Dodik: FBiH ilegalno proizvodi voružje

D. Momić, V. Kulaga
Dodik: FBiH ilegalno proizvodi voružje

Mostar - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da ima informacije da postoji ilegalan plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama koje su pod kontrolom SDA, ističući kako to treba da bude provjereno, ali da je sve na tragu ranije priče Bakira Izetbegovića kako će Federacija BiH zaokružiti proizvodnju oružja i municije za tržište, ali i “za ne daj Bože”.

Dodik je rekao novinarima u Mostaru da postoji zabrinutost zbog toga i da je geneza tog problema daleka, a polazi još od kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u Republici Srpskoj, a u FBiH ostavila šest.

- Sada vidimo da postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama. Tražimo da te informacije budu provjerene, da li je istina ili nije. Volio bih da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi - naglasio je Dodik.

On je istakao da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili komercijalnih ugovora sa inostranstvom, kao i mimo znanja srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

- Sad je jasno kakav je njihov plan. Žele da zadrže Srbe njima podobne u Savjetu ministara, da bi mogli da puste njihove fabrike namjenske industrije da rade i da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike iz Republike Srpske i Srbije. To ćemo morati da raščistimo - poručio je Dodik.

On je rekao da raspolaže informacijama da SDA u Mostaru organizuje popis svih vojno sposobnih Bošnjaka.

- Popisuje se gdje su bili i šta su radili tokom prošlog rata, a za one koji nisu vojno obučeni da se vidi kako bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti - rekao je Dodik.

S druge strane, iz SDA su reagujući na Dodikove izjave saopštili da tvrdnje da ova stranka popisuje vojno sposobne Bošnjake i zloupotrebljava namjensku industriju predstavljaju “vrlo opasne besmislice”.

- Namjenska industrija u BiH će nastaviti da radi i razvija se u skladu sa zakonima i propisima kao i do sada, svidjelo se to Dodiku ili ne - navodi se u saopštenju.

Ministar bezbjednosti BiH i funkcioner SDS-a Dragan Mektić odbacio je Dodikove tvrdnje da se u fabrikama namjenske industrije u FBiH ilegalno proizvodi oružje i municija uz znanje srpskih ministara u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

- Odgovorno tvrdim da nijedan metak ne može biti proizveden, a kamoli izvezen iz BiH bez kontrole. Neka Dodik predoči samo jedan dokaz za svoje tvrdnje. Umjesto što nas optužuje i što govori kako je međunarodna zajednica uništila namjensku industriju u Srpskoj, neka kaže zašto sa Rusima ne isposluje da bijeljinski “Orao” radi remont za njih - kaže Mektić.

On dodaje da je Tehnički remont Bratunac u privatnim rukama i da veoma uspješno posluje.

Uprkos Mektićevim tvrdnjama, izvor “Glasa Srpske” iz bezbjednosnih krugova tvrdi da Dodikove optužbe na račun SDA treba ozbiljno posmatrati, pogotovo tvrdnje o ilegalnoj proizvodnji oružja i municije.

- Odavno se govori da unutar Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH postoji paralelna struktura, isto kao i u brojnim drugim zajedničkim institucijama. Ukoliko je to tačno, a nema kategoričnih i argumentovanih tvrdnji da nije, onda je sasvim realno da se u namjenskoj industriji u FBiH rade stvari za koje srpski ministri u Savjetu ministara BiH jednostavno ne moraju da znaju. Zato Mektićeve kategorične tvrdnje da sigurno nema ilegalne proizvodnje ne treba uzimati zdravo za gotovo - kaže naš sagovornik.

Za ne daj Bože

 

Lider SDA Bakir Izetbegović u aprilu prošle godine je rekao da “FBiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema, aviona i trošiti stotine miliona dolara i evra, ali će zaokružiti svoju namjensku proizvodnju”.

- Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože - rekao je Izetbegović.

 

Izvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH za 2018. godinu, iz BiH su izvezeni oružje, municija i slični proizvodi ukupne vrijednosti oko 205 miliona KM, što je za 5,7 odsto više nego godinu ranije. Prema tim podacima, najviše je izvezeno u Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat, Avganistan te SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana