Додик: Фер је да буду пребројане све жртве Бошњака и Срба у Сребреници

Срна
Додик: Фер је да буду пребројане све жртве Бошњака и Срба у Сребреници

Београд -- Предсједник РС и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће му први потез у Сарајеву бити именовање редитеља Емира Кустурице за савјетника.

Он је у интервјуу за “Вечерње новости” од уторка рекао и да ће му међу првим потезима бити измјена Пословника Предсједништва, али и постављање заставе Републике Српске у зграду Предјдништва.

“Мој базични кабинет као српског члана Предсједништва биће у Источном Сарајеву, у Аднминистративном центру РС. Ту ћу обављати своје дужности. Када буду састанци у Предсједништву БИХ, видјећемо. Ако не буде застава РС у Предсједништву, сједнице ћемо одржавати путем линка”, рекао је Додик.

Упитан да ли очекује притисак друга два члана Предсједништва по питању чланства БиХ у НАТО, Додик је рекао да од тога нема ништа, односно да долази у обзир сарадња путем Партнерства за мир.

Он је додао и да намјерава да предложи осталим чановима Предсједништва одлуку да затраже од ЕУ да БиХ добије статус кандидата без обзира на стање у њој, јер би тај статус “умногоме стабилизовао стање”.

“Ово је прилика за ЕУ да покаже да се залажу да БиХ буде дио ЕУ. Ово треба да се гледа као молба, а не уцјена”, закључио је Додик.

Говорећи о честитки коју је након избора добио од предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да му је он поручио да РС и Србија граде још боље односе, као и Србија и БиХ.

“Радујем се томе да БиХ и Србија граде боље односе. БИХ није Сарајево и то свима мора бити јасно. Исто тако БиХ није један члан Предсједништва”, рекао је Додик.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је фер да буду пребројане све цивилне и војне жртве Бошњака и Срба у Сребреници, гдје, како је нагласио, није било геноцида.

Додик је нагласио да жали сваку жртву протеклог рата у БиХ, али да не прихвата подвалу да су Срби побили више од 8.000 Бошњака.

Он каже да је списак са именима више од 8.000 страдалих Бошњака - лаж и да је ранија влада Српске подлегла притисцима.

Додик је подсјетио да је у Поточарима сахрањено око 4.000 људи, од којих 2.200 војника 18. муслиманске дивизије који су погинули о сукобу, а представљени су као цивилне жртве рата.

Он је навео да се на списковима убијених Бошњака налазе и они који су умрли од 1991. до 1995. године природном смрћу, као и они који су живи, а воде се као погинули у Сребреници.

“Таквих живих Бошњака који се воде као погинули у Сребреници до сада има 105. Имам и данас списак тих људи, а доћи ће вријеме и за то”, рекао је Додик синоћ за Телевизију “Хепи”.

Он је рекао и да су списак са именима 1.000 убијених Срба сакрили Американци, а Хаг неће да прими елементарне доказе о страдању српског народа.

Додик је наводи да му је високопозиционирани Американац рекао да су Срби у праву у вези са Маркалама, али да истина не може да прође јер су “многи људи из администрације /бившег предсједника САД/ Била Клинтона на томе направили каријеру, а истина би их срушила”.

Он истиче да је само српском војном и политичком руководству суђено, док је остао некажњен злочин над Србима у Кравицама почињен под командом Насера Орића.

Додик напомиње да се на миту од 300.000 убијених муслимана у протеклом рату правила сатанизација Срба, те навео да је попис страдалих сарајевског Института укупно 94.000, од којих 30.000 Срба.

Он каже да су очиглено до сада ствари на Западу биле постављене тако да је туга “бијелих марама” бошњачких мајки “универзална и свјетска”, док бол српских мајки нико неће да види.

Додик је као трагично оцијенио то што након три године још није процесуиран напад на предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима, који је, како је оцијенио, био покушај убиства.

“Нико није одговарао зато што муслиманима и странцима то није одговарало јер би био знатно нарушен мит о Сребреници. Јер је дошао човјек спреман да ода пошту, а они су хтјели да га линчују”, каже Додик.

Он је нагласио да службе Српске све знају, да су усликале све појединце, знају ко је бацио камен и ко је шта рекао.

“Све је документовано и предано. Ја ћу тражити одговоре”, најавио је Додик.

Он је упитао откуд, ако су сви ти Бошњаци побијени, одједном више од 50 одсто Бошњака на посљедњем попису становништва у БиХ, који он лично сматра фалсификатом?

Додик је упозорио да постоји стратегија Сарајева да насели Арапе у српским селима око Босанског Петровца и по Федерацији БиХ, да би им након три године од подношења захтјева за азил дали држављанство како би могли учествовати на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана