Додик: Српска стабилна и без БиХ

Срна
Додик: Српска стабилна и без БиХ

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Српска може да буде стабилна и без стабилне БиХ, али да није противник да буде изграђена додатна стабилност у БиХ.


Додик је рекао да би било добро да приоритети будуће власти у БиХ буду рјешење питања "Сејдић и Финци" и механизма координације, што би омогућило да БиХ упути апликацију за кандидата за чланство у ЕУ.

"Видјећемо да ли ће Европа да подржи ту врсту приче о европском путу БиХ и испуни обећања која је дала када та два питања буду завршена", нагласио је Додик за ТВ1.

Он сматра да у рјешавању питања "Сејдић и Финци" Бошњаци треба да уваже интересе Хрвата да сами бирају свог члана Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о механизму координације, Додик наглашава да је то питање "запело" на само једној ствари - договору надлежности између кантона и Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Сматрам да то није велики проблем. Анимозитети морају да уступе мјесто рационалном договору. Кака ријешимо и то питање можемо да кажемо Европи да БиХ може да буде кандидат за ЕУ. Вјерујем да можемо да постигнемо договор о жСејдић и Финциж и механизму координације и понудимо Европи причу о статусу кандидата", навео је Додик и поручио да је он, заједно са лидерима ХДЗ БиХ Драганом Човићем СДА Бакиром Изетбеговићем, адреса за рјешавање проблема у БиХ.

Он сматра да би рјешавањем питања "Сејдић и Финци" и механизма координације елиминисали злураде примједбе да БиХ касни на европском у односу на земље у окружењу.

Додик не мисли да је Европа "нека срећа", а најбољи примјер за то је Хрватска која се суочила са највећом економском кризом од постојања.

"Могли смо да видимо готово комичну причу од прије два дана британског министра који пише колумну о томе шта ми у БиХ треба да урадимо и упућује нас на то да буду убрзане европске интеграције, а његова земља и влада чине све да изађу из те ЕУ. То мијешање и наметање своје памети нама овдје требало би коначно да престане", сматра Додик.

Према његовим ријечима, једина шанса БиХ је у унутрашњем договору, без мешетарења странаца.

Он је рекао да је БиХ ужасно изложена притисцима ЕУ да прихвати да Хрватска у БиХ извози робу по ЦЕФТА условима, без царина, а да БиХ извози у Хрватску по ЕУ условима, значи са царином, што у БиХ морају заједнички одбити, јер то погађа сваког произвођача у БиХ и у Српској и у ФБиХ.

"То је пораз међународне политике у БиХ која тврди да нам жели добро", сматра предсједник Српске.

Према његовом мишљењу, веома је важно да се БиХ одбрани од новог налета који би могао да уништи њену реалну привреду, а то је огроман прилив робе из ЕУ која не може да се извозе у Русију због руских санкција.

"Сада ЕУ произвођачима те робе плаћа велике субвенције и буквално покрива трошкове њихове производње и тако појефтињује те производе. Уочавамо огроман прилив те робе у БиХ која је далеко јефтнија од оних из Српске и БиХ, и то може да угрози нашу реалну производњу и доводи нас у позицију да губимо радна мјеста", упозорио је Додик.

Америчка амбасада директно се уплитала у изборни процес

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да се Амбасада САД у БиХ директно уплитала у изборни процес у БиХ.
"Према нама је концентрисана огромна мржња одређених структура у настојању да по сваку цијену дође до пада, прије свега мене, а потом и СНСД-а. Видљиво је директно мијешање /отправника послова америчке Амбасаде у БиХ Николаса/ Хила у изборни процес", рекао је Додик за федералну телевизију ТВ1.

Он је истакао да непримјерено понашање америчког дипломате да се директно мијеша у изборни процес говори о томе да је Хил изгубио компас.

Додик, који је и предсједник Републике Српске, сматра да би БиХ требало да откаже гостопримство људима који се безочно мијешају у унутрашња питања, а поготово у изборни процес једне земље.

Он тврди да је међународни фактор у БиХ имао своје фаворите и да је несумњиво био на страни опозиције. "Од тих фаворита једино је прошао /предсједник ПДП-а Младен/ Иванић, а сви други, попут /потпредсједника СДС-а Огњена/ Тадића, /предсједника СББ-а Фахрудина/ Радончића и /лидера ХДЗ-а 1990 Мартина/ Рагужа су пропали", рекао је Додик.

Додик је нагласио да се тај међународни интервенционизам показао веома неуспјешним и да нико не може очекивати да ће они бити благонаклоно прихваћени од нових структура власти.

Он је оцијенио да су СНСД и његови коалициони партнери - ДНС и СП несумњиви побједници на општим изборима, што показује и чињеница да су једини у региону трећи пут успјели добити повјерње грађана.

"Чињеница да СНСД, заједно са коалиционим партнерима, може да формира власт на нивоу Републике Срспке говори о повјерењу народа у досадашњу власт. Упркос томе што смо имали мало слабији резултат, можемо да формирамо владу", рекао је Додик и истакао да је опозиција добила који мандат више, али да и даље остаје опозиција.

Када је ријеч о изборним резултатима за нивоу БиХ, Додик је навео да СНСД и даље остаје водећа партија из Републике Српске са највећим бројем посланика.

Према његовим ријечима, на нешто слабије резултате утицале су и субјективне слабости у странци о којима ће у СНСД-у бити ријечи, након формирања власти.

Додик је навео да је СНСД на подручју Ливањског кантона остварио добар резултат и да је освојио један директан мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ, те да ће и у Дому народа имати већи број делегата.

Коментаришући изборне резултате коалиције "Домовина", Додик је рекао да је било периода када је СДА имала и већи број посланика у Народној скупштини Републике Српске.

"Спремни смо да сарађујемо са сваким ко поштује Устав, законе и институције Српске", поручио је Додик.

Коментаришући изборне резултате у Федерацији БиХ, Додик је рекао да је већ раније било познато да слаби утицај СДП-а БиХ, али да нико није очекивао да ће то бити политички дебакл.

"Огроман број гласача СДП-а опердијелио се за Демократски фронт", рекао је Додик и истакао да треба рачунати и на значајну улогу СББ-а, али да је несумљиви побједник СДА.

 

И СНСД може дати мандатара Владе Српске

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да се приликом избора мандатара за састав будуће владе Републике Српске мора водити рачуна да то буде особа која може да носи терет те функције наредних година.

Говорећи о формирању власти након општих избора, Додик је навео да међу коалиционим партнерима СНСД-ом, ДНС-ом и СП-ом још није било ријечи о будућем мандатару и да СНСД не бјежи да то буде кандидат ДНС-а, али да има и своје чланове као рјешење за ту функцију.

Он сматра да не би требало да буде проблема у формирању новог сазива Савјета министара БиХ и да то не би требало да траје дуго, подсјетивши да је основи проблем застоја у ранијем периоду била позиција Хрвата.

"Интервеционизам међународне заједнице, OHR-а и високог представника Валентина Инцка, који су створили карикатуру од власти у Федерацији БиХ довела је до застоја у формирању Савјета министара БиХ", рекао је Додик за федералну телевизију ТВ1.

Додик истиче да је суштина да једни другима не бирају чланове, него да се договори концепт ко учествује у Савјету министара БиХ.

"Несумњиво је да Бошњак треба да буде предсједавајући Савјета министара БиХ у овом мандату и о томе постоји консензус", истакао је Додик.

Он је увјерен да ће СНСД бити дио будуће структуре власти на нивоу БиХ, односно да су СНСД и ХДЗ незаобилазни фактор у формирању Савјета министара БиХ.

"У дугорочном смо политичком партнерству са ХДЗ-ом БиХ и половином идуће седмице имаћемо састанак на којем ћемо да формализујемо ту сарадњу и у наредном периоду", најавио је Додик.

Према његовим ријечима, блок СНСД-а и ХДЗ-а БиХ чекаће расплет ситуације у бошњачком политичком тијелу и прихватити оне који имају већину.

"Биће веома комплексно формирати власт у ФБиХ и то ће предодретити партнере и састав власти на нивоу Савјета министара БиХ", рекао је Додик и додао да ће покушати наћи повезаност власти на различитим нивоима од кантона до нивоа БиХ.

Он није одбацио могућност учешћа представника СНСД-а у Влади ФБиХ по принципу паритета да неко од представника СДА или ХДЗ-а БиХ буде министар у Влади Републике Српске, а представник СНСД-а у Влади ФБиХ.

"То смо раније радили са ХДЗ-ом и на то смо спремни и сада", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана