Додик: Елиминисати политичке ултиматуме Бошњака

Срна
Додик: Елиминисати политичке ултиматуме Бошњака

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је закон о полицији и унутрашњим пословима вратио Народној скупштини Српске на поновно разматрање због захтјева Бошњака да се у све, па и у овај закон стави одредба која се односи на попис из 1991. године.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да то не може бити тако ријешено, јер није дејтонски, због чега тражи да се то измијени.

Он је истакао да ни у овај закон, нити било који други не могу ући политичке флоскуле и тежње бошњачке стране.

"У процедури када предсједник врати текст закона Народној скупштини на поновно разматрање, предвиђено је да тај текст иде на поновно гласање. Ако буде усвојен у тексту који је оспорио предсједник Републике онда се он аутоматски објављује", рекао је Додик, истичући да је о свом захтјеву обавијестио све политичке субјекте у Српској и да постоји консензус.

Он је најавио да ће формирати савјетодавну групу која би га савјетовала како да се та квалификација - попис из 1991. године избаци из Устава, али и да ће затражити од Владе да се и из других закона избаци та одредба.

"Према Дејтонском мировном споразуму Република Српска нема потребу нити је обавезана да има Вијеће народа као што је то наметнуто одлукама високог представника и ми ћемо разговарати у наредним мјесецима о томе на који начин урадити нови текст Устава", рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да је за то потребан консензус свих у Републици Српској који је у будућности могуће имати, јер је важно да Српска ишчисти своје законодавство од политичких ултиматума бошњачке стране.

Он је подсјетио да бошњачка страна од прије неколико година опструише измјене Устава Републике Српске и донесене амандмане, који су били и резултат захтјева Савјета Европе.

Додик је рекао да је веома јасно да је међународна заједница и високи представници у БиХ од првог дана имали концепт разбијања ентитета и централизацију БиХ, а да то и данас раде.

"Они не поштују Дејтонски мировни споразум, само имају политичку силу и моћ, па када то кажете то ништа и не значи", рекао је Додик.

У том контексту, Додик је нагласио да девет овлаштења БиХ, која су предвиђена Дејтонским споразумом, није спорно, али да све остало јесте.

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да се у референдум неће ићи без консензуса, односно да ће та одлука морати поново на усаглашавање у Народну скупштину Српске.

"Све ово вријеме смо у потрази за консензусом на нивоу Републике Српске. Радује ме што чујем да опозиција сада инсистира на објављивању одлуке. Мораћу да извршим додатно анкетирање и видим да ли је то искрена подршка одлуци о одржавању референдума", нагласио је Додик.

Он је додао да ће опозиција морати у Народној скупштини да подржи одлуку о референдума да би он након тога мога да буде одржан, те поновио да без консензуса није могуће одржати референдум.

Предсједник Српске је напоменуо да нико неће насјести на трикове опозиције у смислу да се објави одлука о референдуму, па да онда направе одређени проблем, као што је могућност да локалне заједнице у којима је СДС на власти не формирају бирачке одборе.

"Наша политичка тактика јесте била заснована на потреби да иницирамо тај референдум и он не смије никада да буде скинут с дневног реда Републике Српске, а уколико нема консензуса ми ћемо чекати вријеме консензуса", поручио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, јасно је видљиво да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставну основу за формирање, да то мора да буде оспорено и коначно прихваћено у БиХ.

"Што се тиче приче о Уставном суду БиХ, и ту је поново видљиво да политичке игре преовладавају реалност, која каже да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и само договором страна у БиХ могу да се промијене одређене ствари", навео је Додик.

Он је подсјетио да је доскора ту доминантну улогу у мијењању ствари имао високи представник, који је незаконито наносио неправду странама у БиХ, намећући одређена рјешења.

Предсједник Српске је нагласио да је та пракса на неки начин прекинута, али да постојање самог високог представника говори да то није изгубљено као могућност, због чега то питање мора бити постављено и рашчишћено.

Кандидатура за чланство - максимум који БиХ може постићи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће позиција кандидата БиХ за чланство у ЕУ бити максимум који ће остварити на европском путу јер нема капацитет за нешто више.
Додик је нагласио да Српска нема ништа против подношења апликације за чланство у ЕУ, али да искуства земаља из претходног периода говоре да су морали имати консензус европских земаља прије самог подношења апликације.

"Нисам сигуран да у Европи тренутно постоји сагласност да се таква апликација поднесе", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, истичући да пред БиХ стоје и реформска агенда која је постављена као услов, као и само настојање ЕУ да моделира уставни поредак БиХ, а што није могуће.

Када је ријеч о европском путу БиХ, Додик је подсјетио да су из ранијег периода на нивоу БиХ остала неријешена питања "Сејдић и Финци" и механизам координације, али да је Српска испунила обавезе и по једном и по другом питању и није стајала на путу БиХ ка ЕУ.

"Српска рјешава и питања из Реформске агенде попут Закона о раду који смо усвојили, а видите шта се дешава у Федерацији БиХ јер оно што су радили не могу да проведу у живот", рекао је Додик, додавши да многе ствари, попут монетарне политике, нису наведене у Реформској агенди.

Он је нагласио да са најнижом стопом ПДВ-а и оваквом монетарном политиком, односно због везаности конвертибилне марке за евро и пада евра у односу на долар, БиХ не може озбиљно да ријеши питање економског опоравка.

На питање новинара докле је стигла изградња зграде заједничких институција у Источном Сарајеву, Додик је рекао да је тај објекат у фази намјештања.

Према његовим процјенама, отварање објекта могло би да буде крајем марта или у априлу.

Банка Српске ће опстати

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће Банка Српске опстати и да депозити неће бити изгубљени.
"Ако не ријешимо проблем докапитализације са неким домаћим или страним улагачем, онда имамо другу, па чак и трећу варијанту, али ниједна не подразумијева ликвидацију банке или губитак депозита", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, о докапитализацији се још преговара, док друге двије опције подразумијевају реконструисање саме банке, што није лак посао и подразумијева много усаглашавања.

Говорећи о Балкан инвестмент банци, а касније о Банци Српске, Додик је рекао да је у условима глобалне економске кризе, било веома важно очувати повјерење у банкарски систем.

"То је опредијелило власти Републике Српске да у периоду када је Балкан инвестмент банка дошла у проблеме, преузме власништво над банком и уложи одређени новац за ликвидност банке", објаснио је Додик.

Додик је напоменуо да нико не бјежи од тога да се испитају сви проблеми у прошлости банке, који су ствар правосуђа.

Одговарајући на новинарско питање да ли директор Агенције за банкарство Славица Ињац има његово повјерење, Додик је рекао да је она одличан директор Агенције.

"Славица Ињац је својом стручношћу показала да Агенција за банкарство, која је била нападнута од међунардног фактора који је желио централизацију на нивоу БиХ, треба да остане и јесте остала у Републици Српској", поручио је Додик.

Он је додао да Ињац није крива што је дошло до поремећаја који су захватили читав свијет, па и неке од банака у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана