Dodik: Hrvatska da prizna genocid nad Srbima

nezavisne.com, srna
Dodik: Hrvatska da prizna genocid nad Srbima

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Hrvatsku, prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama u Drakuliću, da prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je kod Spomen-kosturnice u Drakuliću prisustvovao parastosu srpskim žrtvama ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Predsjednik Srpske je istakao da je Drakulić samo jedno od mjesta na kojima su ubijani Srbi i dodao da su za te zločine pored NDH krive i komunističke vlasti zbog svog odnosa prema zločinima NDH

Dodik je dodao da je RS stabilna i mirna i da može obezbijediti miran san svim građanima.

Osim Dodika, pomenu su prisustvovali, premijer RS Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković. 

Jutros je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena Sveta liturgija za nevino ubijene Srbe čime je i počelo obilježavanje 76 godina od ustaškog pokolja Srba u Drakuliću i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac. 

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete. 

Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima. 

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Dodik: Ne zanima me kandidatura Govedarice, za njega sigurno neću glasati

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci ga ne zanima eventualna kandidatura predsjednika SDS-a Vukote Govedarice za predsjednika Republike Srpske, jer za njega sigurno neće glasati."To pitajte Govedaricu, jer ja sigurno za njega neću glasati", rekao je Dodik novinarima na pitanje da prokomentariše eventualnu kandidaturu Govedarice za predsjednika Republike na predstojećim izborima u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana