Додик, Гојковић: Ускоро заједничка комисија за испитивање посљедица НАТО бомбардовања

Срна
Додик, Гојковић: Ускоро заједничка комисија за испитивање посљедица НАТО бомбардовања

Бањалука - Парламенти Републике Српске и Србије ускоро ће формирати заједничку комисију за испитивање посљедица НАТО бомбардовања по здравље људи, најавили су данас предсједник Српске Милорад Додик и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.

“Они који од Српске траже да уђе у НАТО треба да знају да је та алијанса бомбардовала и уништавала, не само нашу војну силу, већ и нашу будућност лансирањем бомби са осиромашеним уранијумом”, нагласио је Додик.

Он је навео да Српска има неке почетне податке о бомбардовању осиромашеним уранијумом којем је био изложен српски народ и на овим просторима.

“Користићемо искуства Србије и покушати да то објединимо, у јединствен напор на испитивању и биљежењу стравичних посљедица НАТО бомбардовања на наш народ”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са Гојковићевом.

Он је навео да је Србија веома присутна у Српској у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама, у оквиру којег се одвија и активна парламентарна сарадња.

Додик је рекао да ће увијек бити захвалан Србији за сву материјалну помоћ Српској.

“Наша сарадња није више сарадња жзагрљене браћеж, већ и онога што Србија одваја и манифестује кроз помоћ да изградимо многе вртиће, школе, путеве... Драго ми је што људи Српске то осјећају и што стално у некој нашој општини или мјесту траже да објекти буду названи - Србија”, нагласио је Додик.

Он је поновио да ће назив Србија ускоро понијети и Болница у Источном Сарајеву чијем ће отварању присуствовати руководство Србије.

“Свака посјета званичника Србије нас додатно охрабрује и даје нам вољу и снагу да наставимо у изазовним процесима који се одвијају у БиХ. Састанак са предсједником Скупштине Србије Мајом Гојковићем био је прилика да је додатно упознамо о политичкој ситуацији у БиХ и Српској, јер за неколико дана почиње предизборна кампања и биће ми драго што ће парламентарци Србије пратити тај процес”, поручио је Додик.

Гојковићева је истакла да је највише званичнике Српске данас упознала о раду Комисије за испитивање посљедица бомбардовања НАТО-а Србије 1999. године на живот грађана те земље и животну средину.

“Упознали смо их о извештају сличне комисије у парламенту Италије и потреби да таква комисија буде конституисана у парламенту Српске да бисмо размењивали податке, јер они којима ми располажемо указују да су велике последице по здравље људи и животну средину грађана Српске, али и шире у БиХ. Доћи ћемо до правих података ако то истраживање будемо радили заједно”, нагласила је Гојковићева.

Она је додала да ће тиме додатно бити заокружена сарадња свих нивоа власти двије републике, јер се, уз Савјет који обухвата сарадњу предсједника влада и предсједника двије земље, одржавају и заједничке сједнице влада Српске и Србије ради бољег живота грађана.

Гојковићева је напоменула да је важно наставити сарадњу Србије и Српске у свим областима.

Састанку Додика и Гојковићеве присуствовала је премијер Српске Жељка Цвијановић. /крај/бој/вј/фото/фоно

Додик: Јавност коначно зна ко је хтио да призна Косово у име БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је добро да је “српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић признао да је уз његову сагласност у Бањалуку позван лажни министар лажне државе Косово и да јавност у Републици Српској коначно зна ко је на мала врата хтио да призна Косово у име БиХ”.
“Понижавајуће и катастрофално је то што је Иванић прихватио да се /Беџет/ Пацоли уважи као министар у Републици Српској, док се Бакир Изетбеговић из сарајевске завјетрине смије и ужива у српској бруци и срамоти, а све за интересе пробосанске политике”, рекао је Додик на питање Срне да прокоментарише Иванићеву изјаву да БиХ као земља домаћин има обавезу да позове све земље чланице Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, те да је Приштина од 2014. године чланица тог процеса.

Предсједник Републике је нагласио да се Српској изгледа морао десити и /Захар/ Прилепин и Пацоли да народ схвати какву издају Српске и њених интереса СДС и ПДП годинама проводе у Сарајеву.

“Што се тиче Иванићеве опаске да је ово представа коју смо извели Пацоли и ја, како лажљиво и злурадо рече као 'стари другови', поручујем му само једно - није мајка карала сина што је коцкао него што се вадио”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана