Додик: Двоструки стандарди међународне заједнице

Срна
Додик: Двоструки стандарди међународне заједнице

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је реакција званичног Брисела на референдум о независности, који је у недјељу одржан у Каталонији, још једном на површину избацила сву непринципијелност и двоструке стандарде онога што се зове међународна заједница.

"Ако Каталонија не може на референдуму да каже жели ли да остане у саставу Шпаније, како је Косово без референдума, једном декларацијом, одлучило да није у саставу Србије? И како је Косово уз све противљење званичног Београда, добило признање одређеног броја држава, које данас то право оспоравају Каталонији", упитао је Додик.


Он је рекао да је Каталонија показала да међународно право важи само за одабране и да ће бити примјењивано селективно.

"Гледано и са историјског аспекта, Косово никада није смјело да добије признања од држава које су то учиниле, јер је ријеч о српској територији коју су практично отели припадници албанске националне мањине. Сав апсурд унилатералног проглашења Косова за државу и међунареодног признања једне такве вјештачке творевине показао је управо каталонски референдум", истакао је Додик.

Он је рекао да ће ЕУ, која је стратешко опредјељење државе Србије, морати да одговори тој истој Србији зашто једна правила важе за њене чланице, а не важе за оне које то тек треба да постану.

"Кршење и непримјењивање међународног права најбоље смо осјетили ми у Републици Српској, гдје је такозвана међународна заједница умјесто примјене готово урушила један међународни споразум свакодневним интервенисањем, чиме је створила неподношљиву БиХ", навео је предсједник Српске.

Он је оцијенио да међународна политика дуплих стандарда, поново против Срба а фаворизовање права бошњака муслимана, код Срба у Републици Српској није ослабила вољу Српске да одлучује о својој земљи, већ управо супротно.

"Таква политика нас је оснажила у увјерењу да без аутономије која нам је додијељена у Дејтону нема ни нашег опстанка", закључио је предсједник Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана