Dodik: EU pokušava da se izvuče iz neuspjeha

Nezavisne.com
Dodik: EU pokušava da se izvuče iz neuspjeha

Banjaluka - Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da posljednji stavovi EU o BiH govore o nedosljednosti njihove politike i pokušaju da se izvuku iz neuspjeha.

"Sav neuspjeh evropske politike se vidio na presudi 'Sejdić i Finci', od toga da je to bilo nepotrebno kao problem pa do toga da je postavljeno kao uslov za dalje kretanje ka EU", rekao je Dodik.

On je rekao da je EU važan partner, ali da treba raščistiti sa "diskontinuitetom u različitim izjavama zvaničnika EU", podsjetivši na izjave pojedinih visokih funkcionera EU o tome da neće biti priznati rezultati opštih izbora ukoliko se ne riješi pitanje "Sejdić - Finci".

Osvrćući se na posljednje stavove Savjeta ministara EU koji govore o ekonomiji i borbi protiv kriminala i korupcije, Dodik je rekao da su u svim dosadašnjim reformama u BiH participirali ljudi iz EU.

"Odgovornost za uspjeh borbe protiv kriminala i korupcije leži na pravosuđu. U političkoj volji nije problem i politička podrška nikada nije izostala", rekao je Dodik.

On je rekao da s nestrpljenjem očekuje spisak spornih privatizacija o kojem se govori te da nema ništa protiv da lično podnese krivične prijave protiv svih onih koji su činili kriminal i korupciju.

Odgovarajući na prozivke opozicije o kriminalu i korupciji, prije svega SDS-a, Dodik je rekao da je njihova priča o promjenama podvala jer su i sami kadrovi te stranke bili na vlasti i "prvaci svijeta u kriminalu i korupciji".

On je rekao da u vrijeme kada je SDS bio na vlasti iza njih nije ostalo ništa pametno osim da budu lojalni međunarodnom faktoru te da je licemjerno to što se Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, pojavljuje kao partner za saradnju sa SDS-om, a ranije je izbačen iz te stranke.

Kako kaže, licemjerstvo SDS-a vidi se i na primjeru Tihomira Gligorića, bivšeg dirketora RUGIP-a, za kojeg su tvrdili da je najveći kriminalac, a sada ga vuku uz sebe.

Kada je u pitanju aranžman s MMF-om, Dodik je rekao da je RS odbila sve uslove ove finansijske institucije i da neće prihvatiti novi zakon o radu, koji treba da napravi još veću bijedu od radnika u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana