Додик: ЕУ покушава да се извуче из неуспјеха

Nezavisne.com
Додик: ЕУ покушава да се извуче из неуспјеха

Бањалука - Милорад Додик, предсједник РС, рекао је да посљедњи ставови ЕУ о БиХ говоре о недосљедности њихове политике и покушају да се извуку из неуспјеха.

"Сав неуспјех европске политике се видио на пресуди 'Сејдић и Финци', од тога да је то било непотребно као проблем па до тога да је постављено као услов за даље кретање ка ЕУ", рекао је Додик.

Он је рекао да је ЕУ важан партнер, али да треба рашчистити са "дисконтинуитетом у различитим изјавама званичника ЕУ", подсјетивши на изјаве појединих високих функционера ЕУ о томе да неће бити признати резултати општих избора уколико се не ријеши питање "Сејдић - Финци".

Осврћући се на посљедње ставове Савјета министара ЕУ који говоре о економији и борби против криминала и корупције, Додик је рекао да су у свим досадашњим реформама у БиХ партиципирали људи из ЕУ.

"Одговорност за успјех борбе против криминала и корупције лежи на правосуђу. У политичкој вољи није проблем и политичка подршка никада није изостала", рекао је Додик.

Он је рекао да с нестрпљењем очекује списак спорних приватизација о којем се говори те да нема ништа против да лично поднесе кривичне пријаве против свих оних који су чинили криминал и корупцију.

Одговарајући на прозивке опозиције о криминалу и корупцији, прије свега СДС-а, Додик је рекао да је њихова прича о промјенама подвала јер су и сами кадрови те странке били на власти и "прваци свијета у криминалу и корупцији".

Он је рекао да у вријеме када је СДС био на власти иза њих није остало ништа паметно осим да буду лојални међународном фактору те да је лицемјерно то што се Драган Чавић, предсједник НДП-а, појављује као партнер за сарадњу са СДС-ом, а раније је избачен из те странке.

Како каже, лицемјерство СДС-а види се и на примјеру Тихомира Глигорића, бившег диркетора РУГИП-а, за којег су тврдили да је највећи криминалац, а сада га вуку уз себе.

Када је у питању аранжман с ММФ-ом, Додик је рекао да је РС одбила све услове ове финансијске институције и да неће прихватити нови закон о раду, који треба да направи још већу биједу од радника у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана