Додик: Хрватска да призна геноцид над Србима

nezavisne.com, srna
Додик: Хрватска да призна геноцид над Србима

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је Хрватску, приликом одавања почасти српским жртвама у Дракулићу, да призна геноцид који је почињен над Србима у Другом свјетском рату.

Додик је код Спомен-костурнице у Дракулићу присуствовао парастосу српским жртвама усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Предсједник Српске је истакао да је Дракулић само једно од мјеста на којима су убијани Срби и додао да су за те злочине поред НДХ криве и комунистичке власти због свог односа према злочинима НДХ

Додик је додао да је РС стабилна и мирна и да може обезбиједити миран сан свим грађанима.

Осим Додика, помену су присуствовали, премијер РС Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредсједником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић. 

Јутрос је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија за невино убијене Србе чиме је и почело обиљежавање 76 година од усташког покоља Срба у Дракулићу и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац. 

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете. 

Под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима. 

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Додик: Не занима ме кандидатура Говедарице, за њега сигурно нећу гласати

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци га не занима евентуална кандидатура предсједника СДС-а Вукоте Говедарице за предсједника Републике Српске, јер за њега сигурно неће гласати."То питајте Говедарицу, јер ја сигурно за њега нећу гласати", рекао је Додик новинарима на питање да прокоментарише евентуалну кандидатуру Говедарице за предсједника Републике на предстојећим изборима у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана