Додик: Декларацију о заштити српског народа хоће да дискредитују душебрижници

Срна
Додик: Декларацију о заштити српског народа хоће да дискредитују душебрижници

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се неће одустати од декларације о заштити српског народа и нације иако неки "душебрижници" хоће да је дискредитују, као што је био случај са меморандумом Српске академије наука и уметности /САНУ/.

"Када је ријеч о меморандуму, који никада није постао званичан документ, неко је тада хтио да дискредитује САНУ и српско национално питање и да га користи као аргумент против настојања Србије и Срба да политички рјешавају свој статус", навео је Додик и додао да се сада слично дешава и са декларацијом о опстанку.


Он је у изјави за "Вечерње новости" поручио да се неће одустати од декларације о заштити српског народа и нације, да се на њој увелико ради и да би у новембру требало да буде представљен приједлог текста.

Додик је истакао да декларација нема намјеру и амбицију да дира друге народе и њихова права, већ искључиво да афирмише српска национална и политичка права, српски идентитет, писмо, језик.

Он је рекао да је за рад на усаглашавању докумета окупљен значајан број стручњака разних профила из Београда и Бањалуке и да су то "имена која имају важне ствари да кажу на ову тему".

"Приједлог ће бити доступан за иницијативе и сугестије. Биће довољно времена за јавну расправу о документу да би се обезбиједила што шира подршка, прије него што оде на усвајање у парламенте Србије и Републике Српске", додао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да се неће одрећи снова да Србија и Српска буду једно, те поновио да је БиХ веома тешко одржива. "Никакве користи од БиХ немамо, имамо само проблеме с њом. Она је за нас нежељено мјесто", додао је Додик.

На констатацију да је на ту његову изјаву реаговала и Амбасада САД у Сарајеву, оптужујући га да руши Дејтон и Устав БиХ, који не дају могућност отцјепљења ентитета, Додик је рекао да они ту могућност и не забрањују.

"Нека ми покажу гдје то пише. Наравно, из политичких разлога они потенцирају само оно што им одговара. Ако је ико прекршио Дејтонски споразум, онда је то управо америчка Амбасада у Сарајеву, активностима и потезима својих представника у БиХ у посљедњих 20 година", навео је Додик.

Додик је рекао да га не чуде изјаве бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна на његов рачун, наводећи да је Ешдаун спроводио политичко насиље, те да га не слуша ни ЕУ шта говори.

"Ствари не функционишу тако како је он научио, понашајући се овдје као слон у стакленој башти", додао је предсједник Српске.

Када је ријеч о случају Каталоније и Косова, Додик је рекао да је Република Српска најбоље осјетила дупле аршине међународне заједнице, али да међународна политика дуплих стандарда и фаворизовање права Бошњака, нису код Срба и Републике Српске ослабили вољу да одлучују о својој земљи.

"Напротив, таква политика нас је оснажила у увјерењу да без аутономије, која нам је додијељена у Дејтону, нема ни нашег опстанка", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана