Додик: Формирање комисије би појачало међусобно повјерење у БиХ

Срна
Додик: Формирање комисије би појачало међусобно повјерење у БиХ

Теслић - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да би због јачања међусобног повјерења у БиХ било добро да буде формирана заједничка комисија ентитетских влада која би утврдила чињенично стање о производњи оружја и муниције у Федерацији БиХ /ФБиХ/, које је изван контроле заједничких институција БиХ, али да не вјерује да ће то у ФБиХ прихватити.

"БиХ је састављена од два ентитета, три народа и то је дејтонска структура. Видимо да код БиХ и њених заједничких органа то не функционише и да то није ждејтонска одговорностж. Зато би било најбоље због јачања укупног повјерења односа у БиХ да се направи заједничка комисија влада Српске и ФБиХ и да се изврши контрола и инспекција и у ФБиХ и у Републици Српској, и да та прича спласне", рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Додик је поручио да та прича неће нестати ароганцијом коју показују Бошњаци недоласком на заказану сједницу Представничког дома парламента.

"Та сједница и није важна, већ да ли има скривеног оружја или нема. Очигледно да га има и то треба да буде заустављено", рекао је Додик.

Он је истакао да је у ФБиХ "пројектима међународног фактора", остало шест фабрика оружја и муниције, а да су у операцијма уништавања у Републици Српској укинуте све, те да зато постоји оправдана забринутост.

"Наравно, нисмо ми ништа слабији или лошији због тога, али свакако не било добро да неко тајно производи оружје и да га складишти, како то они кажу, за жне дај Божеж. Да ли ће то у ФБиХ прихватити? Не вјерујем, али вјерујем да ће наша влада пристати", навео је Додик.

Сједница Представничког дома парламента БиХ на којој је требало која се расправља о ратнохушкачким изјавама члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији ФБиХ, одгођена је у петак, 20. априла због недостатка кворума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана