Dodik: Državljani Srpske u Brčkom moći će da glasaju

Srna
Dodik: Državljani Srpske u Brčkom moći će da glasaju

Brčko - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će državljani Srpske koji žive u Brčko distriktu u određenoj formi moći da glasaju na referendumu o Danu Republike.

"Građani će ovdje izaći na referendum u određenoj formi i danas sam došao u Brčko da ih pozovem na to", rekao je Dodik novinarima u Brčkom.


Odgovarajući na pitanje o kakvoj formi je riječ, Dodik je rekao da će o tome odlučiti Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

Predsjednik Srpske naveo je da je supervizor za Brčko distrikt, mimo zakona i ovlaštenja, spriječio građane Republike Srpske koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je praznik Srpske.

"Supervizor je to učinio po političkom nalogu, smatrajući da ima potrebu da se dodvori Bakiru Izetbegoviću i muslimanima iz Sarajeva. To nije bila pravna odluka", ocijenio je Dodik.

On je istakao da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju.

"Mi cijenimo da je odluka supervizora bila ishitrena i da može biti povučena. Očekujemo da on to i učini. On je prekršio niz propisa čineći to. On nije iznad Ustava, a Ustav garantuje pravo građanima da odlučuju putem referenduma", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da je Brčko distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum - zajedničko vlasništvo dva entiteta.

"Do sada nam nisu dozvoljavali da se manifestuje onaj dio našeg vlasništva nad tim, ali u svakom slučaju u vremenu koje dolazi sigurno će se i to pitanje morati da stavi na dnevni red", kaže Dodik.

Globalna politička strategija zaštite srpskog korpusa

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik rekao je večeras u Brčkom da SNSD na predstojeće lokalne izbore izlazi sa globalnom političkom strategijom zaštite srpskog nacionalnog korpusa i interesa na ovim prostorima.
Dodik je naglasio da SNSD pri tome poštuje postojeći ustav i, prije svega, činjenicu da u svim odlukama, i u Brčko distriktu, moraju da učestvuju Srbi.

"SNSD ima najveću političku odgovornost svih političkih partija srpskog naroda za poziciju i za razvoj sredine sa stanovišta onoga što je srpski nacionalni interes", rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje će večeras prisustvovati konvenciji Opštinske organizacije SNSD-a u Brčkom na kojoj će biti promovisana lista kandidata ove stranke za predstojeće lokalne izbore.

On je ocijenio da se SNSD danas bavi isključivo politikom dok mnoge druge stranke strančare, pokušavajući da pribave male privilegije za pojedince koji se stavljaju na listu.

"Došao sam ovdje da podržim listu SNSD-a, i doći ću još nekoliko puta, uvjeren da radimo častan posao, koji nije uperen ni protiv koga, ali jeste usmjeren na zaštitu naših nacionalnih i ljudskih interesa. SNSD će to raditi do kraja", poručio je Dodik.

Dodik: Brčko distrikt - vlasništvo i Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je večeras u Brčkom da je distrikt vlasništvo i Srpske i da niko neće uspjeti da ga ugrozi na štetu Srba i njihovih nacionalnih interesa.
Dodik je večeras na konvenciji Opštinske organizacije SNSD-a u Brčkom podržao nosioca liste SNSD-a u ovom gradu Sinišu Milića.

"On je čovjek koji ima viziju i zna na koji način da napravi balans između onoga što je potrebno i moguće učiniti ovdje u distriktu", naveo je Dodik.

On je uručio i članske karte za 47 novih članova SNSD-a u distriktu i istakao da je ova stranka, za razliku od drugih, uvijek vodila prepoznatljive politike i nikada nije pristajala na kompromise.

"Nismo od onih koji će skupljati nekoliko glasova za neke svoje poslanike. Mi ne radimo na taj način i uvijek smo bili dosljedni svojoj politici, i na nivou Republike Srpske, i na nivou BiH. Naši stavovi nikada nisu bili usmjereni protiv drugih, bili su usmjereni ka tome da imamo pravo da odlučujemo", naglasio je Dodik.

On je rekao da referndum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske niko neće moći da zabrani i da era referenduma u Evropi tek dolazi.

"Sve će ovdje jednog dana biti završavano referendumima, volio to /lider SDA/ Bakir Izetbegović ili ne. Dan Republike slavili smo 18 godina, a onda je Izetbegović jedno jutro ustao, uzeo papir i napisao zahtjev da bude ukinuta Srpska. I onda Ustavni sud, u kojem se nalaze tri stranca i dva Bošnjaka, inače raniji potpredsjednici SDA, treba da odlučuju o tome!", istakao je Dodik.

Dodik je, povodom Izetbegovićevih izjava da referendum u Srpskoj neće proći mirno, rekao da Republika Srpska ne želi rat i da je njen odgovor miran politički proces.

"Nepojmljivo je da neko ratom odgovara ne referendum. U Švajcarskoj godišnje bude 80 referenduma, pa se niko ne žali. Naša artiljerija su olovka i glasačko mjesto", kaže Dodik.

On je naglasio da mu je drago što je prošli 9. januar proslavljen, kako kaže, najpompeznije, pogotovo zbog toga što su se na srpskim kućama, osim zastava Republike Srpske, vijorile i zastave Srbije.

"Sada se ovdje javio supervizor da prvi kaže kako neće podržati referendum, a ja mu poručujem da ćemo naći način da referendum bude sproveden i u distriktu i da sačuvamo dostojanstvo naroda! Ne može nama supervizor koji ima platu 20.000 KM određivati šta ćemo slaviti, a šta ne", istakao je Dodik.

On je dodao da SNSD ne želi da sprečava razvoj Hrvata i Bošnjaka u BiH, ali da istovremeno želi da sačuva svoje resurse.

"Srbi su kroz istoriju u svim velikim ratovima donosili slobodu drugim narodima, a Hrvati i Slovenci su nam nakon 50 godina okrenuli leđa. Ne želimo više da živimo uz podvale drugih. Evo, /visoki predstavnik u BiH/Valentin Incko je bio mjesec dana na odmoru, a kada se vratio u Sarajevo i čuo da Izetbegović traži mjere protiv Srpske, odmah se priključio. Zbog toga je BiH nefunkcionalna kao država", rekao je Dodik.

On je poručio prisutnima u brčanskom Domu kulture da SDS vodi gubitničku, podaničku politiku i da ne može da dobije povjerenje naroda.

"Oni su spremni da u Sarajevu naprave dugoročnu štetu po Srpsku. Sarajevo je i dalje inostranstvo za mene, a Bakir Izetbegović me ne zanima. Međutim, ja ću uvijek sa njim sjesti da pričam o svim pitanjima koja su važna za Srbe", rekao je Dodik.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić zahvalio je lideru SNSD-a prije početka konvencije što je došao da podrži kandidate lokalnog SNSD-a za predstojeće izbore.

"Ovo je za nas `vjetar u leđa` i očekujemo pobjedu kao što smo bili pobjednici i prije četiri godine", rekao je Kojić.

Nosilac liste SNSD-a u Brčkom Siniša Milić istakao je da su nedopustivi prijedlozi da se distrikt, izmjenom izbornog zakonodavstva, proglasi posebnom izbornom jedinicom u BiH.

"Ne treba sumnjati u to da će Srbi iz distrikta izaći na referendum onako kako to bude propisala Republička komisija za sprovođenje referenduma u Banjaluci", rekao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana