlast. Uprkos tome što smo imali malo slabiji rezultat, možemo da formiramo vladu", rekao je Dodik i istakao da je opozicija dobila koji mandat više, ali da i dalje ostaje opozicija.

Kada je riječ o izbornim rezultatima za nivou BiH, Dodik je naveo da SNSD i dalje ostaje vodeća partija iz Republike Srpske sa najvećim brojem poslanika.

Prema njegovim riječima, na nešto slabije rezultate uticale su i subjektivne slabosti u stranci o kojima će u SNSD-u biti riječi, nakon formiranja vlasti.

Dodik je naveo da je SNSD na području Livanjskog kantona ostvario dobar rezultat i da je osvojio jedan direktan mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da će i u Domu naroda imati veći broj delegata.

Komentarišući izborne rezultate koalicije "Domovina", Dodik je rekao da je bilo perioda kada je SDA imala i veći broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Spremni smo da sarađujemo sa svakim ko poštuje Ustav, zakone i institucije Srpske", poručio je Dodik.

Komentarišući izborne rezultate u Federaciji BiH, Dodik je rekao da je već ranije bilo poznato da slabi uticaj SDP-a BiH, ali da niko nije očekivao da će to biti politički debakl.

"Ogroman broj glasača SDP-a operdijelio se za Demokratski front", rekao je Dodik i istakao da treba računati i na značajnu ulogu SBB-a, ali da je nesumljivi pobjednik SDA.

 

I SNSD može dati mandatara Vlade Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da se prilikom izbora mandatara za sastav buduće vlade Republike Srpske mora voditi računa da to bude osoba koja može da nosi teret te funkcije narednih godina.

Govoreći o formiranju vlasti nakon opštih izbora, Dodik je naveo da među koalicionim partnerima SNSD-om, DNS-om i SP-om još nije bilo riječi o budućem mandataru i da SNSD ne bježi da to bude kandidat DNS-a, ali da ima i svoje članove kao rješenje za tu funkciju.

On smatra da ne bi trebalo da bude problema u formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH i da to ne bi trebalo da traje dugo, podsjetivši da je osnovi problem zastoja u ranijem periodu bila pozicija Hrvata.

"Intervecionizam međunarodne zajednice, OHR-a i visokog predstavnika Valentina Incka, koji su stvorili karikaturu od vlasti u Federaciji BiH dovela je do zastoja u formiranju Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik za federalnu televiziju TV1.

Dodik ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Savjetu ministara BiH.

"Nesumnjivo je da Bošnjak treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ovom mandatu i o tome postoji konsenzus", istakao je Dodik.

On je uvjeren da će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na nivou BiH, odnosno da su SNSD i HDZ nezaobilazni faktor u formiranju Savjeta ministara BiH.

"U dugoročnom smo političkom partnerstvu sa HDZ-om BiH i polovinom iduće sedmice imaćemo sastanak na kojem ćemo da formalizujemo tu saradnju i u narednom periodu", najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, blok SNSD-a i HDZ-a BiH čekaće rasplet situacije u bošnjačkom političkom tijelu i prihvatiti one koji imaju većinu.

"Biće veoma kompleksno formirati vlast u FBiH i to će predodretiti partnere i sastav vlasti na nivou Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik i dodao da će pokušati naći povezanost vlasti na različitim nivoima od kantona do nivoa BiH.

On nije odbacio mogućnost učešća predstavnika SNSD-a u Vladi FBiH po principu pariteta da neko od predstavnika SDA ili HDZ-a BiH bude ministar u Vladi Republike Srpske, a predstavnik SNSD-a u Vladi FBiH.

"To smo ranije radili sa HDZ-om i na to smo spremni i sada", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana