Додик: Формирати комисију која ће утврдити чињенице о производњи оружја

Срна
Додик: Формирати комисију која ће утврдити чињенице о производњи оружја

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће иницирати формирање заједничке комисије Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ која би требало да утврди чињенично стање о производњи оружја и муниције у ФБиХ које је изван контроле заједничких институција БиХ.

Предсједник Српске је истакао да чињеница да је производња оружја и муниције у ФБиХ ван контроле заједничких институција БиХ, а да је све у Српској стављено под контролу, говори о дуализму самог тог система.


"Због тога би рјешење било да се формира заједничка комисија Републике Српске и ФБиХ, која би утврдила све чињенице у вези с тим", рекао је Додик за РТРС и додао да ће предложити да Влада Српске затражи формирање те комисије.

Он је истакао да је то у духу Дејтонског споразума и додао да нема ништа против и да Бошњаци учествују у некој комисији која би дошла у Српску да сагледа да ли има или нема неких вишкова и тајно скривеног оружја.

Додик је оцијенио да то може да смири ситуацију, јер је недопустиво да се живи у условима у којима Бошњаци могу да производе и складиште оружје за, како су рекли, за "не дај Боже" и да то "не дај Боже" чекају.

Предсједник Српске истиче да је то усмјерено на Републику Српску, а у овом случају и на Хрвате.

"Ово је озбиљна ситуација и мислим да је рационално да формирамо заједничку комисију од представника два енитета и да се о томе направи извјештај", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је одгађање сједнице Представничког дома парламента БиХ поводом изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да се оружје производи за "не дај Боже" озбиљан негативан догађај имајући у виду чињеницу да је сједница сазвана на легитиман начин и у складу са Пословником.

"Имамо бојкот Бошњака из свих политичких партија, што имплицира различите закључке о томе. Њихово јединство на свим питањима која су против Срба или Хрвата сада се манифестовало", рекао је Додик.

Он је додао да је важније од тога чињеница да постоји тајно наоружавање и да у том погледу није хтио да учествује у полемици протеклих дана, јер се "увијек настојало да се покаже да је то некаква реторичка борба".

"Овде се не ради о реторици, него о чињеници да неко неовлаштено производи бацаче, ракете користећи ресурсе који су успостављени за Бошњаке, јер су нама у Српској укинуте све фабрике које се баве производњом оружја и муниције, а шест таквих фабрика има у ФБиХ", навео је Додик.

Он је нагласио да је потпуно легитиман начин да Република Српска опреми своју полицију након 15 година након сталног девастирања, али да је то искориштено да се прикаже као проблем и у том погледу су дјеловале и институције БиХ.

Додик је подсјетио да су у том контексту представници различитих министарстава говорили свашта, али да ништа нису могли да докажу, као и да је вршилац дужности замјеника помоћника америчког државног секретара Метју Палмер на свједочењу у америчком Конгресу навео да се радило о легитимном послу који је урадила полиција.

"Овдје је ријеч о томе да ли је легитимно или није то што је Бакир Изетбеговић рекао. Зато мислим да та тема неће нестати, поготову не након овога и вјерујем да сви бошњачки политичари знају да то постоји и да крију од институција БиХ, као и од Срба и Хрвата", додао је Додик.

Сједница Представничког дома парламента БиХ на којој је требало која се расправља о ратнохушкачким изјавама члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији ФБиХ, одгођена је јуче због недостатка кворума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана